Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapojit 230v z 400v krabicky

Nevím jak je to nyní, myslím si, že to nijak předepsáno není, ale fáze vlevo se prostě dodržuje ze zvyku. Musí to být pouze jednotné v rámci celku. Právě při tom sjednocování se přišlo na to, že to má každý stát jinak. Ono je toho dneska spousta jen jako doporučení (třeba i barvy vodičů, jedinou jistotou je žlutozelená), takže jsem zvědavý, co s tím budou dělat naši potomci. Ještě že elektrikáři jsou disciplinovaní a dodržují léty zavedený pořádek pouze s drobnými odchylkami (koukal jsem třeba, když dělali rekonstrukci v práci, že zavedli jednu z fází bílou barvou, po boku černé a hnědé, předtím jsem pro tento účel vídal spíš šedou).

Ve staré instalaci často neni vodič zelený, ale je tam nějaký vodič neurčité barvy a Vy se jenom dohadujete, která z těch šedých nebo béžových byla původně zelená (je nutné to změřit). Novější instalace jsou na tom líp, to už byly barvy stálejší, takže zůstává i rozdíl mezi modrou a zelenou, ne jen mezi hnědou a zelenou. Ale podle úvodního příspěvku, tady zůstaly barvy rozeznatelné, tedy neni to zase tak historické.

Tady ještě pozor, červená, modrá a černá jsou tři fáze, je to staré značení, modrá neni střední vodič, to by byl docela průšvih dát si to do zásuvky, ale k tomu tady naštěstí nikdo nenaváděl, jen k tomu ty barvy (černá, modrá, zelená) neznalého člověka svádí.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny