Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 4-taktní motor jel 45 min, pak rána ve výfuku a už nejde nastartovat

To jak jsem se snažil ti tady něco poradit, vycházelo z domněnky, že je tam klasické kontaktní zapalování s mechanickým přerušovačem.
Podobně, jako bylo třeba u Pionýra.
Jak se ale ukazuje, je tam bezkontaktní zapalování. Takže tamto neplatí. Je ale víc možností, jak je možno bezkontaktní zapalování realizovat, nevím, co se u takových strojů používá, přímo tím jsem se nezabýval.
Klasická zapalovací cívka, VN transformátor pracuje obecně tak, že má dvě vinutí. Primární, málo závitů silnějším drátem. Dále druhé vinutí, sekundární, s velkým nožstvím závitů.
U bateriového kontaktního zapalování se na primár přivede napětí a cívka se magneticky nabudí. Už to způsobí transformaci na sekundáru do vysokého napětí. Ale to je ještě málo. Větší napětí vznikne, když se budicí napětí odpojí a magnetický tok rychle pomine. Ta změna vyvolá velké sekundární napětí. K tomu přispěje ještě rozkmitání mezi primárem a kondenzátorem který je paralelně ke kontaktům.
Tak funguje třeba zapalování starších aut.
Kontaktní zap. třeba motocyklů jako byl třeba Pionýr, je podobné, ale bez baterie. Tu nahradí cívka magneta.
Jiné kontaktní zapalování (to jsem si myslel že tam je), funguje tak, že indukční cívka je spojena s napájecí do jednoho.
Má opět primár a sekundár. Ale magnetické nabuzení dělá magnet na setrvačníku.
Jak se magnet blíží k cívce, vyvolá v ní napětí, to je ale v primáru zkratované kontaktem na hřídeli. Tím se v cívce vyvolá značný proud, který v opačném směru brzdí cívku v nabuzení magnetem. V okamžiku rozpojení kontaktu proud cívkou pomine a cívka se prudce nabudí magnetem na setrvačníku. Velká změna magnetického pole vyvolá v sekundáru vysoké napětí.
Tedy indukční cívku lze částečně vyzkoušet i tak, že se na primár připojí zdroj proudu dostatečně silný, třeba autobaterie, jen na krátký okamžik. Když se odpojí, vznikne na sekundáru vys. napětí.
---- Ale tohle platí pro zapalování s kontaktem. Otázka je, jaký způsob je v tom co tam je.
Jednou z možností je, že je mechanický kontakt nahrazen el. spínacím prvkem, ovládaným třeba magnetickým čidlem (poloha motoru).
Potom by funkce byla stejná, jen funkci mech. kontatu udělá el. spinací prvek.
Tento elektronický prvek může být zalitý přímo v té zapalovací cívce a ovládaný magnetickým polem magnetu na setrvačníku. Potom by vodič vedoucí z cívky sloužil jen pro vypnutí zapalování. (to je i dost pravděpodobné).
Nevím, co obsahuje ta krabička. To může být pouze kondenzátor, který by zvyšoval účinnost, ale také tam může být nějaká elektronika se spínacím prvkem. Otevřít to asi nejde?
Ale všechno co tu píšu, je jen jak tyto věci pracují, co tam je ve skutečnosti nevím. To by spíš někdo věděl v servisu, kdo se tím zabývá, i když myslím, že případně vymění část a nezajímají se tím, co je v ní.
Ale myslím, že asi všechny tato motory dnes budou mít zapalování na stejném principu. Například u křoviňáku taková krabička není, jen cívka u motoru, lze předpokládat, že by to pracovalo i bez ní. Zkus to bez ní.
Asi kdybych to měl v ruce, tak zjistím, jak to pracuje, na dálku nevím. Zajímavé je, že to zapalování je asi běžné, ale ani na netu se mi nepodařilo najít elektrické zapojení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny