Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapojit 230v z 400v krabicky

Funkčně je to jedno. Hlavní je, co je na kolíku (ochranný vodič). Fáze vlevo byla dříve vyžadována (přitom třeba ve francii maji fázi vpravo, posláci myslím také), dneska to musí být pouze jednotné v rámci objektu; stejné je to s polohou kolíku, když bude v celém objektu dole, opět to bude v pořádku (poloha nahoře také byla dřív předepsaná), i když nevím, kdo a proč by takovou blbost dělal. Fakticky je úplně jedno, na které straně je, i u té rozdvojky. Myslím, že něco podobného je u powercube, že na dvou zásuvkách je 1:1 a u zbylých dvou jsou levý a pravý prohozené, což nechápu, je to vevnitř propojené dráty. U té rozdvojky to bylo dané konstrukcí, později se dělala podobná, která měla kolík na jedné straně dole, což bylo blbé pro úhlové vidlice, ale zapojení bylo 1:1.
Dneska mě u rozdvojek vadí úplně jiné věci, ta klasická byla celkem robustní, to co se dělá dneska je takové fórové a vidlice v tom moc nedrží, ani ty rozdvojky nedrží v zásuvkách, prostě ty staré si hýčkám, ale taky nevydrží věčně.

Ještě teda je jedna věc, se kterou jsem se setkal, a sice dvouvodičový přívod, kde byla na vidlici propojená nula s uzemněním (čili přesně to, co bylo v ČSN341010 přímo obrázkem zakázané), taková věc pak ve spojení se zmíněnou rozdvojkou vyhodí pojistky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny