Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Neví někdo jak je provedeno zapalování u těchto kamínek na PB?

Opravuji a dávám dohromady starší plynová kamínka na PB, používaná pro vytápění karavanu. Ale chybí mi k nim nějaká součást určená pro zapalování. Nemají zřejmě klasické piezoelekrtrické zapalování . Mají asi nějaký adaptér, nebo baterii, která je vsunuta do šuplíku v plastovém tělese, s nějakou elektronikou a asi VN cívkou (zalito pryskyřicí), uvedeném na fotografii.
Na první fotce je osazení tělesa na kamínkách, a na druhém a třetím pohled na těleso zepředu a zezadu. Na levé straně zezadu, v "šuplíku" uvnitř, jsou dva pružinové kontakty, zřejmě pro připojení nějakého zdroje napětí, který se do něj vsouvá. Obě fotky jsou otočeny obráceně, šuple je dole.
Na levé vnější straně zezadu jsou dva kolíčky, na něž je nasunuta zásuvka se dvěma vodiči, které jdou k regulátoru teploty (plynový vlnovec s termočidlem). Na tomto je rovněž osazen kontakt, který při vytočení knoflíku regulátoru do pravé krajní polohy (ve směru hod.ručiček) tyto dva kolíčky (na jednom je přívod jednoho potenciálu napětí od pružného kontaktu) rozpojí. Ten kolíček, jenž je propojen s přívodem od pružiny a zdroje ke kontaktu v regulátoru, je rovněž propojen na kostru kamen. Jinak po celé délce otáčení regulačního knoflíku vlevo (regulace výkonu hořáku) je tento kontakt stále sepnut. Ve středu tělesa zezadu je kontakt VN, pro připojení kablíku, který vede na zapalovacího hrot jiskřiště. Ten háže jiskru proti výstupu z hořáku (kostře). Na pravé straně zepředu dole je malá kontrolka. Do šuplíčku, vlevo vedle kontrolky, se tedy vsouvá zřejmě nějaký zdroj.
Nevíte někdo, jak toto zapalování funguje (jak je iniciována jiskra) a co je použito jako zdroj pro toto zapalování? Díky za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zapaľovanie bude riešené na princípe piezoelektrického javu podobne, ako sa dávnejšie zapaľovali ply…
Nuda 26.07.2020 08:10
Nuda
Nudo, dík za reakci. Ale píšu, že asi o klasické piezoelektrické zapalování nejde. To znám celkem do…
George63 26.07.2020 09:28
George63
Ještě dodatek. Před šesti lety jsem vytápění v karavanu rok výroby 1988 také opravoval a sháněl i na… nový
nerady 26.07.2020 10:01
nerady
Nerady díky moc. To je vvvonno! Už mám i vytištěno. Já si myslel, že se tam bude muset asi vkládat n… nový
George63 26.07.2020 10:41
George63
Elektrice nerozumím. Mě zapalování fungovalo ale kamna zhasínala. Jelikož tomu nerozumím tak jsem ko… nový
nerady 26.07.2020 17:34
nerady
Ještě k těm litinovým kamínkům na dřevo. Ty jsem kupoval před pěti lety a jmenovaly se "Karlík", byl… nový
nerady 26.07.2020 17:59
nerady
Já se koukal na netu po vhodných kamínkách a našel jsem, hlavně s ohledem na rozměry a na vývod komí… nový
George63 27.07.2020 10:56
George63
https://img.karavan.cz/images/navody/p_2200.pdf Nevím zda ses v odkazech na tom fóru dostal k tomuto… nový
nerady 27.07.2020 20:49
nerady
Dík za odkaz. Hledal jsem nějaké návody, ale žádné nebyly v češtině. A ánžto jimi nevládzněm, tak mi… nový
George63 28.07.2020 21:29
George63
Tak se ozývám přeci ještě jednou. ;-) Pročetl jsem už vše, vše by mi bylo celkem jasné (i Bahno má m… nový
George63 31.07.2020 10:33
George63
Ono by stačilo napsat, na jaký rozměr baterie by to vycházelo. Možnosti jsou různé: k5701-106-bat-12… nový
jirka44 31.07.2020 10:56
jirka44
Jirko, to nepomůže. Koukni na tu třetí fotku v dotazu. Do toho "šuplete" s těmi dvěma kontakty se pr… nový
George63 31.07.2020 12:07
George63
Tak končím toto téma se zprávou o výsledku (pro případné informace "potřebným"). Nakonec jsem přece… poslední
George63 02.08.2020 19:35
George63
NEVIM, jak je to reseny v tehle kamnech, ale da se to resit pomerne jednodusse - plamen je ionizovan… nový
bahno 28.07.2020 23:17
bahno

Nudo, dík za reakci. Ale píšu, že asi o klasické piezoelektrické zapalování nejde. To znám celkem dobře, plynová kamna i s jejich zapalováním jsem rozdělával několikrát a dokonce jsem si dělal kdysi i do svýho karavanu taková malá plynová kamínka (svařená z nerezu) za využití "střev" z těch velkých kamen.
Ale todle se mi jeví jako něco jinýho. Je to takový bloček, v němž je zalito pryskyřicí nějaká elektronika a asi VN cívka.
V nejhorším případě i tahle kamínka na běžný piezoelektrický zapalování předělám, ale stejně by mě zajímalo, o co jde v tomhle případě.
Ale provedl jsem i měření mezi jednotlivými body tohoto bloku na multimetru (diodový rozsah) a zjistil jsem tyto skutečnosti a naměřené hodnoty:
Měřeno digitálním multimetrem na rozsahu pro měření diod.
Popis je proveden na bloku modulu ze zadní strany a obráceného „šuplíkem“ nahoru (viz fotky).
Kolíky 1 a 2 jsou spínány mezi sebou spínacím kontaktem v regulátoru výkonu- vodiče k němu na zásuvku.
Kontakt v něm je po celé délce otáčení sepnut a pouze v krajní poloze otočení vpravo je rozepnut.
Body 3 a 4 jsou pružinové kontakty pro připojení vsunutého nějakého dalšího bloku (napájení/ovládání?)
Určitě to nebude nějaké vyšší napětí, to bude až na tom VN vývodu ve středu toho bloku.
Hodnoty mezi jednotlivými body.
1 (kolík) / 3 (pružný kontakt) 0,2 (propojeno)
1 (kolík)/ 2 (kolík) Max.
1 (kolík)/ 4 (pružný kontakt) Max.
1 (kolík)/ 5 (VN vývod) Max.
2 (kolík)/ 3 (pružný kontakt) Max.
2-(kolík)/4+(pružný kontakt) 1147 („dioda“)
2+(kolík)/4- (pružný kontakt) Max.
2-(kolík)/5+ (VN vývod) 1922 („dioda“)
2+(kolík)/5- (VN vývod) Max.

Ještě dodatek. Před šesti lety jsem vytápění v karavanu rok výroby 1988 také opravoval a sháněl i na ně náhradní díly a vše jsem sehnal. Když jsem to dal do kupy tak mi vadil zápach a cena za topení. Jelikož mám karavan na jednom místě a bude tam asi až do mé smrti, tak jsem vyřezal u vchodových dveří díru, vsadil tam hustý rošt, karavan zvedl ještě o cca 10 cm a pod rošt jsem vsadil litinová kamínka. Ty jsem obložil šamotkama, dvouplášťový komín vytáhl podél karavanu a topím dřevem. Nějak se to přehodilo a tak jsou odpovědi časově přehozené.

Nerady díky moc. To je vvvonno! Už mám i vytištěno. Já si myslel, že se tam bude muset asi vkládat nějaký zdroj. No a bude to asi těch 12 V DC a na kostru (kolík 1 nahoře) zřejmě mínus.
Jinak je na nich zřejmě vše OK, regulátor, hořáky, čidla i zapalovací svíčka, vizuelně v pořádku. Pouze to zapalování mi ještě není úplně jasný.
Pokud jsi s nimi a na nich pracoval, prosím, potvrď mi prosím zda je to tak a popiš mi jak se pak tedy zapalují. Nějak mi to "automatické" zapalování ještě není úplně jasné. Proč je ten kontakt po celou regulaci sepnutý a pouze na konci vpravo se rozepíná? Jako by to napětí šlo do toho modulu stále a pouze na konci se odepínalo. Nějak mi to není jasný.:-(
Mám ta kamínka v mobilheimu který jsme koupili a mám tam taky na teplou vodu malou karmičku, rovněž na PB. Tu už jsem zprovoznil a jede na "náš" tlak a perfektně, tak předpokládám, že i ta kamínka na něj budou. Výrobní číslo jsem na nich nikde zatím nenašel.
O tom, že jej vybavím rovněž malými krbovými kamínky, přímo do něj, rovněž uvažuji, už jsem je i sháněl, ale vzhledem k tomu, že jsou nová k mání za cca 4000,- Kč a nevím, jak často budu to topení používat (asi pouze sezonně, není moc zateplený - jednoduchá okna) a tak jsem si říkal, že zatím zprovozním tato kamínka a vyzkouším "ekonomiku" provozu.;-)
Jinak mám taky ještě i karavan (4,5m x 2m) který jsem stavěl v roce 1986. A ještě jej stále udržuji v provozu a zatím prochází i technickými. Teď jsem na něm opravoval střechu. Dal jsem na něj střešní "plast" který je po celé ploše. Asi jsi mi i Ty radil, když jsem zde i toto řešil.
A zrovna včera u nás průtrž jako prase a tak byla perfektně prověřena, ani kapka dovnitř.
Zdravím a ještě jednou děkuji.:puff:

Elektrice nerozumím. Mě zapalování fungovalo ale kamna zhasínala. Jelikož tomu nerozumím tak jsem kontaktoval starého plynaře zeptal se ho co může být rozbité on ukázal na dvě součástky jedna za 500,- druhá za 2000,- a já je objednal a vyměnil. Samozřejmě, že rozbitá byla ta levnější. Pak jsem to odzkoušel a v tom karavanu ten plyn moc nevoněl. Pár týdnů na to jsem přišel o práci a když jsem to hodnotil že jako nezaměstnaný budu mít nejdražší topení, namontoval jsem ty kamna na dřevo a plyn jsem od té doby nezapnul. Jistě se ale na to doptáš na nějakém fóru o karavanech. V té době jsem si někde stáhl i návod k používání, ale už nevím kde. Když nahodíš ten název na internet tak to snad najdeš také.

Ještě k těm litinovým kamínkům na dřevo. Ty jsem kupoval před pěti lety a jmenovaly se "Karlík", byly z Polska a stály 3000,-Kč. Teď už je nikdo nenabízí asi proto, že vývod kouřovodu byl jen o průměru 100 mm a myslím, že u nás musí mít všechny kamna vývod o průměru minimálně 120 mm.

Já se koukal na netu po vhodných kamínkách a našel jsem, hlavně s ohledem na rozměry a na vývod komínku nahoru. Jsou to malý ocelový "krbovky" se sklem a vývod mají komínku 120 mm. Viz odkaz.
Vešly by se mi, s drobnými úpravami (i ta kamínka bych ještě snížil uřezáním části spodku pod popelníkem), do stávajícího prostoru kdy jsou ty plynovky. A vyšly by na cca ty 4 tisíce.
Ale vzhledem k tomu, že zatím nevím, jak často se bude v "mobiláku" pobývat za teplot, kdy se bude muset přitápět, tak zatím zprovozním ty plynovky (byly součástí) a pak se rozhodnu. Za ty čtyry tácy by bylo cca 11 bomb plynu.;-)
Jinak díky za Tvé zkušenosti a rady. Hodně mi pomohl odkaz na ten Karavan.cz, jsou tam i další dobré informace, i co se týká specifických materiálů a součástek.
Trochu již chápu, jak jsem pročítal ty informace od těch kamen, i ten systém automatického zapalování. Takže zhotovím baterii 12V (asi 3 x aku LiIon 18650 do serie) a připojím ji do toho modulu. Mělo by to asi fungovat nějak tak, že pokud je modul napájen (to je ten kontakt v regulátoru sepnut), tak asi ten modul v nějakých intervalech "háže" jiskru. Což odvozuji od toho (jak jsem se dočet) že má i zabezpečovat, že pokud kamna zhasnou nárazem větru do komínku, tak se zase ihned zapálí. Pouze mi není úplně jasný, jestli opravdu stále, nebo pokud hoří kamna je to nějak blokováno. Ale není tam na to žádné čidlo, nebo vazba, tak to asi "prská" furt.
Takže dám baterku a vyzkouším co ten modul skutečně dělá.

https://www.sbazar.cz/holatko12/detail/12938723-krbova-kamna-konrad-lux-lm-nova-parametry-vyrobku

Dík za odkaz. Hledal jsem nějaké návody, ale žádné nebyly v češtině. A ánžto jimi nevládzněm, tak mi byly celkem na prd.
Z toho přeplněného bioHD si nic nedělej. Já už si musím taky všechno zapsat. Něco do sešitu, něco do NB a něco do mobilu. Ale pak si vzpomenout, kam jsem co napsal. :-)
A vzhledem k tomu, že můj "záběr" je poměrně širší (což jsi asi poznal z mých otázek i odpovědí) tož to někdy bývá dost problém.
Co se týká toho, jak se tohle topení startuje, nejvíc mi pomohlo video z YouTube.
Tak už snad vím vše, co jsem potřeboval.
Ještě jednou dík, moc jsi mi pomohl. Ahoj. :beer:

Tak se ozývám přeci ještě jednou. ;-) Pročetl jsem už vše, vše by mi bylo celkem jasné (i Bahno má možná asi pravdu s tím blokováním zapalování při hoření). Ale ... v přehledu součástí je psáno "automatické zapalování 12V". Což jsem si myslel, že by mohlo snad být. Ale v popisech a snímcích u toho modulu zapalování jsou všude definovány a kresleny pouze běžné-baterie AA (1,5V), vždy obrázky, že se vkládá jenom jeden článek do toho šuplete a jinak o jeho napájení, napětí, počtu těch článků, nikde nic. A do toho jeho šuplete ani nejde nějak tyto konkrétní baterie vkládat. Tak jsem nyní na pochybách.
Našel jsem ještě i nějaký "adaptér" na připojení napájení do toho modulu, ale zase jde pouze o připojení na kontakty v modulu a na konci je "cosi", co není jasné, o jakou redukci - adaptér a na co jde. Ty baterie do něj asi také nejdou vložit (aspoň to na to nevypadá).
Prosím Tě, nevíš, nebo nevzpomeneš, o jaké napájecí napětí konkrétně opravdu jde?
Nerad bych, pokud ten můj modul je funkční, abych jej, v případě, že bych mu "dal" těch 12 V DC, zničil. Díky za odpověď.

Jirko, to nepomůže. Koukni na tu třetí fotku v dotazu. Do toho "šuplete" s těmi dvěma kontakty se prý ty baterie (podle nalezených obrázků v návodech) vsouvají. Ale podle mne do něj žádná (z těch co znám a mám celkem přehled) nemůže pasovat. Musel by do něj ještě existovat nějaký adaptér. Ale ani o něm není nikde žádná zmínka.
Jinak v popisu ke kamnům a modulu je pouze uvedeno, cituji :"Používat výhradně tužkové baterie Mignon (LR6,AA,AM3) čís.výrobku 30010-23600". Nikde nic víc.
To napětí 12 V je uvedeno pouze u výkresku dílů kamen a toho modulu zapalování.
Nejde mi ani tak o nějaký typ baterií a jejich připojení, s tím si poradím, ale hlavně o to jmenovité napětí napájení toho modulu. To je pro mne důležité, abych jej náhodou vyšším napětím nepoškodil.
Ve Tvých odkazech uvedené jsou 12V ty malé LRV08, V23GA, LR23, 23A, 8LR932, A23,příp. GP27A, V27, LR27A, L828, V27A a o těch to asi není.
A pokud by mělo být těch 12V a použity uvedené články LR6,AA,AM3 (tekové v hodnotě 12 V neznám), tak by jich pak mělo být 8 ks.
Ale za reakci i odkazy dík.;-)

Tak končím toto téma se zprávou o výsledku (pro případné informace "potřebným").
Nakonec jsem přece jenom k modulu automatického zapalování doplnil (přilepil a zapojil vodiči na vstupy modulu) pouzdro na jednu baterii AA o napětí 1,5V DC. A je to opravdu určeno na napájení 1,5 V DC.
Osadil jsem baterii 1,5 V a vložil modul do kamen. A už to funguje. :-D
Kamna se po otočení knoflíku z polohy 0 zapalují (sepne kontakt napájení modulu-jiskřiště, v krátkých intervalech, jiskří) a po stlačení knoflíku (spustí se plyn) se zapálí plamen.
Chvíli nutno podržet stlačený knoflík až se "chytí" samodrž přívodu plynu od čidla plamene.
Po zapálení plamene jiskřiště přestává jiskřit (bahno měl pravdu o principu). V případě zhasnutí plamene okamžitě opět jiskřiště jiskří a opět se zapálí plamen (v době, kdy ještě drží "samodrž" přívodu plynu).
Takže vše OK a topení funguje bez problémů.
Mám od něj instalován i rozvod teplého vzduchu s "origo" ventilátorem. Topí výborně a nesmrdí nic.
Rádcům, zejména Tobě nerady, moc děkuji.:puff::beer:

NEVIM, jak je to reseny v tehle kamnech, ale da se to resit pomerne jednodusse - plamen je ionizovany plyn a tak je vodivej. Takze cely "cidlo" je(muze byt) jenom drat do plamene - treba i ten, co ho normalne zapaluje. Ale jak rikam, nevim jestli je to pripad tehle kamen, to je spis uvaha jak by to slo resit/jak bych to resil ja.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru