Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kovové trubky místo flexi hadiček?

Tak abys nebyl překvapen. Mě se to stalo loni v srpnu u hadičky pro připojení studené vody do dřezové baterie v kuchyni. Štěstí bylo, že jsem byl právě doma a všiml si toho do několika minut. A i když to teklo/stříkalo jen tak krátce, souseda pod námi to slušně vytopilo, škoda několik tisíc, naštěstí to pokryla má pojistka na blbost u pojištění domácnosti.
Stát se to, když není nikdo doma, snadno lze vytopit několik pater pod sebou a škody se mohou vyšplhat do desítek tisíc, či klidně i set tisíc, stačí když to poškodí nábytek a nějaké přístroje, koberce atd.

U toho pojištění "na blbost" je také jeden zádrhel. Některé pojišťovny odmítnou plnění, když to není přímá vina pojištěných osob v domácnosti. Tedy třeba když praskne hadička a majitel bytu ještě řekne neprozřetelně např. "to je divný, já je kontroloval a nedávno i měnil......". To má u takové pojišťovny zaděláno na problém, protože pojišťovna odmítne plnění s odůvodněním, že škoda nevznikla kvůli chybě/nedbalosti pojištěné osoby, ale vinou vadné hadičky a je to tedy vina výrobce. A nezbývá než se soudit či zaplatit škodu sám. Proto je ideální do oznámení škodní události napsat něco rozumného, co je jednoznačně chybou pojištěné osoby, tedy např."napouštěl jsem dřez a zapomněl na to a ten přetekl....", či když je to v koupelně tak napouštění vany, umyvadla, horní odtok se ucpal třeba hadrem, houbou.....nebo když už se uvede jako příčina prasklá hadička, tak s odůvodnění, že je neměněná spoustu let a "už se mi zdála divná, ale pořád držela a myslel jsem, že bude nejdříve jen kapat, nebo napsat že už kapala, ale pak jsem ji zapomněl vyměnit atp." Ano, nemělo by se lhát, ale když jsou pojišťovny takové bestie, nic jiného nezbývá. Však proto si pojištění lidé platí.
Ale týká se to jen některých pojišťoven. Na webu se to před pár lety hodně probíralo a bylo i v TV někde v Černých ovcích.

Ale zpět k hadičkám. Praskají nečastěji ty s hliníkovým opletením a to právě na studené vodě. Hadička se neustále rosí, hliníkové opletení oxiduje, až se rozpadne a hadička rupne.
Proto je důležité kupovat zásadně hadičky opletené kvalitní nerezovou ocelí. Ty by opravdu neměly rovnou úplně rupnout, ale při zpuchření vnitřní gumy začne voda nejdříve prolínat a kapat. Ale pozor, na hadičce studené vody se to kvůli jejímu častému rosení lehce přehlédne.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny