Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kovové trubky místo flexi hadiček?

Zdravím.

Dočetl jsem se, že flexi hadičky jsou riziko. Ty plastové prý praskají často a ty opancéřované nerezem méně. A že prý je nejlepší měděná trubka. Jak pro přívod vody do nádržky záchodu, tak pod pákovkama dřezu/umyvadla.

Je to prý dražší(měď), než flexi. Ale šel bych do toho. Zkusil jsem nějaké trubky najít. Ale nejsem z toho moc chytrý.

Je to lepší řešení? Doporučili byste to? Dělá se to ještě? Máte to někdo? Praskají časem i tyto měděné trubky?

Pracuji s myšlenkou, že záchod osadím samostatnou mísou a nádržku dám asi do výšky 150cm(spodní hrana). Otvor pro přívod vody je ještě +30cm. Ze stěny mi jde rohový ventil ve výšce 46cm(od podlahy). Délka přívodu by tak byla kolem 134cm. Plus nějaké záhyby.
Byla by na tu délku lepší pancéřová hadička, nebo ta měděná trubka?

děkuji

Předmět Autor Datum
Dnes sa v lepších kruhoch používa antikoro vlnovcové potrubie, ktoré vydrží veky, je ľahké ako pierk…
Nuda 16.02.2020 12:33
Nuda
Delavalo se to drive běžně, měď nepraskne.Problem jsou ty matice na medenou trubicku nemaj to v kazd…
Kenav 16.02.2020 12:36
Kenav
A čo tak hlinikoplast?
jimbim 16.02.2020 13:38
jimbim
děkuji Ty vlnovcové hadice vypadají přijatelně. Cena hotové hadice je, co jsem se zběžně díval, asi…
patyk 16.02.2020 15:06
patyk
Matky u těch měděných hadiček mě vyléčily. Už několikrát se mi stalo, že začaly spoje u matek samovo…
Moas 16.02.2020 19:56
Moas
Ještě jsem narazil na jeden rozměr, a to na tloušťku stěny. Asi je jasné, že čím tlustší, tím lepší.…
patyk 17.02.2020 11:03
patyk
Hrúbka steny nie je pre teba zaujímavá. Trubky majú za týmto účelom údaj - menovitý tlak. Ten musí b…
ok 17.02.2020 11:42
ok
Jasně. To je mi jasné. Ale i ty pancéřové jsou na tlak 1MPa a přesto praskají.
patyk 17.02.2020 19:48
patyk
Tak pak už zbývá jen ultimátní řešení - nerezové trubky pro hydrauliku. Kupodivu nejsou ani tak drah…
umfa 17.02.2020 23:03
umfa
Tak já tam mám tu nejlevnější hadičku přes 20 let a měnil jsem jen ten ventil 2x protože zatuhne vžd…
Kiksfix 18.02.2020 02:13
Kiksfix
Protože se to "pancéřové" jenom jmenuje. :) Uvnitř opletení je stále gumová hadička, která stárne, t…
Moas 18.02.2020 07:28
Moas
Gumové hadice se bězně používají u praček, myček a není tam žádný problém. Takže pro tazatele panceř…
jezekhifi 18.02.2020 08:25
jezekhifi
Souhlasím. Nejenom mě, ale nikomu z mých známých a z okolí se nestalo, že by hadička praskla. Za cel…
Kyncl 18.02.2020 09:15
Kyncl
Já mám vše co má vodu napojenou panceřovýma hadicami (všechny vodovody, záchod) a pračka+myčka mají…
jezekhifi 18.02.2020 10:35
jezekhifi
Když byly ty články o hadičkách na idnes, tak naopak tu zkušenost s prsknutím přiznalo dost lidí. A…
kejki 18.02.2020 12:26
kejki
Zazil jsem pripad kdy praskla hadicka na wc v dobe nepritomnosti pracovniku o vikendu o patro niz vy…
Kenav 18.02.2020 12:36
Kenav
Ono hodně záleží na kvalitě těch pancéřových (s kovovým opletem) hadiček. Jestli máte kvalitní, tak…
umfa 18.02.2020 13:48
umfa
článek na Idnes vyšel, mám dojem, v r.2013 a ty vlnovcové jsou tuším od roku 2015. Ten článek mě roz…
patyk 18.02.2020 12:51
patyk
Tak mě přímo vytopila sousedka nade mnou, když jsem ještě bydlel v paneláku. Měla k pračce dotaženou…
Moas 18.02.2020 13:09
Moas
Tak abys nebyl překvapen. Mě se to stalo loni v srpnu u hadičky pro připojení studené vody do dřezov…
Gloton1 22.02.2020 03:40
Gloton1
Zjistil jsem u výrobce Flexira, že se dělají vlnovcové hadičky a vlnovcové trubky. Rozdíl je v tom,…
patyk 18.02.2020 13:18
patyk
Trubky se používají k dopojení kotle atp. Hadičky k dopojení samotných baterií, wc atp. Vyrovnáváním…
Moas 18.02.2020 14:24
Moas
Jasně, děkuji. Nicméně, měl jsem za to, že tlak se šíří v kapalinách všemi směry a rovnoměrně. Že te…
patyk 19.02.2020 10:50
patyk
Ahojte... osobná skúsenosť.. Rupla o pletená hadička u nás, u rodičov, nad rodičmi a u kamaráta....… poslední
Pedro7 20.04.2020 05:11
Pedro7

děkuji
Ty vlnovcové hadice vypadají přijatelně. Cena hotové hadice je, co jsem se zběžně díval, asi jednou krát tolik, co nerez-flexi hadice. To je velmi přijatelné. Jestli je doporučeno ty pancéřové nerezové flexi měnit co cca 5-10let(toto jsem četl někde na síti), tak za průměrnou délku života jich domácnost vymění na jednom místě cca 6(od 25let do 80let).

Dovolím si přiložit odkaz, pokud se adminovi nebude líbit, nechť ho odstraní.... https://www.mereo.cz/vlnovec-nerezovy-voda-fxf-3-8

Hadičky jsou hotové a není třeba kupovat tu lisovací sadu.

Matky u těch měděných hadiček mě vyléčily. Už několikrát se mi stalo, že začaly spoje u matek samovolně prokapávat. Ono to není totiž moc pružné a stačí, aby se vodovodní baterie začala třeba jen o půl mm hýbat a je zaděláno na průšvih.
Takže za mě už jen nerezové vlnovce. Flexira a další. Lze najít i levnější.

Ještě jsem narazil na jeden rozměr, a to na tloušťku stěny. Asi je jasné, že čím tlustší, tím lepší. Nicméně dá se zobecnit, jakou tloušťku stěny vlnovce požadovat? Tlak vody u nás máme 4-6 barů. Víc ne, bo to už pouští pojistný ventil.
děkuji

Tak pak už zbývá jen ultimátní řešení - nerezové trubky pro hydrauliku. Kupodivu nejsou ani tak drahé, jen se musí najít vhodné přechodky na vodovodní závity (G 1/4, G 1/2, G 3/8 apod.). Ty také existují, jen je nemá každý prodejce skladem.

Protože se to "pancéřové" jenom jmenuje. :)
Uvnitř opletení je stále gumová hadička, která stárne, teří, tekoucí voda z ní neustále vyplavuje mikročástečky, při otevřené vodě na ni působí nízký tlak, zatímco v okamžiku uzavření baterie se v ní tlak skokově zvýší... Hadička se "teoreticky" opře o kovové opletení - prakticky ovšem stále o tu desetinku milimetru pracuje oběma směry a to dříve nebo později musí vést k destrukci. Pár let to ten 1 MPa vydrží, pak to prostě vzdá - únava materiálu.

Ono hodně záleží na kvalitě těch pancéřových (s kovovým opletem) hadiček. Jestli máte kvalitní, tak to máte na furt. Ale už jsem měnil hadičky, kde se ten oplet rozpadal pod rukama. Nevím jako to Číňan dokázal, ale drátky popraskaly a držela to pohromadě jen ta guma (nebo plast).

článek na Idnes vyšel, mám dojem, v r.2013 a ty vlnovcové jsou tuším od roku 2015. Ten článek mě rozhoupal. Hledal jsem pancéřové hadičky a narazil na ten článek. A četl jsem i tu diskuzi.
Je fakt, že hodně lidí to tam přiznalo, že jim praskla hadička a měli "vyděláno"...

Tak mě přímo vytopila sousedka nade mnou, když jsem ještě bydlel v paneláku. Měla k pračce dotaženou vodu tou "starou dobrou šedou hadicí", která praskla, když nebyli doma. Naštěstí byla pojištěná.
Cokoliv, co není nerezové nebo dubové, nevydrží v kontaktu s vodou a kolísavým tlakem věčně. Pravdou je, že odfláknutá montáž tomu napomáhá (hadice namáhané na krut atp.).

Tak abys nebyl překvapen. Mě se to stalo loni v srpnu u hadičky pro připojení studené vody do dřezové baterie v kuchyni. Štěstí bylo, že jsem byl právě doma a všiml si toho do několika minut. A i když to teklo/stříkalo jen tak krátce, souseda pod námi to slušně vytopilo, škoda několik tisíc, naštěstí to pokryla má pojistka na blbost u pojištění domácnosti.
Stát se to, když není nikdo doma, snadno lze vytopit několik pater pod sebou a škody se mohou vyšplhat do desítek tisíc, či klidně i set tisíc, stačí když to poškodí nábytek a nějaké přístroje, koberce atd.

U toho pojištění "na blbost" je také jeden zádrhel. Některé pojišťovny odmítnou plnění, když to není přímá vina pojištěných osob v domácnosti. Tedy třeba když praskne hadička a majitel bytu ještě řekne neprozřetelně např. "to je divný, já je kontroloval a nedávno i měnil......". To má u takové pojišťovny zaděláno na problém, protože pojišťovna odmítne plnění s odůvodněním, že škoda nevznikla kvůli chybě/nedbalosti pojištěné osoby, ale vinou vadné hadičky a je to tedy vina výrobce. A nezbývá než se soudit či zaplatit škodu sám. Proto je ideální do oznámení škodní události napsat něco rozumného, co je jednoznačně chybou pojištěné osoby, tedy např."napouštěl jsem dřez a zapomněl na to a ten přetekl....", či když je to v koupelně tak napouštění vany, umyvadla, horní odtok se ucpal třeba hadrem, houbou.....nebo když už se uvede jako příčina prasklá hadička, tak s odůvodnění, že je neměněná spoustu let a "už se mi zdála divná, ale pořád držela a myslel jsem, že bude nejdříve jen kapat, nebo napsat že už kapala, ale pak jsem ji zapomněl vyměnit atp." Ano, nemělo by se lhát, ale když jsou pojišťovny takové bestie, nic jiného nezbývá. Však proto si pojištění lidé platí.
Ale týká se to jen některých pojišťoven. Na webu se to před pár lety hodně probíralo a bylo i v TV někde v Černých ovcích.

Ale zpět k hadičkám. Praskají nečastěji ty s hliníkovým opletením a to právě na studené vodě. Hadička se neustále rosí, hliníkové opletení oxiduje, až se rozpadne a hadička rupne.
Proto je důležité kupovat zásadně hadičky opletené kvalitní nerezovou ocelí. Ty by opravdu neměly rovnou úplně rupnout, ale při zpuchření vnitřní gumy začne voda nejdříve prolínat a kapat. Ale pozor, na hadičce studené vody se to kvůli jejímu častému rosení lehce přehlédne.

Zjistil jsem u výrobce Flexira, že se dělají vlnovcové hadičky a vlnovcové trubky. Rozdíl je v tom, že trubky se dají tvarovat(rukou) a drží tvar. Vlnovcová hadička tvar nedrží. Hadička se doporučuje na dopojení k záchodu, nebo baterii, nebo plynu. A prý ta hadička vyrovnává zpětné rázy. Rozumím tomu tak, že při zpětném rázu se pohne přívodní potrubí, nebo nádržka, nebo páková baterie. No a ta hadička, jelikož nedrží tvar, se může pohnout taky. Kdežto vlnovcové potrubí se po nainstalování už nemá hýbat. Docházelo by k postupnému uviklání vln.potrubí.

Byl jsem zkusit nádržku, baterii, potrubí, rohové ventily a žádné rázy jsem do ruky necítil. Na nádržku jsem dal do vratké polohy dřívko na hranu trojúheníku(kostka z lega) a po napuštění nádržky dřívko nespadlo. Nádržka se nezachvěla.

Jaký máte názor na toto zjištění, ohledně hadiček a potrubí? Řešit se to asi vyplatí. Vlnovce-potrubí se dá sehnat za částky kolem 140kč/40cm. Hadičky moc eshopy nemají. A když, tak stojí cca 600kč/40cm. (Pancéřová stojí do 50kč/40cm)

děkuji

Trubky se používají k dopojení kotle atp. Hadičky k dopojení samotných baterií, wc atp.
Vyrovnáváním zpětného rázu se myslí to, že hadička je díky tvaru a množství záhybů schopna zadržet zpětný ráz a částečně vyrovnat krátkodobé zvýšení tlaku, které nastane při rychlém uzavření ventilu (typicky elmg ventil pračky). Voda v hadici má při otevřeném ventilu setrvačnost ale nemá při skokově uzavřeném ventilu kam postupovat a velmi rychle naroste tlak, který se vzápětí ustálí. Lomcovat se záchodem ti to nebude.

Jasně, děkuji.
Nicméně, měl jsem za to, že tlak se šíří v kapalinách všemi směry a rovnoměrně. Že tedy zpětný ráz hadičkou či trubkou projde nastejno. Že pouze flexi gumová hadička(nebo snad i plastová) je schopná se zvětšit do šířky a tím vyrovnat ten vzniklý tlak. Zdá se mi, že rozdíl mezi vlnovcovou hadičkou či trubkou je ten, že hadička má více vlnek na metr. Hadička se může při zpětném rázu nějak pohnout podle potřeby. U záchodu ovšem k žádnému pohybu hadičky nedochází. Zjistil jsem, že znatelné zpětné rázy jsou pouze u pračky. Tedy jak píšeš, vlivem rychlého otevření/uzavření elmg ventilu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru