Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno gumové vrzání pračky při otáčení bubnu

Zdravím,
už nějakou dobu nám vrže pračka. Je to vrchem plněná AEG Lavamat L86560TL4, už je po záruce, ale zas tak moc stará není, teď nevím přesně kolik let. Nahrál jsem i video, aby bylo jasné o co jde https://photos.app.goo.gl/Fy15p36nxC1D8wct6
Vrže jako když se něco tře o gumu, nebo jak bych to tak popsal. Neděje se to pořád, ale často. Při odstřeďování je to v pořádku, to není slyšet nic, jen při převalování prádla. Ž8dné klepání, rachtání atd, takže si myslím, že ložiska budou v pořádku. Občas to přestane a pak to dá nějakou dobu pokoj (vetšinou když k tomu přijdu, aby zjistil odkud to jde), pak se to ale zase rozvrže (když zase odejdu). Párkrát se mi ale už podařilo vychytat chvíli, kdy to vrzalo, sundal jsem levý bok, pravý bok a koukal odkud to jde, ale úplně nemám pocit, že bych to dokázal lokalizovat konkrétněji, než že to je někde u bubnu. Dá se pak hýbat bubnem ručně a povrzávat si. S prázdnou pračkou se mi to ručně nepodařilo, až když je v ní prádlo a voda.
Nevím, jak bych se mohl třeba podívat pod buben, jestli tam něco nezapadlo, protože nějaký vyndavací žebro tahle pračka nemá a ani spodem, odtokem, se mi tam nepodařilo prstama podívat, nicméně stejně bych to tam podle zvuku asi spíš nehledal. Chvíli jsem myslel, jestli by nemohla řemenice třít bokem o zvukovou izolaci na boku, ale dělalo to i po sundání boku.

Zatím mám tedy laickou teorii, že by to mohla být nějaká ochranná manžeta ložiska, jenže je přes to takový plastový bazmeg s dírama a na to si musím nejdřív na chalupě ubastlit nějaký stahovák (bo originál stojí nesmyslnou hroudu zlata a do nějakýho oťukávání pomocí kladívka a šroubováku, jako když se na starý Esce rozebíral střed, se mi tedy nechce), takže zatím se tam zatím nedostanu.

Říkal jsem si, že v mezičase bych se mohl tady zeptat, jestli s tím nemá někdo zkušenost, která by mi pomohla.

Předem případně díky za konstruktivní nápady.

Díky

Filip

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem to (snad, čas řekne víc) pořešil. Chyba byla tam, kde jsem čekal. Pro případné zájemce, něj…
filuna 18.02.2022 12:18
filuna
Dobrý den,to nebude zdrojem skřípání,tam ta manžetka je mazána vodou v pračce,maximálně se mázne mal… nový
Lubomír 18.02.2022 15:26
Lubomír
:-) Ta poslední věta mě dostala - není nad to, když se člověk umí pořádně pochválit :-) Ale v pohodě… nový
filuna 18.02.2022 16:18
filuna
Není sanitr/sanytr jako sanýtr. Lubomír tím spíš myslel vodní kámen, usazený časem z tvrdé vody. I G… nový
Karel04 18.02.2022 16:30
Karel04
ok, asi jsou na to různý názory(viz třeba tady https://www.odpovedi.cz/otazky/stava-se-vam-ze-mate-v… nový
filuna 18.02.2022 16:41
filuna
Myslel jsem vodní kámen.Jestli nemáte vodní kámen tak buďte rád,my ho máme v celé obci ve všech stud… nový
Lubomír 19.02.2022 03:12
Lubomír
Děkuji za doplnění. Vodní kámen u nás v Praze nemáme, teda alespoň ne v míře takové, že bychom to mu… nový
filuna 19.02.2022 12:19
filuna
Dobrý den,ten kroužek drží na ose fest,prodávají se různé průměry,při jedné výměně ložiska jsem zjis… nový
Lubomír 19.02.2022 14:02
Lubomír
Pane Lubomíre, rád Vás čtu. Vy jste moje krevní skupina. Vás bych bral za souseda... :beer: poslední
Time 19.02.2022 18:23
Time

Tak jsem to (snad, čas řekne víc) pořešil. Chyba byla tam, kde jsem čekal. Pro případné zájemce, nějaké fotky zde https://photos.app.goo.gl/XrfF5CVwkBqPfGcy8

Nejprve bylo nutné vyřešit jak sundat ta ložiska. Podle servisního manuálu staženého ze elektrotanya jsem zjistil, že je na to nástroj "8992980018485" - ten jsem našel jen někde ve francii a na ukrajině, nicméně cena 166 Eur mi teda přišla poněkud ehm... Na základě toho jsem nicméně zrobil vlastní klíč zadáčo viz foto. Jsou samozřejmě mořné i jiné varianty, AEG u nás prodává klíč na ložiska za 1800, ale v podstatě stačí kus jeklu, dvě díry a přes to 2 šrouby. Dal bych sem odkazy, ale nevím, jestli by to nebylo bráno jako reklama, takže radši ne.

Sundal jsem ložiska obě, to u řemenu bylo cajk, ale na druhé straně se objevil důvod vrzání - tedy alespoň si to myslím. Simering nasazený na ose bubnu doléhá plochou na ocelovou dosedací plochu domku a tohle spojení bylo úplně suché (jakože bez maziva). Naopak v domku bylo evidentně vlhko (což by nemělo, od toho je tam ten simering) a usazený bordel, takže to jasně sáklo. Podle mě pak třela čelní stěna simeringu o dosedací plochu, což je logicky slyšet spíš při pomalém otáčení, jakmile se to roztočí hodně, už je to tak rychlé, že to přejde. Správně to ale není, simering se třením rychleji opotřebovává a voda teče k ložisku. To by pak odešlo a muselo by se to vyměnit celé. Teď stačilo vyčistiti domek, promazat dosedací plochy a už nic nevrže. Zatím jsem nic nedělal s tím simeringem na ose, možná by se měl sundat a namazat i spoj osa simering a nebo možná i rovnou simering vyměnit za nový, ale uvidím co to teď udělá. No, možná to nakonec stejěn udělám, jeden simering a chvilka práce, když už vím jak na to, je cajk. Navíc jsem díky tomu získal zkušenost, že v případě nutnosti výměny ložisek to bez problémů zvládnu sám a za chvilku.

Píšu to sem, aby tady bylo i řešení, kdyby se to někomu hodilo. Rozhodně bych se nesmiřoval s tím, že nějaký pazvuk je normální, protože to pak může způsobit větší potíže a přitom to stačilo jen máznout.

Mějte se pěkně a s chutí do dalších oprav :-)

Dobrý den,to nebude zdrojem skřípání,tam ta manžetka je mazána vodou v pračce,maximálně se mázne malinko olejem,nebo sádlem styková plocha při výměně.Když už jste to rozdělal,chtělo to vyrazit ložiska z domků a vyměnit,stojí pár korun a dát nové manžetky.Je tam však problém se sanýtrem a usazeným práškem na stírací ploše,odře se manžetka a voda s agresivním práškem se dostane do ložiska a udělá své.Zrovna loni jsem udělal tuto generálku na dvaadvacetileté Ignisce,ani už domky neprodávají,upravil jsem na soustruhu domky na jiný model,nové manžetky a pračka pere jako nová.Někdo bude oponovat,že nemá smysl starý krám opravovat,stálo to vše okolo šesti set.Pračka nikdy nikde netekla,takže není zrezivělá,každá mírná závada vždy lacino odstraněna,stojí na chodbě v suchu a teple na dlažbě.
Ta pračka má výhodu,dělený plastový buben,bok jištěn pružinovými pojistkami,takže snadná demontáž i montáž.
Jako všestranný kutil v ID nic jen tak nevyhodím,opravím na profi úrovni,žádná fušeřina.:-)

:-) Ta poslední věta mě dostala - není nad to, když se člověk umí pořádně pochválit :-) Ale v pohodě, rozumím, člověk se nejlíp a dostatečně pořádně pochválí jedině sám, však jsem si taky dneka chvíli připadal nepřemožitelný :-D Zároveň s Vámi i souhlasím - sám taky nic nevyhodím dokud to jde opravit, protože zatím má takovou zkušenost, že problém jě většinou nějaká blbost a vyhazovat věci, kterým vlastně nic není mi přijde tak nějak špatně. A ke všemu mě to baví.

Co se týče té manžety - já jí asi nakonec vyměním, ale momentálně doma zrovinka žádnou volnou nemám a ono teď, když už vím jak na to, tak už to rozmontovat je fakt chvilka - čtyři šroubky, sundat bok, jeden pojistný šroubek, nasadit stahovák, zatočit a jsem tam. Ložisko vypadalo cajk, ani žádný zvuk nevydává, tak proč se s tím prdět.
Trošku mě zaujal ten "sanýtr", přiznám se, že jsem nevěděl, co to je, tak jsem hledal a našel tohle https://cojeto.superia.cz/chemie/sanytr.php. No, ale zrovna mudrý z toho nejsem - proč bych měl mít v pračce ledek draselný? Vy něco takového dáváte do pračky? Podle té stránky se to používá jako hnojivo nebo do pyrotechnických výrobků.
Taky se přiznám, že příliš nechápu, jak by mohla být manžeta, která má těsnit proti vodě, být tou vodou mazaná, to by musela sáknout a to je tak nějak proti jejímu účelu, ne? Sám ale píšete, že se má máznout styková plocha - no, ale není to to, co jsem právě udělal? Tak či tak - na druhé straně to, co jsem namazal, namazané bylo, z čehož usuzuji, že to tak má být a holt nějaký lajdák ve výrobě neudělal svou práci správně. Přčedtím to vrzalo (i rukou), po namzání ticho po pěšině, takže možná "to nebude zdrojem skřípání", nicméně to na to skřípání pomohlo.

Tak se mějtě pěkně a hodně dalších oprav na profi úrovni!

ok, asi jsou na to různý názory(viz třeba tady https://www.odpovedi.cz/otazky/stava-se-vam-ze-mate-v-konvici-sanetr-a-dostane-se-vam-aji-do-hrnku-kam-lijete-vodu) - to bude jak se zavařeninou - pro někoho jen marmeláda, pro druhého všechno co se zavařuje, takže klidně kompot

ok, ať si každý nazývá co chce jak chce, hlavně když vse domluvíme - nicméně vodní kámen jsem tam teda nikde neměl - to co je na fotce je jen šlem

Myslel jsem vodní kámen.Jestli nemáte vodní kámen tak buďte rád,my ho máme v celé obci ve všech studních a každý s ním bojujuje nejen v pračkách.Já to řeším po svém,jednou za rok naleju půl lahve kyseliny solné přímo do pračky a pustím program na šedesát stupňů,takto to dělám přes dvacet let a pračka stále žije.S tou fušeřinou mě dostáváte,vidím,že si umíte také poradit.A o fušerech vím hodně,proto jsem uvedl,že jsem domečky předělal na soustuhu a sedí jako originál,takže profi řešení,celý život jsem dělal seřizovače,také i v nástrojárně,žádné přiváření k bubnu,nebo vymezování vůlí kouskem plechu,nebo trubky.Chtěl jsem vám slušně poradit,umím spoustu věcí,ale po praktické stránce.
A ta manžeta je mazána vodou,protože je uvnitř bubnu navlečená na hřídeli a zamezuje vtoku vody do ložiska.Běhá v roztoku pracího přípravku a vody,podumejte a zjistíte,že je to tak.A při montáži se maže proto,aby nedošlo k jejímu poškození než dosedne kam má.Jinak pokud to tam namažete třeba více,tak vás domácí pochválí za mastné,nebo i znečištěné prádlo.
Jinak vše OK,osobně jsem jeden z mála,který se pochlubí i vlastními nezdary,nebo něčím co sám do..rvím,kutilství přináší různé výsledky.:-)

Děkuji za doplnění. Vodní kámen u nás v Praze nemáme, teda alespoň ne v míře takové, že bychom to museli nějak zásadně řešit.

Tady u toho jsem právě dumal, jak to má vlastně správně fungovat, bo jsem to nikde nenašel nějak explicitně vysvětlené a tak jsem na to šel prostým selským rozumem. Mám dvě části, z nichž jedna stojí a druhá se pohybuje a potřebuji je vodotěsně oddělit. To gufero je nasazené na rotující ose a čelem dosedá na statickou dosedací plošku ložiskového domku. Takže někde se to musí pohybovat - buď má být gufero statické vzhledem k domku a klouzat po ose a nebo má klouzat po té dosedací ploše a být pevně na ose a nebo se předpokládá, že bude tak nějak trochu klouzat na to i na tom. Vy víte jak je to myšlené? Pokud má klouzat po obojím, což bych já asi čekal, protože ani jedna ze zbývajících možností se nedá 100% zaručit, tak bych si myslel, že se musí máznout jak osa (nebo vnitřní strana gufera), tak čelní strana gufera (nebo dosedová plocha na domku). A protože jsem chlapec zvídaví a hledavý, našel jsem dnes ještě toto https://www.teleso.sk/vymena-loziska-na-pracke-electrolux/, kde se mi zdá, že to maže přesně tak, jak jsem si myslel. To, že ta manžeta běhá v roztoku pracího přípravku a vody je fakt, otázka je, jestli chceme, aby se tenhle roztok staral o mazání dosadacích ploch - jak k ose, tak k domku. No a já to nechci, protože v mém případě to evidentně tak nefuguje a dře to a raději tento roztok nahradím vazelínou. Kde je vazelína, tam není roztok pracího přípravku a vody a o to mi jde.
jinak toho znečištěného prádla bych se tolik nebál - jednak jsem tam dal samozřejmě vazelínu pro mazání dílů ve vodě, takže předpokládám, že se tak snadno nerozpustí, druhak jsem jí tam dal celkem málo, třetak pereme víceméně jen na 40, což je taková teplota, ve které je úplně klidná i ta nejprachsprostější vazelína a čtvrtak ani nepředpokládám, že by přes ní nějaká voda tekla a poteče-li, tak spíše ven z bubnu a nikoliv do bubnu.

Každopádně Vám velice děkuji za Vaše příspěvky. Mějte se krásně

Dobrý den,ten kroužek drží na ose fest,prodávají se různé průměry,při jedné výměně ložiska jsem zjisil,že je vydřený,máte ho vúbec kompletní?Šel jsem v obci za servisákem a on našel v šupleti na větší průměr osy,asi o dva milimetry,vytočil jsem na soustruhu silonovou vložku a manžetku na ní navlékl,sloužilo to leta do loňska do velké generálky,ulomilo se hliníkové čelo co drží hřídel na bubnu.Ona ta pračka dostává zabrat,ženský z rodiny sem vozejí velké těžké chlupaté deky,jejich nové pračky to po napuštění vody váhově nezvládnou.
Ta manžetka má stírací,velice tenkou stírací plošku,proto ten díl na ložisku musí být čistý a nepokřivený,krásně hladký,aby to dobře utěsňovalo.Opravdu se to tam nemaže,krásně to po nerezové plošce klouže za pomoci vody a pracího prostředku.Vemte si třeba sigmácká čerpadla,jsou uvnitř v pouzdrech mazána vodou a sloužejí leta.
V tom odkazu co jste poslal je i obrázek kompletní stírací manžetky,ano,píší namáznout,každý dobrý řemeslník vše co se může při montáži mázne,jde to snadněji bez přesilovek sesadit a při případné opětovné demontáži to jde lépe od sebe,člověk to dělá pro sebe,usnadní si práci do budoucna,nezarezne to,nebo nezaroste sanýt... vodním kamenem.
Jinak vidím,že jste šikula,umíte si poradit,do těchto oprav se dnes lidi moc nepouštějí,raději koupějí novou věc a vyhodějí s malou závadou původní v jinak pěkném stavu,která by po zásahu schopného kutila opět běhala leta jak má.
Osobně se těmito opravami bavím pro svoji radost,něco přitáhnu od konťáku a opravím,zase to někomu méně movitému daruji,mánie od dětství,smeťák a kovošrot jsou nejlepší obchoďáky na světě.:-)

moje těsnění koupeno včetně nových domečků na buben zde,vše to stálo necelých šestset s poštou:

https://www.elektrahk.cz

https://www.elektrahk.cz/858-zbozi-12979-tesneni-vring--vs25-vkrouzek-do-pracky-whirlpool.html#

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru