Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 4-taktní motor jel 45 min, pak rána ve výfuku a už nejde nastartovat

Dobrý den!
Mám problém u povodní jak vypnou proud, tak jsem si koupil elektrický agregát "Bergland" ) a to asi byla chyba. Mám od nich pár věcí se spalovacími motory a u všech problémy. Pochopitelně při výběru hrála roli cena, když jsem to kupoval, tak byla téměř poloviční jak u jiných agregátu, tak je to můj trest a nestěžuji si.
Ale k věci. Za 10 let co ji mám, jsem ji v ostrém provozu nikdy nepoužil, tak jen tak dvakrát za rok jsem ji nastartoval, jestli jede a téměř vždy byly problémy s nastartováním, ale vždy se to nějak podařilo. Teď jsem to ale opravdu potřeboval ale se startováním zase ohromný problém, ale nakonec po 15 min. jsem to nastartoval a čerpání OK. Asi ale po 45 minutách jsem v baráku slyšel ránu jako z výfuku u auta a agregát se zastavil. Přišel jsem k němu a z filtru vzduchu šel nějaký šedý dým. Zkoušel jsem znova nastartovat a ani ťuk, akorát mi jednou něco střelilo u výfuku. Samozřejmě nechci, aby jste mi dělali diagnostiku přes net, ale jsou borci, kterým to třeba něco řekne - OPRAVA SE NEVYPLATI zahoď to. Pokud vás bude víc, asi to udělám, protože nebyl to stroj spolehlivý už od počátku. Mám sekačku dvoutakt a tomu musím na jaře pomoct vstřikem do karburátoru, ale pak jede celé léto Ok. Toto je 4takt, měl by být spolehlivější a houby. Co by jste doporučili koupit (jakou firmu), na peníze už moc nekoukám, spíše spolehlivost. Třeba v rodině jsme měli už od mého dětství asi 5 aut a nikdy nebyly problémy s nastartováním motoru, spíše rez, brzdy, nebo elektrika. Takový nějaký motor bych chtěl. Protože ten generátor, tam už chyba snad nemůže být, to je jednoduchý stroj. A i kdyby, tak bych neměl elektřinu, ale motor by jel, ale já ho opravdu nenastartuji

dík za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Poučen bys měl nejprve zjistit, jestli ti ten gude někde opraví, nebo je to kup a zahoď. Vím, že jse…
kejki 10.11.2020 20:58
kejki
Servis někde mají, ale někde v Čechách, já jsem z Moravy, takže by byly celkem komplikace s dopravou…
lupkovic 11.11.2020 12:15
lupkovic
Gude má servis pro celé Česko v Karlových Varech.
nerady 11.11.2020 17:54
nerady
Dík, tak taky žádna výhra! No třeba to s vaší pomocí opravím. Teď jednu závadu vím jistě (zapalovací…
lupkovic 11.11.2020 18:40
lupkovic
To jak jsem se snažil ti tady něco poradit, vycházelo z domněnky, že je tam klasické kontaktní zapal…
Zerozero 12.11.2020 12:05
Zerozero
Dík za exkurz. Víš, ale ta krabička na to nebude mít vliv. Jak jsem psal někde minule, tak jen zopak…
lupkovic 12.11.2020 16:34
lupkovic
Tak se snad naposled vracím. Centrála jede, hlavně díký vám, protože já jsem si myslel, že oprava bu…
lupkovic 01.12.2020 17:55
lupkovic
Nevím, jestli by to mohlo být tím, ale my měli velké potíže s novým 4T motorem v zahradní fréze. Prv…
JoDiK 01.12.2020 18:29
JoDiK
Nevím, nevím, ale mě jak to asi před 6tydny bouchlo, tak to jelo normálně. Každopádně se u benzínky…
lupkovic 01.12.2020 18:37
lupkovic
Já mu říkal, že sekačka s podobným motorem stojí celou zimu a na jaře nastartuje a jede v pohodě s t… nový
JoDiK 01.12.2020 21:15
JoDiK
Prosím vás. V tomto tématu jste na mě byli moc hodní a už je snad vše vyřešeno, tak teď mimo "mísu",… poslední
lupkovic 13.12.2020 21:55
lupkovic

Servis někde mají, ale někde v Čechách, já jsem z Moravy, takže by byly celkem komplikace s dopravou, ale chápu, asi by to nějak šlo, ale cena za dopravu a opravu, možná nebude o moc menší jak těch 5000kč za novou centrálu. Navíc, jak mi řeknou, že je to neopravitelné a já jsem zbytečně vyhodil prašule za dopravu a diagnostiku. Takže jsem se rozhodl, že to (snad s vaší pomocí) bude můj první spalovací motor, který se pokusím opravit a že mi pomůže vniknout do funkce spalovacího motoru. A s nákupem nové teda ještě chvilku počkám (snad se mi to nevymstí). Už jsem od nich kupoval i strunovou sekačku a s náhradními díly nebyl problém, poslali co jsem potřeboval. Tak mi to nedalo a dnes znova k tomu sedl a rozebral, co se dalo. Teda to co jsem myslel, že budu schopen nazpět složit. "
- sundal jsem setrvačník s magnetem, jestli mi neprasknul klínek a magnet se neposunul (tím pádem by házel jiskru později), je to ale OK
- demontoval a vyčistil jsem karburátor
- vylil jsem benzín (i když myslím, že po 45min. chodu už tam byl jen nový)

A problém, teď mi ani "neblekne". Myslel jsem, že jsem něco špatně složil, ale dál bych ruce do ohně, že to co jsem rozebral, jsem zase složil správně. K ventilům bych ani nelezl, tomu vůbec nerozumím, nevím co bych měl kontrolovat.

Co je ale velice důležité, tak teď mi vůbec neháže jiskru. Mám obavu, že to s tím mým původním problémem nesouvisí, ale kdo ví, možná už to postupně odcházelo a teď umřelo úplně. Takže v příloze vám posílám foto toho Vn trafa a myslím si, že je vadné, po vás bych potřeboval, aby jste mi to potvrdili, nebo vyvrátili, ať zbytečně neobjednávám nové. Označil jsem místa, která jsou elektricky důležitá (a vlastně jediná)
A - zde je připojena svíčka
B - to je jasné, to je kostra
C - k tomu jde drátek k hlavnímu vypínači a pokud měřím na tom drátku odpor vůči kostře, tak při zapnutí je "nekonečný", při vypnutí je "nula". Takže předpokládám, že je to "Chcípak"

Pokud je měřím ohmicky, tak mezi :
1. A a B je 5,5 kohmů
2. A a C je rovněž 5,5 kohmů
3. C a B je nula ohmů

Ta 3. varianta mi ukazuje, že je na té cívce asi něco špatně. Protože pokud C je opravdu chcípák a po vypnutí hlavního vypínače mi cívku ukostří, aby motor "chcípnul", takže teď je vlastně ukostřený pořád, protože mezi kostrou "B" a " chcípakem "C" je pořád zkrat. Pokud by to mělo být normální, nechápu, proč tam tedy je přiveden drát, který mi ten kontakt při vypnutí ukostří, když on je vlastně podle toho mého měření ukostřen pořád.

Děkuji moc za další rady a jestli by ta odcházející cívka (teď už si myslím úplně mrtvá díky zkratu na kontaktech B a C) mohla mít vliv na ty výbuchy ve výfuku a ten kouř z filtru sáni vzduchu jak popisuji na začátku.

děkuji moc, jsem elektrikář, ale co se spalovacích motorů týče maximálni laik, takže prosím o zdrženlivost semnou!

Dík, tak taky žádna výhra! No třeba to s vaší pomocí opravím. Teď jednu závadu vím jistě (zapalovací cívka), pokud se mi Berglan ozve, objednám a jiskru bude muset házet, v té elektrice tam nic jiného není. Pokud tam jiskra bude a bude to zase bouchat, tak zase příjdu prosit o radu. Otázka je, jestli mi dělala ty problémy předtím taky ta cívka (v té době už odcházejíci cívka), nebo tam je další porucha. Já jsem osobně a pak i na vaše rady zkoušel jiskru a "házela", tak nevím náhoda, nebo co. No nechme to zatím asi spát, pokud někdo má nějakou další radu, budu velice rád a nebudu spát, nebo co by mně bytostně zajímalo, kdyby tu byl někdo, kdo umí vysvětlit, jak funguje to Vn trafo, jsem elektrikář, ale opravdu nevím, co se v té kostce děje, honí kolem ni magnet a ona dává 6000V (odhadem). Je to vlastně v sekačkách, vyžínačích a pod. \nikdy jsem se o to nezajímal, protože se to netýklo mně. Dnes bych to hodně rád věděl!

děkuji

To jak jsem se snažil ti tady něco poradit, vycházelo z domněnky, že je tam klasické kontaktní zapalování s mechanickým přerušovačem.
Podobně, jako bylo třeba u Pionýra.
Jak se ale ukazuje, je tam bezkontaktní zapalování. Takže tamto neplatí. Je ale víc možností, jak je možno bezkontaktní zapalování realizovat, nevím, co se u takových strojů používá, přímo tím jsem se nezabýval.
Klasická zapalovací cívka, VN transformátor pracuje obecně tak, že má dvě vinutí. Primární, málo závitů silnějším drátem. Dále druhé vinutí, sekundární, s velkým nožstvím závitů.
U bateriového kontaktního zapalování se na primár přivede napětí a cívka se magneticky nabudí. Už to způsobí transformaci na sekundáru do vysokého napětí. Ale to je ještě málo. Větší napětí vznikne, když se budicí napětí odpojí a magnetický tok rychle pomine. Ta změna vyvolá velké sekundární napětí. K tomu přispěje ještě rozkmitání mezi primárem a kondenzátorem který je paralelně ke kontaktům.
Tak funguje třeba zapalování starších aut.
Kontaktní zap. třeba motocyklů jako byl třeba Pionýr, je podobné, ale bez baterie. Tu nahradí cívka magneta.
Jiné kontaktní zapalování (to jsem si myslel že tam je), funguje tak, že indukční cívka je spojena s napájecí do jednoho.
Má opět primár a sekundár. Ale magnetické nabuzení dělá magnet na setrvačníku.
Jak se magnet blíží k cívce, vyvolá v ní napětí, to je ale v primáru zkratované kontaktem na hřídeli. Tím se v cívce vyvolá značný proud, který v opačném směru brzdí cívku v nabuzení magnetem. V okamžiku rozpojení kontaktu proud cívkou pomine a cívka se prudce nabudí magnetem na setrvačníku. Velká změna magnetického pole vyvolá v sekundáru vysoké napětí.
Tedy indukční cívku lze částečně vyzkoušet i tak, že se na primár připojí zdroj proudu dostatečně silný, třeba autobaterie, jen na krátký okamžik. Když se odpojí, vznikne na sekundáru vys. napětí.
---- Ale tohle platí pro zapalování s kontaktem. Otázka je, jaký způsob je v tom co tam je.
Jednou z možností je, že je mechanický kontakt nahrazen el. spínacím prvkem, ovládaným třeba magnetickým čidlem (poloha motoru).
Potom by funkce byla stejná, jen funkci mech. kontatu udělá el. spinací prvek.
Tento elektronický prvek může být zalitý přímo v té zapalovací cívce a ovládaný magnetickým polem magnetu na setrvačníku. Potom by vodič vedoucí z cívky sloužil jen pro vypnutí zapalování. (to je i dost pravděpodobné).
Nevím, co obsahuje ta krabička. To může být pouze kondenzátor, který by zvyšoval účinnost, ale také tam může být nějaká elektronika se spínacím prvkem. Otevřít to asi nejde?
Ale všechno co tu píšu, je jen jak tyto věci pracují, co tam je ve skutečnosti nevím. To by spíš někdo věděl v servisu, kdo se tím zabývá, i když myslím, že případně vymění část a nezajímají se tím, co je v ní.
Ale myslím, že asi všechny tato motory dnes budou mít zapalování na stejném principu. Například u křoviňáku taková krabička není, jen cívka u motoru, lze předpokládat, že by to pracovalo i bez ní. Zkus to bez ní.
Asi kdybych to měl v ruce, tak zjistím, jak to pracuje, na dálku nevím. Zajímavé je, že to zapalování je asi běžné, ale ani na netu se mi nepodařilo najít elektrické zapojení.

Dík za exkurz. Víš, ale ta krabička na to nebude mít vliv. Jak jsem psal někde minule, tak jen zopakuji. Drát od "chcípaku" jde
1. na vypínací tlačítko. Což je jasné, jak chci vypnout, vyzkratuje mi to ten vypínač OFF napětí z cívky.
2. mimo ten vypínač OFF pak jde ještě přes tu krabičku (vlastně do serie) a ten drát končí někde v olejové vanně (jak jsi se mně na to ptal, poslal jsem tam i foto). Já si myslím, že je to ochrana proti spuštění bez oleje. Nyní má odpor nekonečno, asi protože tam olej je. Ať tedy v té krabičce je cokoli, na funkci to teď nemůže mít vliv, protože konec toho drátu je teď vlasně "v luftě". Nějakou funkci bude mít, až ho něco v té olejové vanně ukostří. Já si myslím, jestli to není nějaký oddělovač, aby případná jiskra nezapálila olej při sepnutí kontaktu.
Takže zatím bych to neřešil. Teď řeším to, že mi neháže vůbec jiskru. Dnes jsem byl zase v jednom servisu, jestli by neměli něco se stejnými rozměry, protože si stejně myslím, že všechno se dělá v Číně. Technik mi říkal, že nemají a že i kdyby mi to rozměrově pasovalo, že mi to nemusí fungovat, že každý výrobce to má jinak, ale že mi prodají novou centrálu za 5500kč, spíše by chtěli prodat celý agregát, než jen cívku. Takže je jasné, že oni nemají snahu pomoct. No nic, pořád čekám až se mi ozvou z toho Berglanu, objednám cívku, protože to je tak jednoduché, prostě kolem té cívky běhá magnet na setrvačníku a na Vn kabelu by to mělo jiskřit. Alespoň mi tuto mou doměnku potvrdil ten technik, že ano, nic jiného v tom není, jak se kolem toho mihne magnet a není ukostřen "chcípák", musí to hodit jiskru

Trošku mám obavu, že to přesto bude zbytečný kup, protože kontrola té jiskry bylo to první co jsem zkoušel (ještě, než jsem vás prosil o radu) a jiskru to opravdu házelo. Trošku mě naplňuje nadějí to, že to už odcházelo a jisku občas nehodilo a ty výbuchy byly z toho, jak tam explodoval nahromaděný benzín. Každopádně jak mi to přijde, vyměním a určitě dám vědět, jestli to bylo ono, nebo né.

každopádně díky všem za snahu jste skvělí!

Tak se snad naposled vracím. Centrála jede, hlavně díký vám, protože já jsem si myslel, že oprava bude hrozně drahá, pak doprava centrály atd. No a jak tu někdo psal, tak se mi tam nemá co rozštelovat, žádně ventily nepodfoukly, nic takového. Jak mi nakonec přestalo i házet jiskru, objednal jsem si nové zapalovací trafo z Číny za 200kč a po namontování centrála naskočila, ani jsem nemusel stříkat do sáni kontox, jak jsem to musel praktikovat posledních pár let (možná od samého začátku co jsem ji koupil novou). Možná tam v té cívce už něco bylo blbé od začátku.

Teď bych se snad zeptal ještě na jednu věc, ale to asi budu muset sehnat někoho znalého. Startuje výborně, pokud je motor studený, musím ze sytičem, ale kdysi jak se nahřál, začal chcípat tak sytič jsem musel otevřít a centrála si klidně "bafala". Teď je to podobné, ale jak sytič otevřu, začne mi jak by přerušovat (nejede klidně, kdybych sytič nevrátil do mezipolohy, tak chcípne). Zase znova zapnout sytič taky nemůžu, protože po zahřátí se sytičem už taky chcípá. Prostě po zahřáti motoru ho musím mít tak někde v mezipoloze. Našel jsem tam na karburátoru jeden šroub se stavítkem, který mi připadal jako na nastavování min. otáček u sekačky, ale to nemá na to vliv. Je to totiž spojeno přes nějaké pružiny s dalšími táhly a na otáčky to nemá vliv. Je to asi ta AVR regulace, takže on si při jakémkoli zatížení udržuje otáčky.

Pokud si myslíte, že bych i toto mohl s vaší pomocí zvládnout, zítra bych to nafotil, jenom napište co nafotit. Pokud je to složité, někoho si zavolám. Protože s přivřeným sytičem asi dlouhodobě jet nemůžu, že by mohlo dojít k odmaštění a zadření motoru, nebo se pletu? Teď by mě to už zase mrzelo, když jsem se dostal tak daleko

děkuji

Nevím, jestli by to mohlo být tím, ale my měli velké potíže s novým 4T motorem v zahradní fréze. Prvních pár jízd OK, ale po cca měsíci (většinou bez provozu) po zahřátí bez sytiče otáčky kolísaly a taky chcípal. Po opravě nám technik vysvětlil, že za to můžou ucpané meandry v karburátoru kvůli biopřísadám v benzínu. Prodal nám speciální přísadu do benzínu, která zabraňuje vytváření těch usazenin z biopřísad. Zatím to zabírá...

Já mu říkal, že sekačka s podobným motorem stojí celou zimu a na jaře nastartuje a jede v pohodě s tím samým biobenzínem, a on nám vysvětloval, že na to trpí jen moderní motory, který mají seškrcený emise. Každopádně ten karburátor čistili ultrazvukem, protože propláchutí moc nezabírá.

Prosím vás. V tomto tématu jste na mě byli moc hodní a už je snad vše vyřešeno, tak teď mimo "mísu", jste tu oborníci, tak zkusím takový dotaz. Psal jsem na redakci asi před 14 dny a zatím mi nic neopověděli. Jak to tu funguje. Já jsem totiž vždy šel na konec mého vlákna, tam jsem se někdy občas něco dozvěděl
velice často po uruguenci, jsem byl (právem) napadnut, že mi bylo odpovězeno výš. Toto já ale moc nechápu. Samozřejmě to budu respektovat, ale jak to děláte vy, to si pokaždé projedete celé vlákno? Já jsem myslel, že nové příspěvky se řadí vždy odzadu, takže pokud něco zkotroluji 4.11., tak 20.12. se jen přesunu na ten datum 4.11. a tam budou všechny vaše odpovědi. No a to tak evidentně není. Neříkám, že je to zlé, ale jak si to hlídate vy, kteří máte taky nějaký problém a aby jste neodpovídali jen na tu poslední odpověď, ale jak najdete i odpovědi v tom "stromu" nahoru!

Nevím, jestli jsem se vyjadřil moc dobře, ale klidně to upřesním, není to pro mne žádná narážka na tento web. "Kutilský" skvělý, u těch "Počítače" je hodně frajerů, ale taky často pomůžou

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru