Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zadna naprava auta je o 8 cm nizsie ako predok

Mám otázku ohľadne auta. Zadná náprava sedi o 8cm (meral som rozdiel pneu a blatnika) ako predok. Je problem v tmlicov alebo staci vymenit pruziny. Resp. dobre tomu rozumiem ako poviem ze pruziny drzia vysku vozidla ?
Nechem menit zbytocne nieco co nemusim, dakujem za kazdu radu. Vazim si to.

Předmět Autor Datum
Typ auta? Rok výroby? Najazdené kilometre? Symetria perovania? Akú máš záťaž vpredu a vzadu? Porovna… nový
ok 14.04.2021 22:45
ok
Vyssie blatniky nie ono to bolo kedysi narovnako. Zataz ci bez nej rovnako sedi ako som pisal. Hyuda… nový
Michael SVK 14.04.2021 22:58
Michael SVK
Sadnutý zadok - jedine vymačkané pružiny vyrobené z čínskeho, oceľového blata. Však ťa výmena v auto… nový
Nuda 14.04.2021 23:26
Nuda
Práve som natrafil na obdobu, vaky do pružín: https://auto.bazar.sk/24212441-pridavne-vzduchove-van… nový
Nuda 14.04.2021 23:29
Nuda
Zjišťovat stav odpružení podle rozdílu pneu a blatníku není dobrý postup, stejně jako se nedá diagno… nový
Moas 15.04.2021 06:14
Moas
Tlumičům je výška buřt, kastle sedí na pružinách (tlumič jen brání v rozkmitání) - sázím na to, že a… nový
Kachlík 15.04.2021 12:31
Kachlík
Praveze sa v nom skoro nikdy nenosili takze veci, asi 3-4 krat som odviezol 300kg cukru a odvtedy to… nový
Michael SVK 15.04.2021 14:49
Michael SVK
a čuduješ sa? kolko ma pisanu nosnost? nový
jimbim 15.04.2021 15:46
jimbim
Ano cudujem sa lebo dobre viem kolko je uzitkova hmotnost a mam to prepocitane. nový
Michael SVK 15.04.2021 21:17
Michael SVK
Ty to maš prepočitane a pružiny to maju spočitane. nový
jimbim 16.04.2021 11:26
jimbim
Chcel som dat podlozky, preco nie ? pre podlozky by nepreslo STK ? Kvoli tomu aby trocha vyssie sede… nový
Michael SVK 15.04.2021 14:52
Michael SVK
Po 290,000 km jsou tlumiče už zcela jistě zničené. Kvůli bezpečnosti by měly být rozhodně vyměněny.… nový
Moas 15.04.2021 19:43
Moas
(max. do 250kg) Tak si to rozlož na sedačky a nervi to do kufru. nový
čumil old 15.04.2021 20:05
čumil old
A ako vies ze som to rval vsetko do kufra ? Dokonca aj na predne sedadlo som daval, tu je ako som zi… nový
Michael SVK 15.04.2021 21:30
Michael SVK
Nikto nesúdi, napríklad Š.Favorit 136 (s osadenými tlmičmi v strede pružín), bežne, v pohode postavi… nový
Nuda 15.04.2021 22:05
Nuda
Dávať podložky pod pružiny? :-?:-?:-? Za A) - cez STK by to na 100% NEPREŠLO. Za B) - ukončenie pruž… poslední
yYy 17.04.2021 09:30
yYy

Typ auta? Rok výroby? Najazdené kilometre? Symetria perovania? Akú máš záťaž vpredu a vzadu? Porovnal si to s iným autom rovnakého typu? Nie sú tam vyššie blatníky vpredu len preto, aby sa predné kolesá dali vytáčať volantom do strany? Keďže ani nepovažuješ takéto veci za hodné uviesť v dotaze, tak jediná odpoveď je taká, aby si si to dal skontrolovať v servise. Alebo si trúfaš vymeniť pružiny predpäté silou pár tisíc newtonov doma na dvore, či na ulici pred panelákom a pritom ani neporušiť geometriu? Také časy skončili spolu s érou trabantov. Veľa úspechov :-D .

Vyssie blatniky nie ono to bolo kedysi narovnako. Zataz ci bez nej rovnako sedi ako som pisal. Hyudai Elantra III Sedan. A ano poznam ludi ktori bez skusenosti si sami menili pruziny a bez problemov. Samozrejme so stahovakom pruzin. Ja to sam menit nechcem mam ine starosti ako sa babrat s tymto.

Sadnutý zadok - jedine vymačkané pružiny vyrobené z čínskeho, oceľového blata. Však ťa výmena v autodielni vyjde viac, než skasíruješ za tento tuzexový, americký voz am blok v bazáre. To sa oplatí vymeniť jedine ak svojpomocne.

Tiež sa dajú vyfrézovať podložky pod pružiny z Al, Duralu.

Kedysi dávno, v roku 1974, som vlastnil SAAB99, do ktorého sa dali zohnať gumené, nafukovacie vaky, ktoré sa na vyheverovanom vozidle príručného heveru, vyfučané vsunuli do vnútra zadných pružín a následne sa hustilkou natlakovali na požadovaný tlak v bar, podľa vkusu a záťaže v kufri. SAAB s týmito natlakovanými vakmi vo vnútri v pružinách fest podvihlo, tiež lepšie sedel tvrdý zadok v zákrutách.

Možno sa dá niečo podobné schrastiť na nete aj dnes, nemusíš meniť rozgajdané "struny".

Zjišťovat stav odpružení podle rozdílu pneu a blatníku není dobrý postup, stejně jako se nedá diagnostikovat přes poradnu. Najdi si nějaké diskuzní fórum majitelů stejného auta a zeptej se tam, jak to mají. Třeba to mají stejné a je to normální stav.
Plus zajeď si někam, kde měří tlumiče a budeš moudřejší. U nás to dělají přímo na STK za 250 Kč samostatný test všech 4 tlumičů, někdy při STK to dělají i zadarmo. Z protokolu má člověk hned jasněji, jak na tom auto je.

Nový tlumič může auto lehce přizvednout, jestli to udělá 8cm nevím.

Že by byly tak vymačkané pružiny a jenom vzadu, to se mi nezdá. Ale tohle auto vůbec neznám, netuším, jestli to mělo nějakou takovou obecnou slabinu (může se stát).

Každopádně pamatuj na to, že věci musíš měnit v páru (co vyměníš nalevo tak musíš vyměnit i napravo). Fakt bych se odpíchnul od testu tlumičů. Netuším kolik to auto má najeto, jak je staré a jestli tam jsou ještě původní tlumiče, ale můžou být klidně zdechlé všechny a člověku to nepřijde, zhoršování je postupné a řidič si na to zvykne.

Hlavně nedej na rady tuzing majstrov a necpi žádné podložky nebo dokonce balóny do pružin, jednak tě s tím vykopnou z STK a taky v případě nehody se bude pojišťovna hojit na tobě.

Chcel som dat podlozky, preco nie ? pre podlozky by nepreslo STK ? Kvoli tomu aby trocha vyssie sedelo, ano pruziny su original a ma 290 000km. Chcem na nom obcas vozit cukor a ine tazsie veci (max. do 250kg) tak preto chcem aby bolo trocha vyssie s podlozkami.

Po 290,000 km jsou tlumiče už zcela jistě zničené.
Kvůli bezpečnosti by měly být rozhodně vyměněny. Faktem je, že pokud netečou (už hezkých pár let tlumiče dobře těsní, i když jsou vevnitř už zcela zničené), tak přes STK auto se současnými tlumiči v pohodě projde - tlumiče se kontrolujou pouze vizuálně.
Podložky pod péry zcela jistě auto přes STK nepustí. Teoreticky ti nic nebrání podložky vždycky vyndat. Bude s tím trocha práce.
Upřímně řečeno potkat tě ale na silnici nechci... podložené pružiny, mrtvé tlumiče a v kufru čtvrt tuny nákladu. Dělová koule.....

Nikto nesúdi, napríklad Š.Favorit 136 (s osadenými tlmičmi v strede pružín), bežne, v pohode postavila chalupu s odvozom na otočku po naládovaní 14x50kg mechov (700kg) naložených cementom po vyňatí zadných sedadiel + plne naloženým závesným prívesným vozíkom pripojeným na háku stavebným matrošom, pričom pružiny, závesy, tlmiče vydržali tento nápor bez sadnutia pozadia, únavy, oslabenia pružín.

Zlatý český ručičky.

Dávať podložky pod pružiny? :-?:-?:-?
Za A) - cez STK by to na 100% NEPREŠLO.
Za B) - ukončenie pružín leží v lôžku, ktoré je prispôsobené na pružiny - ak dáš podložky, môže sa stať, že pružina "vyskočí" bokom a ak je tlmič skrz ňu, buď ju zachytí, alebo ho tá pružina zničí - a odrazu bude tvoje vozítko sedieť kisňa na náprave.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru