Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapojit 230v z 400v krabicky

[spoiler][/spoiler]Dobry den,v garazi mam na zdi krabicku na 380v postaru delanou ale funkcni,potreboval bych s ni vytahnout 220v na 3zasuvky,na obcasne zapojeni flexy nebo vrtacky nic velkeho akorat nevim kam jaky kabel umistit aby to bylo bezpecne.poradite nekdo prosim?vodice tam jsou v barvach cerna,modra .zelena.cervena, ke kteremu pripojit kterou barvu ze zasuvky?

Předmět Autor Datum
To co vede v té 3F zásuvce na nulák dát na (levou zdířku+nulák zásuvky) a jeden ze zbylých drátů na…
umfa 07.03.2020 14:36
umfa
A nepatří fáze na levou zdířku?I když dneska už je to prý jedno,alespoň v prodlužkách.
Karel04 07.03.2020 16:30
Karel04
on to přeeditoval a k horšímu. ale vem si, že v baráku máš fázi všude vlevo, vlezeš do garáže a tam…
lední brtník 07.03.2020 18:15
lední brtník
Pardon, dneska píšu blbosti a každou opravou tam zanesu chybu novou. Jasněže má být fáze vlevo nebo…
umfa 07.03.2020 19:30
umfa
Funkčně je to jedno. Hlavní je, co je na kolíku (ochranný vodič). Fáze vlevo byla dříve vyžadována (…
ml1 09.03.2020 18:38
ml1
zavolal bych na to někoho s voltmetrem. a protože je to jen 4vodičový 3-fázový přívod, bylo by lepší…
lední brtník 07.03.2020 14:49
lední brtník
Máte pravdu, příště to líp ozávorkuju :D
umfa 07.03.2020 14:57
umfa
Takhle to vypada v krabicce,viz foto neni s ni nic zapojene dalsiho
Thomas 004 07.03.2020 14:57
Thomas 004
Bylo by dobré se nepouštět do sebevražedných misí, protože očividně o elektřině vůbec nic nevíš a po…
martas38 07.03.2020 15:01
martas38
Dekuju mate pravdu,zavolam povolanejsiho cloveka,jen jsem se chtel ujistit diky za rady a pekny den
Thomas 004 07.03.2020 15:05
Thomas 004
Samozřejmě, pozvat na to elektrikáře bude nejlepší řešení. Ale jinak na tom není nic světoborného. "…
Zerozero 08.03.2020 01:17
Zerozero
Dobrý den---- Rozdvojky, které měly z každé strany fázi z jiné strany, nebyl až takový zločin.Opomně…
Lubomír 08.03.2020 11:33
Lubomír
To není pravda. I ve starém systému byl ochranný vodič vždy na kolíku. Tedy z obou stran rozdvojky,…
Zerozero 08.03.2020 12:15
Zerozero
Nevím jak je to nyní, myslím si, že to nijak předepsáno není, ale fáze vlevo se prostě dodržuje ze z… poslední
ml1 09.03.2020 18:56
ml1

on to přeeditoval a k horšímu.
ale vem si, že v baráku máš fázi všude vlevo, vlezeš do garáže a tam je fáze vpravo a kvůli 2-vodičovému připojení prakticky bez ochrany.
to by si fak koledoval o úraz.

jedna technická: prodlužovačka musí být zásadně 3-drátová, v ní se nic s ničím nespojuje, pak nemůže škodit, je to prodlužka 1:1.
opakem byl zlepšovák z 80.let, kdy měla rozdvojka na každé straně jinak zapojenou fázi, to provedení se vyrábělo cca do 95.roku. toho zlepšovatele měli pověsit za koule do průvanu.

Funkčně je to jedno. Hlavní je, co je na kolíku (ochranný vodič). Fáze vlevo byla dříve vyžadována (přitom třeba ve francii maji fázi vpravo, posláci myslím také), dneska to musí být pouze jednotné v rámci objektu; stejné je to s polohou kolíku, když bude v celém objektu dole, opět to bude v pořádku (poloha nahoře také byla dřív předepsaná), i když nevím, kdo a proč by takovou blbost dělal. Fakticky je úplně jedno, na které straně je, i u té rozdvojky. Myslím, že něco podobného je u powercube, že na dvou zásuvkách je 1:1 a u zbylých dvou jsou levý a pravý prohozené, což nechápu, je to vevnitř propojené dráty. U té rozdvojky to bylo dané konstrukcí, později se dělala podobná, která měla kolík na jedné straně dole, což bylo blbé pro úhlové vidlice, ale zapojení bylo 1:1.
Dneska mě u rozdvojek vadí úplně jiné věci, ta klasická byla celkem robustní, to co se dělá dneska je takové fórové a vidlice v tom moc nedrží, ani ty rozdvojky nedrží v zásuvkách, prostě ty staré si hýčkám, ale taky nevydrží věčně.

Ještě teda je jedna věc, se kterou jsem se setkal, a sice dvouvodičový přívod, kde byla na vidlici propojená nula s uzemněním (čili přesně to, co bylo v ČSN341010 přímo obrázkem zakázané), taková věc pak ve spojení se zmíněnou rozdvojkou vyhodí pojistky.

zavolal bych na to někoho s voltmetrem.
a protože je to jen 4vodičový 3-fázový přívod, bylo by lepší, kdyby to byl elektrikář, ať zhodnotí všechna možná překvapení.

nulák dát na levou zdířku+nulák zásuvky

ten je taky dobrej, tak bych se spletl opravdu nerad. považovat "+" za oddělovač ve větě je neškodná roztomilost, ale protože to nemá zvlášť ochranný vodič, může to být špatná zkušenost.

Samozřejmě, pozvat na to elektrikáře bude nejlepší řešení.
Ale jinak na tom není nic světoborného. "nulák" tedy PEN, dnes značíme žlutozeleně, ale ve starých instalacích se lze setkat s vodičem jen zeleným. (pro jistotu případně ověřit doutnavkovou zkoušečkou, že tam napětí není). Tento vodič připojit na kolík zásuvky a propojit s pravou zdířkou.
Ze zbývajících vodičů vzít libovolný a přivést na levou zdířku.
Pokud je třífázové vedení jištěné do 16A, není to až tak nutné, ale pokud je tam jištění vyšší, měl by se jednofázové zásuvce předřadit 16A jistič.
--- Rozdvojky, které měly z každé strany fázi z jiné strany, nebyl až takový zločin.
Vzniklo to tak, že se naše normy začaly přizpůsobovat německým. Tam u jiné konstrukce zásuvek, to je jedno, zástrčka lze zapojit oboustranně. Proto se vlivem sjednocování také upustilo od našeho způsobu. (z hlediska funkce je to opravdu jedno). Když to přestalo být povinné. rozdvojky z důvodu jednodušší konstrukce se začaly dělat z každé strany obráceně. Tím byly všechny propojky vevnitř jen rovně, bez křížení.
Ale časem se naši "normotvůrci" dohodli, že náš způsob, při zásuvkách s kolíkem nebyl až tak špatný.
Naše zástrčky nelze otočit, mají danou polohu. Z důvodu lepší přehlednosti a dlouholetého zvyku, se vrátili k původnímu zapojení, s fází vlevo.
Nevím, jestli je to i v normách přímo předepsáno, ale je to doporučeno dodržovat.
I v různých nákresech v učebnicích i normách je to takto nakresleno.

Dobrý den---- Rozdvojky, které měly z každé strany fázi z jiné strany, nebyl až takový zločin.Opomněl jste dodat velice důležitou věc,že to nevadí při dnešním systému ve starém jsou tyto rozdvojky smrtelně nebezpečné,nebo i opačně zapojená fáze,zažil jsem několikráte na vlastní kůži s různými zařízeními s kovovým šasi-vrtačka,teplomet,přenosné světlo.:-)

To není pravda. I ve starém systému byl ochranný vodič vždy na kolíku. Tedy z obou stran rozdvojky, i když byla fáze z jedné strany vlevo a z druhé vpravo, ochranný vodič byl vždy na kolíku.
V rozdvojce jsou vždy a byly tři cesty. Jedna zdířka, druhá a kolík. Nikdy nebyla v rozdvojce spojena žádná zdířka s kolíkem,jako je tomu v síti TN-C.
Rozdvojka, zrovna tak jako prodlužovačka je v podstatě TN-S. V podstatě k rozdělení sítě TN-C na síť
TN-S, dochází v zásuvce. Od zásuvky ke spotřebiči, i přes rozdvojku, nebo prodlužovák, se nikdy už nevede a nevedlo TN-C.
Prodlužovák se dvěmi vodiči a s propojením PE a N v prodlužováku, bylo vždy proti předpisům.
Takže, pokud je zásuvka TN-C zapojena tak že je PEN na kolík a pak buď na levou, nebo pravou zdířku je jedno. Vždy je PEN na kolíku a tedy jen na kolíku rozdvojky. V žádném případě se tak nemůže dostat pracovní nula ani fáze na kostru.
K úrazům docházelo pouze v případě, že si někdo udělal prodlužku se dvěmi vodiči a v zásuvce prodlužy to zapojil jako v zásuvce na zdi, spojil zdířku s kolíkem.
Jenže to bylo vždy zakázáno. Za úraz nemohla rozdvojka, ale špatně udělaný prodlužovák.
Ani co se týče přívodního kabelu ke spotřebiči, nebylo možné použít dvoužilový kabel a jednu žílu připojit na kostru. Vždy, ve staré i nové instalaci musí být tři oddělené vodiče, vyjma dvojité izolace.
Tedy pokud nebyly porušeny hrubě předpisy, nemohla taková rozdvojka způsobit úraz.:puff:

Nevím jak je to nyní, myslím si, že to nijak předepsáno není, ale fáze vlevo se prostě dodržuje ze zvyku. Musí to být pouze jednotné v rámci celku. Právě při tom sjednocování se přišlo na to, že to má každý stát jinak. Ono je toho dneska spousta jen jako doporučení (třeba i barvy vodičů, jedinou jistotou je žlutozelená), takže jsem zvědavý, co s tím budou dělat naši potomci. Ještě že elektrikáři jsou disciplinovaní a dodržují léty zavedený pořádek pouze s drobnými odchylkami (koukal jsem třeba, když dělali rekonstrukci v práci, že zavedli jednu z fází bílou barvou, po boku černé a hnědé, předtím jsem pro tento účel vídal spíš šedou).

Ve staré instalaci často neni vodič zelený, ale je tam nějaký vodič neurčité barvy a Vy se jenom dohadujete, která z těch šedých nebo béžových byla původně zelená (je nutné to změřit). Novější instalace jsou na tom líp, to už byly barvy stálejší, takže zůstává i rozdíl mezi modrou a zelenou, ne jen mezi hnědou a zelenou. Ale podle úvodního příspěvku, tady zůstaly barvy rozeznatelné, tedy neni to zase tak historické.

Tady ještě pozor, červená, modrá a černá jsou tři fáze, je to staré značení, modrá neni střední vodič, to by byl docela průšvih dát si to do zásuvky, ale k tomu tady naštěstí nikdo nenaváděl, jen k tomu ty barvy (černá, modrá, zelená) neznalého člověka svádí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru