Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zavěšení dětské houpačky

Dobrý den,
Našel by se tu někdo, kdo by mi mohl poradit jak a čím upevnit houpačkový hák v bytě na dětskou houpačku?
Do stropu to nejde, je tu sadrokartonovy podhled, další plán do zárubně zřejmě nejde , ale potřebuji s tím poradit.
Jde o to, že máme pouze dřevěné obložení , tudíž asi vrut do dřeva nestačí, dá se provrtat až do zdi a hák upevnit až tam, případně čím zajistit? Asi se tam ani nedá pořádně dostat, aniž bych musela do obložení vyříznout díru.
Je dobrý nápad navrtat vrut s hákem a karabinou kolmo nad zárubeň ? Obložení přesahuje asi 2cm zeď .
Moc poprosím o radu , pokud se někdo vyzná, máme kvalitní docela dráhou houpačku a byla bych nerada , kdyby zůstala ležet

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Standardní postup je vyříznout sádrokartón, do stropu (pokud je betonový, jinak smůla) na čtyři ocel…
umfa 25.11.2019 22:34
umfa
Pokud by šly šrouby od konzoly s hákem skrz zeď (příčku) nad obložkou, mělo by to být bez problémů.… nový
dejv111 26.11.2019 12:26
dejv111
A co vycházet ze dvou otvorů nad futry? Provrtáno skrz zeď. Nosné cokoli také skrz zeď.
Stefran 25.11.2019 23:02
Stefran
No a když je shoda, že by to mohlo fungovat, ještě se zeptám, musí být díra skrz celou zeď? Nestačil… nový
Kika88 26.11.2019 07:30
Kika88
Nějak se mi zdá, že se řeší závěs houpačky pro stodvacetikilovýho chlapa, nebo dítě? Na hmoždinku 10… nový
Zerozero 26.11.2019 01:04
Zerozero
Ony ty zárubně vypadají jako dřevotříska, potom je pěna a pak až zeď, proto se bojím do toho zajišťo… nový
Kika88 26.11.2019 07:32
Kika88
Je možné, že je to dřevotříska, dělá se cokoliv. Pěna pod tím je asi montážní pěna, která to drží ve… nový
Zerozero 26.11.2019 10:50
Zerozero
Protože jestli jsem to správně pochopil, tak tam musí být nosníky s několikacentimetrovým vyložením,… nový
umfa 26.11.2019 11:23
umfa
Tak jo, moc všem děkuju za reakce a rychlé odpovědi, co dávají smysl, udělám to tak, já už jsem se b… nový
Kika88 26.11.2019 12:07
Kika88
Myslím, že vyložení nebude potřeba. Předpokládám, že na zhotovený závěs se doprostřed zavěsí třeba k… nový
Zerozero 26.11.2019 12:36
Zerozero
Souhlas, za standardních podmínek je to všechno mnohem jednodušší a ta houpačka je pak neutrhnutelná… poslední
umfa 26.11.2019 14:15
umfa

Standardní postup je vyříznout sádrokartón, do stropu (pokud je betonový, jinak smůla) na čtyři ocelové kotvy upevnit svařenec tak vysoký, aby se těsně vešel do podhledu a na něj zespoda dva závěsy pro houpačku. Pak zase sádrokartón zadělat. Ten sádroš je sympatický tím, že ani takhle velké zásahy, pokud je udělá odborník, nejsou vůbec vidět.

Ze strany nad futrem by to taky šlo, ale chce to dosti silné kotvy na chemickou maltu, protože budou namáhány ohybem. Pevnostní výpočet bych mohl udělat, ale takhle veřejně jen pokud slíbíte, že na tom nebudete houpat nějaké příliš cenné dítě, ale jen takové, kterého případně nebude škoda.

No a když je shoda, že by to mohlo fungovat, ještě se zeptám, musí být díra skrz celou zeď? Nestačilo by ukotvit na každé straně hák , protáhnout lano a pod futrem spojit a na to pověsit houpačku ? Má jenom jeden závěsný pod, takže by visela na 2 hakach , akorát místo jedné dlouhé díry by byly 2 kratší

Nějak se mi zdá, že se řeší závěs houpačky pro stodvacetikilovýho chlapa, nebo dítě?
Na hmoždinku 10mm zavrtanou do zdi se klidně pověsím.
Ty zárubně jsou kovové s dřevěnými obložkami, nebo celodřevěné? Pokud celodřevěné z masívu, tak hrazdička vzepřená mezi boční strany futer udrží chlapa při cvičení. Pro větší bezpečnost je možnost ještě pojistit vrutem. Hrazdička se dá myslím koupit ve sportovních potřebách, někde jsem to viděl.
Závěs nad futry je také možný, ale nade dveřmi také může být překlad ze železobetonu. I tam ale lze otvory vyvrtat.
V tom případě bych vyvrtal otvory asi pro dvanáctku hmoždinku z obou stran dveří. Do nich odpovídající šroub, ale ten nechat vyčnívat asi deset mm přes futro. Pak někde nechat z pásoviny ohnout tvar U na šířku futer a na koncích otvory s bočním proříznutím, aby se to dalo snadno zavěsit na šrouby a sundat, aby šly i zavřít dveře, když to není potřeba. Na to zavěsit houpačku. Pokud by bylo potřeba houpačku zavěsit dvoubodově, tak to udělat dvakrát. Kovový závěs by bylo možno nahradit vhodným úvazkem z lana.
Zavěšení přímo nad zárubně z jedné strany není vhodné, lano houpačky pak při houpání naráží na futro a houpání je tlumené a nepravidelné. Ale i to mi připadá zbytečně složité a pro váhu dítěte moc bytelné.
Myslím, že hrazdička mezi strany by pro danou váhu šla upevnit i v případě kovových zárubní obložených dřevem. Pojistit šroubem zkrz obložení až do kovových zárubní. Dveřních hrazdiček je na trhu velké množství https://www.insportline.cz/6840/hrazda-do-dveri-insportline-rk100

Je možné, že je to dřevotříska, dělá se cokoliv. Pěna pod tím je asi montážní pěna, která to drží ve zdi.
No, musel bych to vidět. Ale i dřevotříska by mohla tyč udržet, pěna na kterou je síla rozložena plochou udrží hodně.
Jinak bych tedy postupoval tak, jak jsem předtím napsal. Pokud je zavěšení jednobodově, tak bych uprostřed dveří nad futry z každé strany vyvrtal otvor pro hmoždinku, stačí 10mm silnou. Aby se nemusel dělat kovový závěs, jak jsem psal, šrouby zašroubovat tak aby z hmoždinek vyčnívaly asi tak 10 mm. Pod hlavy šroubů dát nějaké podložky, proti sesmeknutí lanka.
Podložky tzv. mimorozměrové s vnitřní dírou na průměr šroubu a vnějším průměrem asi 15 mm, nebo vyvrtat do kolečka plechu. Tak vzniknou z obou stan dveří dva závěsy z vyčnívajících šroubů.
Z nějaké pevné šňůry, stačí bohatě umělá šňůra na prádlo, uvázat závěs tak že, oko na zavěšení na jeden šroub, podvléknout pod futro a oko na druhý šroub. Doprostřed pod futrem zavěsit vhodným způsobem houpačku.
Pokud houpačka není potřeba, jednoduše se oka závěsu vyvléknou ze šroubů a houpačka se sejme.
V případě že by houpačka už nebyla používána vůbec, šrouby se vyšroubují a hmoždinky zamáznou sádrou, nevznikne žádné trvalé poškození zdi.
Lze předpokádat, že nade dveřmi bude nějaký pevný překlad. Přesto při vrtání ověřit, jestli se nejedná o nějaký dutý materiál, v kterém by hmoždinka nemusela dobře držet. V tom případě do otvoru natlačit chemickou kotvu a hmoždinku zatlačit až do toho. Zaručuji, že to udrží i dospělého chlapa. :-)

Protože jestli jsem to správně pochopil, tak tam musí být nosníky s několikacentimetrovým vyložením, aby obešly obložkové futro a dřevěné obložení stěny (které, je-li správně provedené, na tu stěnu přímo nedosedá) a to i v krajní úvrati houpačky. Druhá věc je, že je na houpačce dynamické namáhání a dřív nebo později se na to nějaký ten stokilový chlap pověsí, protože chlapi jsou hračičkové. Fakt je, že tam by nevadilo, že to při tom spadne :-)

Myslím, že vyložení nebude potřeba. Předpokládám, že na zhotovený závěs se doprostřed zavěsí třeba kovový hák a ke kývání houpačky se bude dít na tom háku. Závěs na šroubech se pouze utáhne přes obložení a nebude se nijak pohybovat.
Kdyby přesto byla obava o poškození obložení by se dalo mezi úvazek a obložení navíc vložit nějakou tlumící podložku, která tlak rozloží, třeba jen několikrát přeložený hadr, nebo silnější filc.
Nevěřím tomu, že by to stokilový chlap utrhnul. Například horolezec spadne a zachytí se při pádu na skobě, několik cm, jen zatlučené do spáry skály. Skoba, nebo v tomto případě šroub, je namáhán ne na vytažení ale na střih a drží jen páčením a třením ve skále. Když skobu dále potřebuje, tak se dá vytáhnout. A namáháním v tomto případě na střih a částečně na ohyb, třeba 6mm šroub vydrží opravdu dost. Když si představím šestku šroub dobře utažený v hmoždince a vyčnívající jen jeden cm, na který zavěsím lano a zatížím kolmo dolů, tak si myslím, že udrží toho chlapa i když na tom bude poskakovat.
Měl jsem na zdi zavěšený asi pětikilový obraz, na zatlučeném obyčejném špendlíku zatlučeném do omítky. Hlavička špendlíku vyčnívala asi jeden mm a na tom plechový háček. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru