Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Co použít k odolnému světlému vodovzdornému nátěru střechy obytného přívěsu?

Mám starý obytný přívěs, na kterém mám horní střešní část provedenu z poměrně tenké nalaminované vrstvy, se skelnou tkaninou, na deskách z polystyrenu. Už několikrát jsem to natíral různými nátěry, ale stále se mi někde dostává, do její konstrukce, voda a vzhledem k tomu, že strop je z překližky, tato se deformuje. Potřeboval bych poradit nějakou vhodnou barvu, případně spíše i roztíratelný tmel, kterým bych celý povrch, včetně částí pod horními Al lištami, natřel a tento byl dostatečně odolný jak proti vlhkosti, tak i proti UV záření. A nátěr by měl být také i elastický, neboť povrch není tvrdý, ale pružný. Vzhledem k tomu, že jde o přívěs, nejlépe světlého odstínu. Dík za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pri týchto konštrukciách či jazdíš alebo máš odparkovanú búdu pre sliepky, ako kurník na Slnku, v mr…
Nuda 14.02.2020 19:37
Nuda
Nuda, ten nápad s přitmelením té protkávané armované plastové folie se mi docela líbí. Pouze ještě v…
George63 14.02.2020 20:21
George63
Ta střecha je rovná, plochá, nebo nějak klenutá? Napadla mě blbost. Jestli je to rovné, nešlo by na…
Zerozero 14.02.2020 23:21
Zerozero
Střecha přívěsu je rovná a vpředu a vzadu se mírně a kousek svažuje a přechází do krytí, šikmé části…
George63 16.02.2020 17:15
George63
Ten gumoasfalt se mi moc nezdá. Na kolně jsem měl kdysi lepenku, která byla špatně přibitá lepeňáky…
Zerozero 17.02.2020 12:37
Zerozero
Souhlas se vsim. Gumoasfalt by fungoval, ale musely by se dat tri silne vrstvy s vlozenim tkanin a n…
re4zon 17.02.2020 18:18
re4zon
Jakou střešní folii myslíš? Já s nimi moc dobrou zkušenost nemám, pokud se jedná o folii pod krytinu… nový
George63 18.02.2020 17:28
George63
Spousta druhů PVC obsahuje změkčovadla, která na sluníčku utečou a PVC ztvrdne a zkřehne. Takže zrov… nový
kejki 17.02.2020 20:56
kejki
Změkčovadla časem utečou, ale není to hned. K praskání pak dojde, když se folie může pohybovat. Ale… nový
Zerozero 18.02.2020 00:12
Zerozero
S tou měkčenou bazénovou PVC fólií máš pravdu.;-) Ta vydrží bez problémů, ve vnějším prostředí, celk… nový
George63 18.02.2020 17:23
George63
Folii, napr. Fatrafol, nebo jakoukoliv jinou znacku asi v male metrazi nesezenete. Oslovte nejakou f… nový
re4zon 18.02.2020 18:20
re4zon
Tu bazénovu folii jsem sháněl různě po internetu, ale nesehnal. Vypadá to, že to mají jen výrobci tě… nový
Zerozero 19.02.2020 00:41
Zerozero
V tom odkazu to jde naklikat i po metrech,ne po celých rolích. nový
Karel04 19.02.2020 06:33
Karel04
Tak kdyz placate folie urcene do interieru ven na slunicko, nesmite se pak divit. Lino ma byt uvnitr… nový
re4zon 18.02.2020 08:43
re4zon
No, možná plácám nesmysly, jak jsem psal, nemám vyzkoušeno. Ale PVC, na kelímek od jogurtu, PVC na t… nový
Zerozero 19.02.2020 00:24
Zerozero
No ja reagoval hlavne na toho, kdo si stezoval, ze mu folie urcena do interieru venku ztvrdla. A ner… nový
re4zon 19.02.2020 08:31
re4zon
Já jsem zase reagoval na ty tapety. A ne, není to furt jedno PVC. To je asi jako jedno železo od oce… nový
kejki 20.02.2020 11:50
kejki
Jak jsem si prostudoval ty materiály, tak způsob přichycení u této fólie by byl takový, že by se mus… nový
George43 20.02.2020 17:50
George43
Mam, loni jsem si delal dost velkou strechu. Teda ja delal pripravu, atiky, stavel svetliky a detail… nový
re4zon 20.02.2020 18:26
re4zon
Tak díky za opravdu dobrou radu. Takže použil jsem tu PVC folii Fatrafol 810 (viz odkaz). Šíře byla… nový
George63 16.07.2020 20:35
George63
Vyborne, jsem rad ze se povedlo :-) pres tohle urcite nepotece, pokud nepovoli mamut kolem okynek a… poslední
re4zon 16.07.2020 21:29
re4zon

Pri týchto konštrukciách či jazdíš alebo máš odparkovanú búdu pre sliepky, ako kurník na Slnku, v mraze, vzniká pnutie, deformácia podkladu v dilatačných spárach spojov a tak na laky, epoxidové nátery, zabudni.

Repas historických vagónov s prkennými strechami do oblúka sa robí základným pretmelením na ošetrené dosky na ktorý sa ešte za čerstva natiahne pretkávaná, armovaná plastová fólia, ktorá s tmelom chemicky zareaguje, nalepí sa na tmel a podklad spolu s vrchnou fóliou vytvrdne. Ceny len za matroš si dokážeš predstaviť.

Nuda, ten nápad s přitmelením té protkávané armované plastové folie se mi docela líbí. Pouze ještě vyřešit, jaký tmel, případně lepidlo použít, aby dobře reagovalo s tou folií a ta dostatečně pevně pak držela na podkladu. No a pochopitelně, aby nestálo "majland".:-D

Ta střecha je rovná, plochá, nebo nějak klenutá? Napadla mě blbost. Jestli je to rovné, nešlo by na to prostě natavit střešní pískovanou lepenku? :-D
Dostupné folie jsou buď polyetylen, nebo polyvinylchlorid. Na obojím nedrží žádné běžné lepidlo.
Lepidla s aktivátory na tyto hmoty existují, ale na takovou plochu, by to stálo víc, jak přívěs.
Také jde o to, jaký je současný nátěr, jestli dostatečně soudržný, aby na tom drželo něco dalšího.
Myslím, že jakýkoliv jen nátěr, nějaké praskliny a netěsnosti opraví jen dočasně a znovu to praskne.
Když už nátěr, zkusil bych nějaký trvale pružný, tím natřít střechu a ještě do mokrého vtlačit nějakou řídkou tkaninu třeba i slabou skleněnou na laminování. Po zaschnutí přetřít vrchním nátěrem. Ale povrch bez další úpravy by nebyl vzhledově dokonalý. Jde o to jak to má vypadat.
Jaký lak je dost otázka. Když vyloučím různé vodou ředitelné barvy, tak toho po zásahu EU moc nezbývá. Musí to být odolné pov. vlivům a UV záření. Snad nějaká venkovní syntetika, možná i epoxidová barva.

Střecha přívěsu je rovná a vpředu a vzadu se mírně a kousek svažuje a přechází do krytí, šikmé části, Al plechem. Přechod je již v šikmé části a spoj přetmelen Mamutem a zakryt navíc i Al karavanovou lištou. Horní rovný povrch střechy tvoří tenká vrstva nalaminované skelné tkaniny, o síle tak cca 1,5mm, na podkladu tvořeném polystyrenovými deskami síly 3 cm, uloženými mezi příčné latě mezi boky přívěsu, s mezerami cca 40 cm a položenými na vnitřní stropní překližce síly 4 mm, uchycené zespodu na tyto latě. Shora je celá plocha a polystyrenové desky polepeny vrstvou papíru (Herkulesem), aby laminátová pryskyřice, při prolaminování tkaniny, polystyren nenarušila. Nyní jsou na této, vlastně silnější laminátové "folii", dva nátěry nějakou barvou.
Povrch střechy je pružný, nátěr soudržný a matný, bez lakové vrstvy. Je předpoklad , že by i na něm, další vrstva-nátěr, držel poměrně dobře a neloupal se.
Nejsou nikde viditelné žádné trhlinky a porušení, ale je možné, že někde voda může nějakým způsobem "prolínat".
Natavení asfaltové lepenky by bylo poměrně problematické, vzhledem k nemožnosti ohřátí a rovněž by šlo o poměrně velkou váhu. Takže toto řešení vylučuji.
Ale napadlo mne, co takhle použít klasický, vodou ředitelný gumoasfalt, kterým by se provedl celoplošný nátěr. Ten by mohl horní vrstvu laminátové fólie poměrně dobře vodotěsně vylepšit. Ten je ovšem tmavý.
A tak, vzhledem k tomu, že je potřeba, aby byl povrch pokud možno bílý, aplikovat na vrstvu gumoasfaltu ještě vrstvu klasické latexové, opět vodou ředitelné, bílé barvy. Pokud by se po čase třeba trochu smyla, nebyl by problém její vrstvu obnovit. Případně použít bílou barvu, kterou používají silničáři na značkování asfaltových povrchů vozovek, která má určitě velmi dobré jak krycí, tak i "trvalostní" parametry. A i cenově by byla tato úprava poměrně přijatelná.
Co Ty, případně i vy ostatní, na to? :-p

Ten gumoasfalt se mi moc nezdá. Na kolně jsem měl kdysi lepenku, která byla špatně přibitá lepeňáky v ploše, v místech, které nebyly kryté. Po čase začalo okolo hřebíků zatékat. Přetření gumoasfaltem vždy vydrželo krátce a začalo to téct znovu.
Napadlo mě jedno řešení, ale nemám vyzkoušeno. Ale PVC je myslím z hlediska UV záření dost odolné, oproti folii z polyetylenu, která se na slunci rozpadá.
Tak mě napadlo, polepit pečlivě střechu samolepící PVC tapetou. Jsou v různých dekorech, včetně bílé.
Folie je velmi pružná a průtažná, dá se natvarovat i přes různá zaoblení a podobně.
Trvanlivost si myslím mohla být slušná a v případě že by už byla poškozená, dá se po ohřátí i stáhnout. Bílá folie by se na slunci ani moc neohřívala.
Vzhledem k ploše střechy by to ani nebylo příliš drahé. Možná i levnější, než dnes předražené barvy.
:puff:

Souhlas se vsim. Gumoasfalt by fungoval, ale musely by se dat tri silne vrstvy s vlozenim tkanin a navrch reflexol. Moc prace a nechtel bych to nikdy sundavat.
Pvc je urcite lepsi, dal bych stresni folii, na kraj okapove plechy, svarit (staci horkovzduskou), na par mistech ukotvit a ten prives shnije rozhodne driv nez folie. Jen se toho nebat, neni to zadna veda.

Jakou střešní folii myslíš? Já s nimi moc dobrou zkušenost nemám, pokud se jedná o folii pod krytinu. Ta na slunci, pokud není kryta krytinou, poměrně rychle degraduje. A u syna se, na hodně osluněné straně střechy, pod taškovou krytinou, po cca 8 mi letech, teplem úplně rozpadla. :.(

Změkčovadla časem utečou, ale není to hned. K praskání pak dojde, když se folie může pohybovat. Ale celoplošně nalepená na tvrdém podkladu z laminátu, by praskat nemusela. Například měkčená folie v bazénu (mountfield), v místě nad vodou,plně vystavená slunci, začala praskat po asi 12 letech. Také reklamní folie na autech, myslím, že taky PVC, vydrží na rozpáleném plechu léta.
Ale jak jsem psal, nemám vyzkoušeno, ale myslím si, že by to bylo mnohem spolehlivější, než jakýkoliv nátěr. 8-)

S tou měkčenou bazénovou PVC fólií máš pravdu.;-) Ta vydrží bez problémů, ve vnějším prostředí, celkem dlouho. Ale ty PVC tapety bych asi neriskoval. Pouze jak tu folii na tu střechu dostatečně přichytit, nebo přilepit. Mohl bych ji sice přichytit pouze po obvodě těmi Al lištami s podtmelením (mamutem), ale pak by byla, na ploše, víceméně "plonkovní". A kolem dvou střešních okýnek by musela být přilepená (což by bylo možné třeba také i mamutem). Teď ještě, kde by se dala, tato shodná folie, se shodnými vlastnostmi, v metráži, v minimální šířce 2 m (šíře přívěsu) sehnat ? Ta "bazénovka" je vlastně také svařovaná z pásů šíře 2 m. :-/

Folii, napr. Fatrafol, nebo jakoukoliv jinou znacku asi v male metrazi nesezenete. Oslovte nejakou firmu co dela strechy, jiste vam zbytek prodaji. Po obvode zadne listy, dejte tam idealne original plechy, montaz jako je zde https://youtu.be/SPi11jJpRvw
Kotveni v plose srouby + pres ne zaplatu. Der se nebojte, strechy se delaji stejne. Mamutem to nelepte, mohlo by to podfouknout ve velkem vetru a bude se to pak blbe sundavat. Kolem oken vam neporadim, kdyz nevim jak to vypada, ukotvil / navaril bych to co nejbliz a pokud tam bude skvira, PU tmel (ne silikon, ne bitumen!) to jisti.

Tu bazénovu folii jsem sháněl různě po internetu, ale nesehnal. Vypadá to, že to mají jen výrobci těch bazénů. Dají se sehnat jen bazénové a jezírkové folie, ale ty mají tloušťku asi jeden milimetr.
Když už byl většinou zavržen můj nápad s tapetou, zkusil bych něco jiného. Reklamní folie, ze kterých se na plotru řežou reklamy na auta, jsou tapetě velmi podobné. Také samolepící. (folie nepřilepená po celé ploše by se za jízdy nadouvala, vlála a potrhala se).
Tato folie na autě vydrží více, než auto samotné. Také PVC. Ale na autech je to léty ověřené.
Zkusil bych navštívit nějakou reklamní firmu, která to dělá. Folie mají v rolích a snad by i prodali bez vyřezání vzoru. Otázka je, kolik to stojí, ale myslím, že to nebude nijak závratné. Cenu té reklamy tvoří spíš realizace, než vlastní folie. :puff:

Pro představu, ale tady to asi mají jen v celých návinech. https://reklamni-folie.cz/cs/e-shop/453-5000-bila-5-7leta-plotrova-folie-leskla-kemica.html

Tak kdyz placate folie urcene do interieru ven na slunicko, nesmite se pak divit. Lino ma byt uvnitr, folie na dvere taky. Kdyz koupite neco uv stabilniho, prezije to desitky let. Stresni folie taky obsahuje zmekcovadla, ale vydrzi bez problemu 30 let. Tapeta je blbost, ta ma byt na pevnem podkladu a neni to ochrana pred destem, ale dekorace.

No, možná plácám nesmysly, jak jsem psal, nemám vyzkoušeno. Ale PVC, na kelímek od jogurtu, PVC na tapetu a PVC na něco jiného, je stále PVC. Co se týče odolnosti proti UV záření, je ze všech umělých hmot nejodolnější. Například, dnes už se to nepoužívá, používají se jednorázové folie z PE, tak dříve na silážní jámy se používaly folie z PVC, opakovaně několik let. Vyhodila se spíš pro roztrhání, ne pro destrukci UV. Touto folií,jsem měl přikryté dřevo deset let a folie byla jen trochu tvrdší, ale nelámala se.
Pokud z měkčeného PVC vyprchají změkčovadla, stane se z něj neměkčené PVC, Novodur. Z odpadových novodurových trubek mám svody okapů asi 20 let a jsou furt stejné. Proto si stále myslím, že po celoplošném nalepení, i když na to není primárně určená, vydrží léta, více než nátěr. Na staré škodovce jsem měl samolepku CZ zřejmě také z PVC asi patnáct let a nebyly na ni vidět změny.
Ale je to jen jeden z nápadů, nikomu nevnucuji. 8-)

No ja reagoval hlavne na toho, kdo si stezoval, ze mu folie urcena do interieru venku ztvrdla. A nerikam ze nejaka reklamni folie nemuze fungovat, ale nevidim duvod ji pouzivat, kdyz existuji primo vyrobky k tomu urcene a stat to nebude o moc vic. Na barak si taky nenatahnu reklamni folii, i kdyz by to par let fungovalo.

A jak vidim, sehnat se normalne da po metrech
https://www.jezirkabanat.cz/stresni-folie-fatra-fatrafol-810-v-svetle-seda-15-mm--205-m-sire/produkt/1813/437/

Jak jsem si prostudoval ty materiály, tak způsob přichycení u této fólie by byl takový, že by se musely na původní střechu přichytit ty poplastované lišty (plechy), třeba šrouby se zapuštěnou hlavou a pak na ně horkovzduchem "přivařit" tu fólií. Ale tu jde snad jen u krajů, nějak se mi nezdá, že by to bylo možné i v ploše kde by fólie zakrývala celý ten plech a šlo by ohřát pouze fólii nad tím plechem. Máš s tím nějaké zkušenosti? Jinak by to bylo dobré. Pouze ty "okapičky" u přívěsu, karavanu, to by nebylo "košer", ale to by řešily ty klasické karavanové lišty.

Mam, loni jsem si delal dost velkou strechu. Teda ja delal pripravu, atiky, stavel svetliky a detaily. Folii jsem nechal svarit firmu, ciste protoze to trvalo sakra dlouho a s pujcenim svarecky byla jejich prace levnejsi nez muj cas. Ale par metru uz jsem varil, nic na tom neni, chce to jen dobre odhadnout dobu nahrati kdyz nemas svarecku s presnou teplotou.
Folie se nahriva zespodu stejne jako asfaltove pasy, takze ji klidne prichytis k plechu i v plose. Na strechach se to nedela protoze role stejne nekde konci, folie se prisroubuje 5cm od konce vruty s talirovou podlozkou a pres to se navari s prekladem 10cm+ dalsi pas. A pokud chces na krajich origo listy, tak tam nedas okapovy plech, ale placaty, rika se tomu pritlacna lista. Pak si pres to muzes nasroubovat origo listy od karavanu. V zasade ti staci prisroubovat plechy po celem obvodu a k tomu jeden nebo dva uprostred, krizem, nebo jak ti to vyjde s okny. Pak to zacnes na plechy varit a rolovat od jedne strany, az dojedes na konec. Pripadne jen po obvodu, do plochy das par vrutu a ty zakrejes navarenim zaplaty z kusu folie. Na zapustenou hlavu kasli, klidne pulkulatou, pod folii se schova a do plechu to stejne nezapustis. Pod folii je lepsi dat geotextilii kvuli mozne reakci materialu a aby se nahodou v extremnim pripade nepripekla ke strese.

Kdyz se kouknes sem, uvidis jak se to vari. Zespoda foukas, zhora pritlacujes. Uplne stejne to navaris na plech. https://youtu.be/acT1PfY8Htc

Tak díky za opravdu dobrou radu. Takže použil jsem tu PVC folii Fatrafol 810 (viz odkaz). Šíře byla 2,05m délka dle potřeby (já 4 m). Položil jsem ji na původní střechu karavanu, krytou původně vrstvou skelné tkaniny napuštěné laminátovou pryskyřicí (už po 35-ti letech zvětralou a i s prasklinkami). Ohnul jsem ji na bocích přes kraje a uchytil původními Al karavanovými lištami se šroubky, vpředu a vzadu přilepil PU tmelem a rovněž uchytil těmi původními lištami. Vpředu a vzadu přilepeno a podtmeleno PU tmelem a kolem střešních okýnek zvednuto a nalepeno Mamutem (PU tmel dostatečně nedržel folii). Takže celá plocha bez spojů. Tím polyuretanovým tmelem ještě přetmeleny i shora všechny boční lišty (moc dobře se s ním pracuje a perfektně drží a pak je houževnatý a pruží). A tak doufám, že už do karavanu zase nepoteče.:-D:puff:

https://www.jezirkabanat.cz/stresni-folie-fatra-fatrafol-810-v-svetle-seda-15-mm--205-m-sire/produkt/1813/437/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru