Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přibližná cena v Kč za dobití 12 V autobaterie ve Škoda Fabii

Tohle je prostě problém jakéhokoliv sdílení čehokoliv. Vždy to skončí na nějakém přepočítávání, kolik to stojí (a každý si myslí, že doplácí na ostatní).
Třeba proto máme v domě už přes 30 let vodoměry (ty první se měnily po 20 letech, ale ty další už normálně po sedmi), protože byly věčné diskuze o o tom, kdo na koho doplácí (a všichni si mysleli, že jsou to oni, kdo doplácí na ostatní, takhle je pokoj), montovaly se hned v roce 90 jak byla ta možnost. A stejně zůstává společná spotřeba elektriky a vody hlavně v garážích, která se potom za celé sídliště rozpočítá podle metrů (tak nějak nám to tehdy vysvětlili, když jsme se podivovali, kde se to číslo vzalo, právě i v souvislosti s tím, že se jedna partaj prakticky nastěhovala do garáže a náhodou ten rok ta cifra dost poskočila). Opravdu nechci řešit, že tam má někdo bojler nebo svářečku, jak to pohne společnou spotřebou. A jsou lidi, co to řeší. A řešívalo se i mytí aut ("na to padne vody"), to se dneska snad už nedělá, dlouho jsem nikoho neviděl mýt auto před barákem (myčka je pod kopcem, tak si radši každý zajede tam).

Já bych spíš řešil bezpečnost, pokud je v garáži zapnutý nějaký spotřebič bez dohledu, tak bych se bál právě toho, co všechno může udělat. To že to sežere elektriku za pár haléřů je asi kapka v moři, která se na účtu nepozná. On ten dobíjecí, respektive potom udržovací výkon bude nula nula nic a nejvíc udělá vlastní spotřeba toho zařízení (dobíjí se běžně desetinou kapacity, což by pár desítek watů bylo (pochybuju, že to ale takto provozujete), ale potom ten udržovací proud bude nepatrný, uváděla se tisícina kapacity (pro baterku 45 Ah by to bylo 45 mA tedy řekněme 1/2 W ale myslím, že současné baterky budou mít ještě míň, když jsem několik dnů nechal olověnou baterku na předepsaném udržovacím napětí (mám ale nejvíc 10 Ah), dostal jsem se na neměřitelné hodnoty proudu)). Že autobaterka pojme tak 1/2 kWh (dejme tomu 2-3 koruny) tu už zaznělo, ovšem z toho Vy dobíjíte menší část, hádám maximálně třetinu.

Dalo by se to taky řešit natažením prodlužky do garáže, i když to neni úplně praktické, ale viděl jsem takto natažené i z balkónu k autům zaparkovaným před domem (jinde na sídlišti jsem viděl z rodinných domů přes chodník do auta zaparkovaného na silnici, normální prodlužku bez jakékoliv ochrany).

Dohady by se taky daly vyřešit zavedením podružného měření, ale tím by se zřejmě z majitele domu stal distributor elektřiny (musel by se registrovat na energetickém úřadě a podobně), takže to asi neudělá.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny