Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rána elektrickým proudem

Dobrý den, dnešní článek na seznamu https://www.novinky.cz/diskuze/40302288 mě přiměl se vrátit v čase o 6 let zpátky.
Napadlo mě, jestli současné zdravotní potíže nemůžou mít s dávnou příhodou souvislost....
Měli jsme pračku zapojenou do chodby přes prodlužovačku, protože zásuvka v koupelně jiskřila. Dvakrát se mi stalo, že jsem
vyndávala prádlo z pračky (kdy byla sice vypnutá, ale v zástrčce byl kabel)a ta mě citelně "kopla". Stalo se to vždy, když jsem
se jednou rukou dotkla bubnu a druhou jsem měla opřenou o kovová futra dveří. Na nohou jsem měla plastové crocsy.
Jestli to správně chápu podle probíhající diskuze pod uvedeným článkem, stačilo možná ty crocsy nemít...
A to jsem navíc byla těhotná...
Zdá se všechno ok, jak se mnou, tak se synem, ale už asi 3 roky mám zhoršující se srdeční arytmii. Může to s tím souviset?
Resp. pokud mě to jen "koplo", jak velkou pecku jsem mohla dostat? A mohl mít procházející proud vliv i na dítě?
Moc děkuji¨
Hanka

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ono už jenom jazyk jakým je ta zpráva https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/sedmnactiletou-t…
ml1 05.11.2019 13:29
ml1
To byla nějaká zvláštní nabíječka... Protože v tom kablíku je normálně jen 5 voltů a žádný úraz tedy… nový
Martin79 09.11.2019 12:02
Martin79
Par nabijecek a zdroju jsem mel na stole... Kdyz cinan prodava zdroj(mmch vcelku pricetne provedenej… poslední
bahno 09.11.2019 19:24
bahno
Děkuji všem, tak snad to vliv nemělo...Mě šlo defacto o to, jestli je možné, aby prošla nějaká velká…
Hanka 155 05.11.2019 15:45
Hanka 155
utahovat to sama šroubovákem nehodlám špatně. do domácnosti koupit v elektru za pár korun nebo si n… nový
lední brtník 05.11.2019 18:30
lední brtník
Děkuji :-). Ale kdybyste to napsal čínsky, mělo by to asi stejný efekt :-). Krom toho, že staré rozd… nový
Hanka 155 05.11.2019 20:50
Hanka 155
Stará rozdvojka to nemohla způsobit! I když s ostatním, co píše lední brtník mohu v podstatě souhlas… nový
George63 06.11.2019 09:48
George63
Na jedné straně správně upozorňujete na nebezpečí a na druhé sem taháte ideologická zjednodušení. Pr… nový
oldoo 07.11.2019 23:00
oldoo
Rozdvojky,které to způsobují se v naprosté většině vyrábějí stále nevyrábí se už 20 let. inovovaný… nový
lední brtník 08.11.2019 02:41
lední brtník
Tož brtníku, zde se musím zastat oldy. V téhle reakci jsi se nějak "vytočil" a co věta to hloupost.… nový
George63 08.11.2019 07:41
George63
fázovka je super. na té své poznáš jestli jsi na fázi, nebo jestli je to odpojený nulák, netvrď mi ž… nový
lední brtník 08.11.2019 15:09
lední brtník
Musím se omluvit,asi se v poslední době nevyrábí,neuvědomil jsem si,že otočením se problém vyřeší.Po… nový
oldoo 08.11.2019 15:38
oldoo
No a "vvvo tom to je", jak uvádíš s tou dvoulinkovou prodlužkou a s propojením u ní zdířky ke kolíku… nový
George63 08.11.2019 18:42
George63
Ehm, chapu ze obcas je hluboko do kapsy, ale FAKT SE ZA 6 LET nenaslo PAR STOKORUN pro opravu zavady… nový
bahno 05.11.2019 21:06
bahno
Měli jsme pračku zapojenou do chodby přes prodlužovačku, protože zásuvka v koupelně jiskřila. Dvakrá… nový
MM_tank 07.11.2019 23:34
MM_tank
Elektrikáři umírají častěji na potíže se srdcem. Po silném zásahu elektrickým proudem je dobré navšt… nový
PLV 08.11.2019 22:55
PLV
Se jim nedivím, když vidí, jak jsou lidi schopní doma zbastlit elektriku, tak to je někdy na infarkt… nový
umfa 08.11.2019 23:33
umfa

Ono už jenom jazyk jakým je ta zpráva https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/sedmnactiletou-thajku-v-posteli-usmrtila-nabijecka-od-mobilu-40302288 napsaná dost říká o její případné důvěryhodnosti. Smrtelné úrazy od nabíječek mobilů se občas stávaji, i když většinou v zemích, kde neplatí tak přísné předpisy (tady je to thajsko, naposledy to bylo rusko), u nás by to hrozit nemělo.
Souvislost s arytmií sice neni vyloučená (mohlo to teoreticky nějaké procesy nastartovat nebo urychlit), ale spíš to má jiné příčiny. To by asi byla otázka pro lékaře.
Tyto kopance mají spíš větší psychologický než fyzický efekt.
My to třeba máme doma uspořádané tak, že nejde otevřít pračku bez vyndání šňůry ze zásuvky, je to sice taková z nouze ctnost (šňůra je prostě tak akorát, jak je u praček zvykem), ale beru to jako dobré bezpečnostní opatření.

Par nabijecek a zdroju jsem mel na stole... Kdyz cinan prodava zdroj(mmch vcelku pricetne provedenej, filtry nevykuchany, docela poctiva prace) s filtracnima kondikama na 220V jako vhodnej pro 100-230V(vybuchnul az po pul roce, neuveritelny), tak se nedivim nicemu. A kdyz se kouknu do ty nabijecky, tak napetovka 4.5kVst vydrz 1 minuta, no nevsadil bych si na zadnou cinskou a cinsky jsou vsechny.

Děkuji všem, tak snad to vliv nemělo...Mě šlo defacto o to, jestli je možné, aby prošla nějaká velká dávka proudu tělem, která by potenciálně něco mohla způsobit a neudělalo to ani popáleniny, ani záškuby, jen to koplo... Samozřejmě už prodlužku nepoužívám a pračku neotevírám, pokud je v zásuvce....Jiskřících zásuvek máme pořád dost, jsou prostě povolené, ale na elektrikáře nejsou peníze a utahovat to sama šroubovákem nehodlám, tak šnůru vyndavám opatrně.

utahovat to sama šroubovákem nehodlám

špatně.
do domácnosti koupit v elektru za pár korun nebo si nechat naježit fázovku s doutnavkou (19cm) - ne s ledkou. ten škoubovák je skoro celý izolovaný, což je taková jistota.
pohledat funkční baterku a ve dne když je vidět: vypnout pojistky od bytu, odšroubovat kryty zásuvek, dotáhnout šroubky nebo poznačit ohořelou zásuvku na výměnu, vrátit kryty, zapnout pojistky.
na větší práce si půjčit souseda nebo vlastní chytré dítě.

k pračce:
kdyby tehdy nějak vážně probíjela, asi bychom se to tu dočetli. respektive podruhé už by to člověk s opíráním o futra nezopakoval.
takže to vypadá na horší izolační stav, kterému mohla pomoct nevhodná prodlužovačka nebo normu porušující stará bílá komunistická rozdvojka (nové po r.2000 nebo cizí dovezené jsou v pořádku).
pračku (buben) pak zkontrolovat právě doutnavkou. dotýkat se jen tím šroubovákem, ničím jiným. šroubovák má dotykovou plošku na prst, je v sérii s doutnavkou a ochranným odporem, takže nevadí ani dotek přímo na fázi do zásuvky.

orientační kontrola zásuvky (levá zdířka) má taky svůj smysl, člověk aspoň vidí jaké světélko má od toho čekat, jestli to bude na denním světle vidět.

Stará rozdvojka to nemohla způsobit! I když s ostatním, co píše lední brtník mohu v podstatě souhlasit (i když bezpečnostní a el.technické předpisy, pro práci na el.zařízeních, laikům tuto práci zakazují). Ale, pokud by jste opravdu prováděla opravy sama, nebo nějaký laik (což bývá dnes i běžné), je nutné opravdu bezpečně odpojit okruhy jističi a než do zásuvky sáhnete, opět bezpečně ověřit zkoušečkou, zda je bez napětí. Doporučuji raději vypnout i hlavní jistič před elektroměrem. Prohození fázového vodiče a pracovní nuly u rozdvojek nikdy nebylo nebezpečné. Pokud tedy byla veškerá další připojovaná zařízení v pořádku (izolační stavy) a správně zapojená. Fáze bývá sice většinou stále na levé zdířce zásuvky, ovšem jde už spíše o "naši odbornou zvyklost", ale dnes už to není tak jednoznačné (i norma to připouští za určitých podmínek). A mnoho nyní prodávaných spotřebičů mívá i vodiče v přívodních šňůrách "prohozeny" a i barevné označení (modrá/černá, příp.hnědá). Ale pokud je zařízení jinak dále správně provedeno a hlavně, pokud má ochranný (žlutozelený) vodič zapojený správně ve vidlici i v zařízení, pak prohození fáze a pracovní nuly v zásuvce, nebo rozdvojce, nemůže nikoho ohrozit.:puff:
Z Vámi uvedeného usuzuji, že jde o starší el.instalaci (odborně TN-C). Tak, pokud by jste údržbu a opravu prováděla sama, nebo někdo známý a ne elektrikář, pak je důležité, aby ochranná a pracovní "nula" z instalace (zelený, příp.žlutozelený vodič) byla v zásuvce připojena nejdříve na ochranný kolík a z něj pak tedy na zdířku pracovní nuly, tedy vpravo. A fázový vodič (většinou černý) pak na zdířku vlevo. A pokud jde o vodiče, zejména ty hliníkové, ty pak opravdu dobře uchytit pod šroubky a dotáhnout. ;-)

Na jedné straně správně upozorňujete na nebezpečí a na druhé sem taháte ideologická zjednodušení. Prohození fáze a prac.nuly není nijak nebezpečné,ani normě neodporuje.Rozdvojky,které to způsobují se v naprosté většině vyrábějí stále, komunizmus nekomunizmus.Je možné,že se ty neotáčející vyrábějí také,ale tvrdil bych,že to prodejce ani neví.Mimochodem hodně staré bakelitové,černé a KOMUNISTICKÉ rozdvojky F a O neotáčely.

Rozdvojky,které to způsobují se v naprosté většině vyrábějí stále

nevyrábí se už 20 let. inovovaný typ s písmenem "b" už má otočenou celou zásuvku, je v pořádku.

to byl smutně proslulý žebrácký zlepšovák. nesouvisel s ideologií, ale s materiálovou a mentální nuzotou. ani číňani si nedovolí dávat na trh takový šmejd.
vždycky sem přijde nějaký "elektrikář" mě poučovat, co je papírově správné. takže ta pračka taky papírově nekope.
když neumíte používat fázovku nebo ohmetr nebo šroubovák, nechte si své poučky pro svou rodinu.

píšu o bílých rozdvojkách, tím myslím ty bílé komunistické z epj, protože se tu někdy do 90. let vyráběl v bílé barvě jediný typ, jejich tvar a logo si nespletete. tak proč píšete o černé barvě? máte problém s pochopením textu nebo rozeznáním barev?

za bolševika byl každý kutil a všechno si doma prasil sám. v bytě dvoudrátové hliníkové rozvody, kde byl možná kontakt a zásuvky nejiskřily (viz toto vlákno), v zásuvce rozdvojka protože dvojzásuvky nebyly běžné a montoval to stát co nejlevněji, za tím občas 2-vodičová kutilská prodlužovačka, a jsme v pračce kvůli které je tu dotaz.

taky jsem ve firmě zažil starý laptop z r.'91, do jiné zásuvky osciloskop, a po projení datovým kabelem bylo hotovo, asi za 80t. a až na tu rozdvojku měla firma pravidelné revize.

Tož brtníku, zde se musím zastat oldy. V téhle reakci jsi se nějak "vytočil" a co věta to hloupost. Bez urážky.
Třeba ne vždy je i použití pouhé fázovky bezpečné. A pokud někdo ještě používá dvoužilovou prodlužku na připojení spotřebičů s ochranou ve třídě 1 (nulováním}, tož to si opravdu "koleduje".
A jinak, komunismus nekomunismus, prohození fáze a pracovní"nuly" není absolutně nebezpečné, pokud spotřebič je OK. A pokud má někdo z elektřiny respekt, je to rovněž OK. I já, mohu říci starej mazák {projektant a revizní technik elektro), k ní mám respekt. A setkal jsem se s více případy, kdy na to. někdo, kdo jej neměl zle doplatil.
A ještě Hance. To že spotřebič vypnete vypínačem neznamená, že do něj nejde elektrika. Vždy je potřeba vytáhnout ze zásuvky. A ta pračka musela být (nebo ještě je?) vadná a její připojení rovněž. Ale jak jsem psal, prohození fáze a pracovní nuly v zásuvce, nebo ve šňůře, potažmo v rozdvojce, to určitě nemohlo způsobit.

fázovka je super. na té své poznáš jestli jsi na fázi, nebo jestli je to odpojený nulák, netvrď mi že ne. s ledkovými zkoušečkami to nepoznáš. netvrdím že je skvělé řešení pro laiky, ale mě nepiš "ne vždy je i použití pouhé fázovky bezpečné".

dvoužilovou prodlužku tu nepropaguju a pochopitelně nepoužívám, těžko ode mě vyčteš opak. ale vím co jsem kolem potkával za lidi, zvláště za dob vynuceného kutilství.
snad si ten olda, co se tu zbytečně naboural do diskuse, aspoň všimnul, že to není o teoretickém výkladu norem co by mělo být, ale o faktu že před 3 lety buben pračky kopal, zásuvky se opalovaly (trvá zřejmě dodnes), a původní prodlužovačka zřejmě taky nebyla v pořádku, píše se o ní v minulém čase.
o to šlo, že nějak vypadal celý ten přívod už od zásuvky přes možnou starou bílou rozdvojku s otočenou fází na jedné straně (což porušuje normu, když elektrikářům vadí slovo komunistický) po nějakou prodlužovačku. a to nějak asi nebylo nic dobrého.
už se konečně chápeme, že se fak nebavím o teorii, kde všechno krásně a jasně funguje?

jestliže olda tvrdí, že se ta mentálně vadná rozdvojka vyrábí dodnes, pak není 20 let v obraze, co k tomu říct víc. a něco takového sem vleze a začne mě napadat - to nebyl dobrý nápad.

Musím se omluvit,asi se v poslední době nevyrábí,neuvědomil jsem si,že otočením se problém vyřeší.Pořád jsem hledal ten systém ze 60.let.Na druhé straně mě vždy rozzlobí zatahování politiky do tohoto prostoru a vše co chtějí tito ideologové odsoudit,nazvou komunistickým.Přitom sám píšete,že deset let se špatné rozdvojky vyráběly i v kapitalizmu.Na závěr se přiznávám,že patřím mezi ty,kdo ve dvaceti letech vyrobili prodlužovák z dvoulinky a zapojili ho přesně jako zásuvku ve zdi,aby byl bezpečný.No a po zapojení do obracecí rozdvojky jsem měl fázi na ochranném kolíku.Chyba byla ale v té dvoulince.

No a "vvvo tom to je", jak uvádíš s tou dvoulinkovou prodlužkou a s propojením u ní zdířky ke kolíku. A namohla za to ta rozdvojka, ale pouze a jenom Ty.:-D A těch, podle brtníka rozdvojek, které mají na jedné straně přehozeny fázi s nulou, těch mezi lidmi (zejména staršími ročníky) existuje ještě hromada. A jak říkám, pokud je prodlužka OK, spotřebič OK, tak od takové rozdvojky absolutně nic nehrozí. Ale pokud elektrice a jejím zásadám a souvislostem nějaký "bastlíř" nehoví, pak jej může ohrozit, blbě zapojená "elektrika", velmi snadno.
Ono, co se týče elektriky, elektroinstalací a el.spotřebičů, je zajímavé, že dnes, na "blbé" kotle ÚT, na dřevo a uhlí, jsou už dnes povinné revize, přitom od nich určitě takové nebezpečí nehrozí (a i proto na ně mnoho lidí stejně kašle), ale na elektrická zařízení v domácnostech revize povinné nejsou. To nepíšu proto, že jsem dlouholetý revizák (dnes už bývalý) a šlo mi o "kšeft", ale při tom, když lidi potřebovali provést revizi, z důvodů přihlášek k odběru, nebo jejich změn, viděl jsem, na starších instalacích, takové "hrůzy", že si to ani nedokážete představit. To se pak až člověk diví, že těch malérů s elektrikou není víc. Ono jde právě o to, že pokud někdo dostane "ránu", otřepe se a nic se neděje. Evidují se pouze ty "smrťáky". :x::puff:

Ehm, chapu ze obcas je hluboko do kapsy, ale FAKT SE ZA 6 LET nenaslo PAR STOKORUN pro opravu zavady, ktera je ZIVOTU NEBEZPECNA a prinejmesim HROZI POZAREM? Hlava mi to nebere...
Kdyby fakt nebylo (jeste jednou - HROZI SMRT(a ke vsemu zrovna vy mate vachrlaty srdce) ci POZAR), tak za dne vyhodit hlavni i vsechny ostatni jistice a poutahovat. Furt mensi riziko, kdyz ty spoje poutahuje laik, nez stavajici stav!

Měli jsme pračku zapojenou do chodby přes prodlužovačku, protože zásuvka v koupelně jiskřila. Dvakrát se mi stalo, že jsem
vyndávala prádlo z pračky (kdy byla sice vypnutá, ale v zástrčce byl kabel)a ta mě citelně "kopla". Stalo se to vždy, když jsem
se jednou rukou dotkla bubnu a druhou jsem měla opřenou o kovová futra dveří. Na nohou jsem měla plastové crocsy.
Jestli to správně chápu podle probíhající diskuze pod uvedeným článkem, stačilo možná ty crocsy nemít...

Takže dvoupolový dotek pračka-ruka-ruka-futra. Crocsy na to neměli vliv.
To co prošlo šlo přes srdce. Prý se po dvoupolovém doteku radějí jezdí udělat ekg. Arytmie nebo jiná porucha rytmu by se na ekg projevila hned.
Pokud jsou potíže později po x letech nespojoval bych to.

Kdysi když mi bylo asi 17 sem si při opravě taky pořádně šáhl na probíjející trafo. Pustit se nešlo a kdybych to neshodil tak nevím. Na prstech se mi udělali puchýře v místě doteku.
Na ekg sem nejel. Hnus to byl.

Nech si tu elektriku opravit.

Elektrikáři umírají častěji na potíže se srdcem. Po silném zásahu elektrickým proudem je dobré navštívit lékaře i když člověk necítí žádné subjektivní potíže. Vše jsou jen teorie a domněnky, ale člověk nikdy neví. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru