Předmět Autor Datum
Vypadá na podpal, takže řezat dole. nový
Kyncl 07.11.2019 17:45
Kyncl
Ona není suchá. Takto vypadala v červenci. Potřeboval bych ji na stínění. nový
tomas1977 07.11.2019 18:33
tomas1977
Tak, jak vám to bude vyhovovat v tomto případě. Obecně ale staré dřevo pryč, prosvětlit korunu. Na d… nový
Kiksfix 07.11.2019 21:13
Kiksfix
Presvetli korunu. Stredové haluze zrež. Lenže na rodivosti sa podieľa viac faktorov: Podľa habitus… nový
Nuda 08.11.2019 07:58
Nuda
Opatrně s tím prosvětlením, na těch vyholených kosterních větvích není žádný plodonosný obrost. nový
kejki 08.11.2019 09:07
kejki
Můžete mi naznačit kde to mám všude říznout? Děkuji nový
tomas1977 08.11.2019 09:29
tomas1977
Na to si netroufám, neřežte to moc, je to starý strom, vyhnal by spoustu slabých výhonů. Postupně v… nový
kejki 08.11.2019 10:33
kejki
https://lnk.sk/gmzB Kvetné puky sú diferencované výhradne na jednoročnom dreve v prípade, ak mal st… nový
Nuda 08.11.2019 10:42
Nuda
šmarjá! Hrůza. Nepočítej, že po prvním řezu bude hned plodit, bude to trvat tak 3 roky, než se omlad… nový
Rce 08.11.2019 22:03
Rce
Tak jsem to řízl takto. No, nevím ?? nový
tomas1977 08.12.2019 15:46
tomas1977
Jabloň nie je broskyňa či nektarinka náročná na otvorenú korunu osvitu plodov s celodenným prístupom… nový
Nuda 08.12.2019 17:24
Nuda
Ještě je třeba zkrátit ty dlouhé slabé větvičky nahoře,aby se vytvořil nový silný obrost.Tak na 3 pu… poslední
Karel04 08.12.2019 18:37
Karel04
No jako začátek je to asi jedno. Až to vyžene dole nové větve, tak bych to ubral nahoře aby se celko… nový
leo 08.12.2019 17:00
leo

Tak, jak vám to bude vyhovovat v tomto případě. Obecně ale staré dřevo pryč, prosvětlit korunu. Na drobných větvičkách za tím pupenem, který směřuje tam, kam chcete, aby to rostlo. Já to takhle amatérsky dělám a jde to. Dokonce jsem pokácel jabloň, nechal cca 1 m vysoký pařez a ona vyrostla znovu a má dobrá jablka. :) Nebo zavolat profíka. Tedy někoho jehož stromy se vám líbí a víte, že si to dělá sám.

Presvetli korunu. Stredové haluze zrež.

Lenže na rodivosti sa podieľa viac faktorov:

Podľa habitusu musíš zrýľovať čím skôr ku koreňom do pôdy min.10 kg superfosfátu, k tomu min. dve kilá horčíka a päť kilo draslíka (síran draselný).

Fosfor sa aplikuje vždy jeden rok vopred, lebo pôsobí cezrok. Fosfor je nutný k tvorbe kvetných pukov, sladovitosť, cukornatosť plodov, vyzretie a vyfarbenie šupiek plodov.

tiež je vhodné použiť v mikro dávke Borax, Tertaboritan sodný, stačí jedna kávová lyžička na pôdu, aby nepôsobil toxicky. (Obmedzí sa tmavá škvrnitosť pod šupkami uskladnaných jabloní. Ideálne je na plody robiť postreky Kalkosanom, chlorid vápenatý v predpísaných dávkach 10x počas sezónu).

Koncom února (február) si vo vriacej vode rozmiešaj päť kilo granulovanej močoviny (46% amoniak), nalej zriedený roztok do 10l záhradného postrekovača alebo do konvice a pedantne postriekaj okolie stromu, pôdny profil na povrchu podľa šírky koruny, hlavne omy dusíkom aj spodný kmeň. Dusík spáli podhubie strupovitosti v popadanom lístí a naštartuje proces rastu.

Viac, už počas roka, nehnoj dusíkom. Maximálne nejaký Cererit na jar, do konca března. Potom sa jabloň už nesmie hnojiť, kazia sa plody.

Na to si netroufám, neřežte to moc, je to starý strom, vyhnal by spoustu slabých výhonů. Postupně v řádu let zkuste ubrat výšku a hustotu koruny, uvidíte, jak to bude obrůstat a na krátkých nových výhonech většina jabloní plodí.

https://lnk.sk/gmzB

Kvetné puky sú diferencované výhradne na jednoročnom dreve v prípade, ak mal strom v predošlom roku dostatočnú pôdnu, ale aj listovú výživu. Stredové haluzie sa môže hlbokým rezom pilkou odstrániť, aby sa presvetlila koruna

Podľa farby olistenia vidím, že strom trpí chlorózou, nedostatočná výživa, hlavne je nutné dodať do pôdy o.i. nutného fosforu aj železo (zelená skalica, aspoň jedno kilo alebo zakopať ku koreňom oceľové Fe stružliny, odpad zo sústruhu) + horčík. Možo je silne vápenné podložie, premočená alebo naopak, suchá pôda. Jablone potrebujú pH neutrál, bohatú pôdu na živý humus organickej hmoty, prípadne mierne vápenitú pôdu.

Nezmienať si kvetné puky s terminálnymi, vrcholovými pukmi, ktoré sú na koncoch letných, jednoročných výhonoch. Tieto puky síce vypadajú ako kvetné, ale obsahujú auxíny, tzv. hormonálne látky ktorými sa riadi celkový vzrast koruny stromu podľa podpníka alebo ak je to iba semenáč. Ak sa ich strom celkom zbaví silným rezom koncových konárov s týmito vrcholovými pukmi, má rez opačný efekt, strom zblbne a začne mať veľké a dlhé prírastky nových letorastov, aby dohnal svoj genetický potenciál podľa DNA daného vzrastu.

Preto sa strom nereže bezhlavo, iba sa výchovne z vnútornej strany presvetlí, musia sa ponechať na nosných vetvách koncové, terminálne puky.

Tiež je dôležitá fertilita peľu, aby boli všetky kvety riadne na bliznách opelené, jablone by mali mať svoj pár i keď sú z časti samoopelivé.

šmarjá! Hrůza. Nepočítej, že po prvním řezu bude hned plodit, bude to trvat tak 3 roky, než se omladí a vzpmatuje. Dej pryč všechny větve, jedoucí nahoru pod větším úhlem jak 45°, ty nikdy plodit nebudou. Pak odstraň některou silnou větev, ze spících oček vyrazí dalším rokem hromada "vlků", z některých vypěstuje nové větvičky - nejlépe co nejvíc vodorovně. Můžeš si pomoci i ohnutím větví, třeba provázek a zavěsit cihlu nebo kolík do země. Pamatuj, že čím hlubší řez, tím víc to příští rok obroste. Neřezat loňské dřevo, vždy až do starého, nebo se to v místě řezu nepříznivě rozvětví. Případné "vidličky", co vznikly loňským řezem odstranit do starého dřeva. Kup si nějakou literaturu o řezu ovocných stromů, je jí hojnost. Nemám čas ani prostor tady vysvětlit jak vše správně říznout. A nečtí příspěvek pana Nudy.

I když asi nejvíc by pomohl krompáč, vykopat a zasadit nové, ze školky a dobře je udržovat, ty mohou začít plodit i do dvou tří let.

Jabloň nie je broskyňa či nektarinka náročná na otvorenú korunu osvitu plodov s celodenným prístupom ÚV zo Slnka. Mohol si nejaký obrast nechať smerom do stredu koruny, aby bola nosnosť s plodmi v rovnomernej korune vyvážená.(Smola, až na budúci rok)

Hlavne máš zahustené tie dve metly, ktoré si ponechal na dvoch koncoch nosných haluzí.

Ešte tam strč na štafliach hlavu a presvetli zahustený porast na koncoch.

Kvetné puky sú už teraz diferencované, okom viditeľné, rozpoznateľné od pukov s neplodnými listami.

Jabloň nemusí rodiť vôbec ani po drastickom reze. Niektoré odrody jabloní zakvitnú a rodia obrok, každý druhý rok, napríklad Ontario.

-------------------------------------
Jabloň fest pohnoj ku koreňom superfosfátom teraz na jeseň, už včera bolo neskoro, min. použi 10kg. Musíš granule s fosforom hlboko zarýľovať po obvode pňa, po celom obvode koruny ku koreňom. Ideálne superfosfát vriacou vodu rozmočiť v konvici a okolo kmeňa do porýľovanej pôdy naliať, nakropiť, aby nasadila jabloň do jari kvetné puky.

Koncom februára (25 února 2020) pohnoj pôdu pod korunou graulovanou, 46% močovinou, detto 10kg. Ideálne tiež rozmočiť a postirkať močovinou okolie jablone čím sa zlikvidujú huby a plesne (chrastavitosť, monilióza apod.) na popadanom lístí na jeseň, v pôde a v tráve.

Počas roka už dusíkom nehnoj, trpeli by plody kazivosťou ešte pred dozretím z nedostatku prístupného vápnika. Uskladnené plody by mali pod šupkou zase tmavé škvrny, začali by hniť.

Hnojiť sa môže cez rok v čase rastu jedine draslíkom, horčíkom, železom, fosforom, sírou a stopovými prvkami, bór, molybdén, vápnik. Ani vyzretý hnoj počas leta jabloniam nesvedčí. Jedine po opade lístia dodať organický, živý maštaľný hnoj a dusík, silnú močovinu, výhradne jednorazovo, skoro na jar, ešte na sneh. Do konca února.

Ještě je třeba zkrátit ty dlouhé slabé větvičky nahoře,aby se vytvořil nový silný obrost.Tak na 3 pupeny.Možná jde o odrůdu plodící na koncích letorostů,která nemá zkracování ráda,ale musí se to občas zkrátit.A hlavně neposlouchat ty nesmysly od Nudy o pohnojení 10 kg hnojiva najednou na 1 strom,to ho odděláte.

No jako začátek je to asi jedno. Až to vyžene dole nové větve, tak bych to ubral nahoře aby se celková výška o něco snížila a udělala se nějaká pohlednější koruna.
Je to práce na víc let. Ještě si dovoluju připomenout, že příliš brzký a radikální řez bude mít za následek to, že strom požene do dřeva, naopak co nejpozdější řez podporuje plození.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru