Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kovové trubky místo flexi hadiček?

Zdravím.

Dočetl jsem se, že flexi hadičky jsou riziko. Ty plastové prý praskají často a ty opancéřované nerezem méně. A že prý je nejlepší měděná trubka. Jak pro přívod vody do nádržky záchodu, tak pod pákovkama dřezu/umyvadla.

Je to prý dražší(měď), než flexi. Ale šel bych do toho. Zkusil jsem nějaké trubky najít. Ale nejsem z toho moc chytrý.

Je to lepší řešení? Doporučili byste to? Dělá se to ještě? Máte to někdo? Praskají časem i tyto měděné trubky?

Pracuji s myšlenkou, že záchod osadím samostatnou mísou a nádržku dám asi do výšky 150cm(spodní hrana). Otvor pro přívod vody je ještě +30cm. Ze stěny mi jde rohový ventil ve výšce 46cm(od podlahy). Délka přívodu by tak byla kolem 134cm. Plus nějaké záhyby.
Byla by na tu délku lepší pancéřová hadička, nebo ta měděná trubka?

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zjistil jsem u výrobce Flexira, že se dělají vlnovcové hadičky a vlnovcové trubky. Rozdíl je v tom,…
patyk 18.02.2020 13:18
patyk
Trubky se používají k dopojení kotle atp. Hadičky k dopojení samotných baterií, wc atp. Vyrovnáváním…
Moas 18.02.2020 14:24
Moas
Jasně, děkuji. Nicméně, měl jsem za to, že tlak se šíří v kapalinách všemi směry a rovnoměrně. Že te…
patyk 19.02.2020 10:50
patyk
Ahojte... osobná skúsenosť.. Rupla o pletená hadička u nás, u rodičov, nad rodičmi a u kamaráta....… poslední
Pedro7 20.04.2020 05:11
Pedro7

Zjistil jsem u výrobce Flexira, že se dělají vlnovcové hadičky a vlnovcové trubky. Rozdíl je v tom, že trubky se dají tvarovat(rukou) a drží tvar. Vlnovcová hadička tvar nedrží. Hadička se doporučuje na dopojení k záchodu, nebo baterii, nebo plynu. A prý ta hadička vyrovnává zpětné rázy. Rozumím tomu tak, že při zpětném rázu se pohne přívodní potrubí, nebo nádržka, nebo páková baterie. No a ta hadička, jelikož nedrží tvar, se může pohnout taky. Kdežto vlnovcové potrubí se po nainstalování už nemá hýbat. Docházelo by k postupnému uviklání vln.potrubí.

Byl jsem zkusit nádržku, baterii, potrubí, rohové ventily a žádné rázy jsem do ruky necítil. Na nádržku jsem dal do vratké polohy dřívko na hranu trojúheníku(kostka z lega) a po napuštění nádržky dřívko nespadlo. Nádržka se nezachvěla.

Jaký máte názor na toto zjištění, ohledně hadiček a potrubí? Řešit se to asi vyplatí. Vlnovce-potrubí se dá sehnat za částky kolem 140kč/40cm. Hadičky moc eshopy nemají. A když, tak stojí cca 600kč/40cm. (Pancéřová stojí do 50kč/40cm)

děkuji

Trubky se používají k dopojení kotle atp. Hadičky k dopojení samotných baterií, wc atp.
Vyrovnáváním zpětného rázu se myslí to, že hadička je díky tvaru a množství záhybů schopna zadržet zpětný ráz a částečně vyrovnat krátkodobé zvýšení tlaku, které nastane při rychlém uzavření ventilu (typicky elmg ventil pračky). Voda v hadici má při otevřeném ventilu setrvačnost ale nemá při skokově uzavřeném ventilu kam postupovat a velmi rychle naroste tlak, který se vzápětí ustálí. Lomcovat se záchodem ti to nebude.

Jasně, děkuji.
Nicméně, měl jsem za to, že tlak se šíří v kapalinách všemi směry a rovnoměrně. Že tedy zpětný ráz hadičkou či trubkou projde nastejno. Že pouze flexi gumová hadička(nebo snad i plastová) je schopná se zvětšit do šířky a tím vyrovnat ten vzniklý tlak. Zdá se mi, že rozdíl mezi vlnovcovou hadičkou či trubkou je ten, že hadička má více vlnek na metr. Hadička se může při zpětném rázu nějak pohnout podle potřeby. U záchodu ovšem k žádnému pohybu hadičky nedochází. Zjistil jsem, že znatelné zpětné rázy jsou pouze u pračky. Tedy jak píšeš, vlivem rychlého otevření/uzavření elmg ventilu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru