Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno gumové vrzání pračky při otáčení bubnu

Tak jsem to (snad, čas řekne víc) pořešil. Chyba byla tam, kde jsem čekal. Pro případné zájemce, nějaké fotky zde https://photos.app.goo.gl/XrfF5CVwkBqPfGcy8

Nejprve bylo nutné vyřešit jak sundat ta ložiska. Podle servisního manuálu staženého ze elektrotanya jsem zjistil, že je na to nástroj "8992980018485" - ten jsem našel jen někde ve francii a na ukrajině, nicméně cena 166 Eur mi teda přišla poněkud ehm... Na základě toho jsem nicméně zrobil vlastní klíč zadáčo viz foto. Jsou samozřejmě mořné i jiné varianty, AEG u nás prodává klíč na ložiska za 1800, ale v podstatě stačí kus jeklu, dvě díry a přes to 2 šrouby. Dal bych sem odkazy, ale nevím, jestli by to nebylo bráno jako reklama, takže radši ne.

Sundal jsem ložiska obě, to u řemenu bylo cajk, ale na druhé straně se objevil důvod vrzání - tedy alespoň si to myslím. Simering nasazený na ose bubnu doléhá plochou na ocelovou dosedací plochu domku a tohle spojení bylo úplně suché (jakože bez maziva). Naopak v domku bylo evidentně vlhko (což by nemělo, od toho je tam ten simering) a usazený bordel, takže to jasně sáklo. Podle mě pak třela čelní stěna simeringu o dosedací plochu, což je logicky slyšet spíš při pomalém otáčení, jakmile se to roztočí hodně, už je to tak rychlé, že to přejde. Správně to ale není, simering se třením rychleji opotřebovává a voda teče k ložisku. To by pak odešlo a muselo by se to vyměnit celé. Teď stačilo vyčistiti domek, promazat dosedací plochy a už nic nevrže. Zatím jsem nic nedělal s tím simeringem na ose, možná by se měl sundat a namazat i spoj osa simering a nebo možná i rovnou simering vyměnit za nový, ale uvidím co to teď udělá. No, možná to nakonec stejěn udělám, jeden simering a chvilka práce, když už vím jak na to, je cajk. Navíc jsem díky tomu získal zkušenost, že v případě nutnosti výměny ložisek to bez problémů zvládnu sám a za chvilku.

Píšu to sem, aby tady bylo i řešení, kdyby se to někomu hodilo. Rozhodně bych se nesmiřoval s tím, že nějaký pazvuk je normální, protože to pak může způsobit větší potíže a přitom to stačilo jen máznout.

Mějte se pěkně a s chutí do dalších oprav :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny