Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
šmarjá! Hrůza. Nepočítej, že po prvním řezu bude hned plodit, bude to trvat tak 3 roky, než se omlad…
Rce 08.11.2019 22:03
Rce
Tak jsem to řízl takto. No, nevím ?? nový
tomas1977 08.12.2019 15:46
tomas1977
Jabloň nie je broskyňa či nektarinka náročná na otvorenú korunu osvitu plodov s celodenným prístupom… nový
Nuda 08.12.2019 17:24
Nuda
Ještě je třeba zkrátit ty dlouhé slabé větvičky nahoře,aby se vytvořil nový silný obrost.Tak na 3 pu… poslední
Karel04 08.12.2019 18:37
Karel04
No jako začátek je to asi jedno. Až to vyžene dole nové větve, tak bych to ubral nahoře aby se celko… nový
leo 08.12.2019 17:00
leo

šmarjá! Hrůza. Nepočítej, že po prvním řezu bude hned plodit, bude to trvat tak 3 roky, než se omladí a vzpmatuje. Dej pryč všechny větve, jedoucí nahoru pod větším úhlem jak 45°, ty nikdy plodit nebudou. Pak odstraň některou silnou větev, ze spících oček vyrazí dalším rokem hromada "vlků", z některých vypěstuje nové větvičky - nejlépe co nejvíc vodorovně. Můžeš si pomoci i ohnutím větví, třeba provázek a zavěsit cihlu nebo kolík do země. Pamatuj, že čím hlubší řez, tím víc to příští rok obroste. Neřezat loňské dřevo, vždy až do starého, nebo se to v místě řezu nepříznivě rozvětví. Případné "vidličky", co vznikly loňským řezem odstranit do starého dřeva. Kup si nějakou literaturu o řezu ovocných stromů, je jí hojnost. Nemám čas ani prostor tady vysvětlit jak vše správně říznout. A nečtí příspěvek pana Nudy.

I když asi nejvíc by pomohl krompáč, vykopat a zasadit nové, ze školky a dobře je udržovat, ty mohou začít plodit i do dvou tří let.

Jabloň nie je broskyňa či nektarinka náročná na otvorenú korunu osvitu plodov s celodenným prístupom ÚV zo Slnka. Mohol si nejaký obrast nechať smerom do stredu koruny, aby bola nosnosť s plodmi v rovnomernej korune vyvážená.(Smola, až na budúci rok)

Hlavne máš zahustené tie dve metly, ktoré si ponechal na dvoch koncoch nosných haluzí.

Ešte tam strč na štafliach hlavu a presvetli zahustený porast na koncoch.

Kvetné puky sú už teraz diferencované, okom viditeľné, rozpoznateľné od pukov s neplodnými listami.

Jabloň nemusí rodiť vôbec ani po drastickom reze. Niektoré odrody jabloní zakvitnú a rodia obrok, každý druhý rok, napríklad Ontario.

-------------------------------------
Jabloň fest pohnoj ku koreňom superfosfátom teraz na jeseň, už včera bolo neskoro, min. použi 10kg. Musíš granule s fosforom hlboko zarýľovať po obvode pňa, po celom obvode koruny ku koreňom. Ideálne superfosfát vriacou vodu rozmočiť v konvici a okolo kmeňa do porýľovanej pôdy naliať, nakropiť, aby nasadila jabloň do jari kvetné puky.

Koncom februára (25 února 2020) pohnoj pôdu pod korunou graulovanou, 46% močovinou, detto 10kg. Ideálne tiež rozmočiť a postirkať močovinou okolie jablone čím sa zlikvidujú huby a plesne (chrastavitosť, monilióza apod.) na popadanom lístí na jeseň, v pôde a v tráve.

Počas roka už dusíkom nehnoj, trpeli by plody kazivosťou ešte pred dozretím z nedostatku prístupného vápnika. Uskladnené plody by mali pod šupkou zase tmavé škvrny, začali by hniť.

Hnojiť sa môže cez rok v čase rastu jedine draslíkom, horčíkom, železom, fosforom, sírou a stopovými prvkami, bór, molybdén, vápnik. Ani vyzretý hnoj počas leta jabloniam nesvedčí. Jedine po opade lístia dodať organický, živý maštaľný hnoj a dusík, silnú močovinu, výhradne jednorazovo, skoro na jar, ešte na sneh. Do konca února.

Ještě je třeba zkrátit ty dlouhé slabé větvičky nahoře,aby se vytvořil nový silný obrost.Tak na 3 pupeny.Možná jde o odrůdu plodící na koncích letorostů,která nemá zkracování ráda,ale musí se to občas zkrátit.A hlavně neposlouchat ty nesmysly od Nudy o pohnojení 10 kg hnojiva najednou na 1 strom,to ho odděláte.

No jako začátek je to asi jedno. Až to vyžene dole nové větve, tak bych to ubral nahoře aby se celková výška o něco snížila a udělala se nějaká pohlednější koruna.
Je to práce na víc let. Ještě si dovoluju připomenout, že příliš brzký a radikální řez bude mít za následek to, že strom požene do dřeva, naopak co nejpozdější řez podporuje plození.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru