Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak zapojit 230v z 400v krabicky

To není pravda. I ve starém systému byl ochranný vodič vždy na kolíku. Tedy z obou stran rozdvojky, i když byla fáze z jedné strany vlevo a z druhé vpravo, ochranný vodič byl vždy na kolíku.
V rozdvojce jsou vždy a byly tři cesty. Jedna zdířka, druhá a kolík. Nikdy nebyla v rozdvojce spojena žádná zdířka s kolíkem,jako je tomu v síti TN-C.
Rozdvojka, zrovna tak jako prodlužovačka je v podstatě TN-S. V podstatě k rozdělení sítě TN-C na síť
TN-S, dochází v zásuvce. Od zásuvky ke spotřebiči, i přes rozdvojku, nebo prodlužovák, se nikdy už nevede a nevedlo TN-C.
Prodlužovák se dvěmi vodiči a s propojením PE a N v prodlužováku, bylo vždy proti předpisům.
Takže, pokud je zásuvka TN-C zapojena tak že je PEN na kolík a pak buď na levou, nebo pravou zdířku je jedno. Vždy je PEN na kolíku a tedy jen na kolíku rozdvojky. V žádném případě se tak nemůže dostat pracovní nula ani fáze na kostru.
K úrazům docházelo pouze v případě, že si někdo udělal prodlužku se dvěmi vodiči a v zásuvce prodlužy to zapojil jako v zásuvce na zdi, spojil zdířku s kolíkem.
Jenže to bylo vždy zakázáno. Za úraz nemohla rozdvojka, ale špatně udělaný prodlužovák.
Ani co se týče přívodního kabelu ke spotřebiči, nebylo možné použít dvoužilový kabel a jednu žílu připojit na kostru. Vždy, ve staré i nové instalaci musí být tři oddělené vodiče, vyjma dvojité izolace.
Tedy pokud nebyly porušeny hrubě předpisy, nemohla taková rozdvojka způsobit úraz.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny