Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení několika věcí o elektřině

Dobrý den,
může mi někdo polopaticky vysvětlit několik věcí? Upadl mi nulový vodič na přívodu do baráku a elektrikář mi říkal, že mám velké štěstí, že jsem nic nezapínal, jinak by mi to prý shořelo. Ptám se proč? Když na dvojlinku připojím žárovku a odpojím nulu, tak taky nezhoří, ale prostě jen zhasne.

Druhá věc. Bylo mi řečeno, že elektřina pouze protíká, tedy že do spotřebiče vteče a po nuláku zase oddteče. Prý, kdyby to tak nebylo, tak vyrazí fíčko. Tak když to po nule odtíká pryč, tak jak to, že na ní není napětí?

Díky za vysvětlení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1) - protože v domě nemáte 1fázový proud, ale 3fázový, má nulák (krom jiného) funkci, která by se la… nový
mirektatra 12.05.2019 15:42
mirektatra
""Tak když to po nule odtíká pryč, tak jak to, že na ní není napětí?"" V síti máme střídavý proud. O… nový
Zerozero 12.05.2019 23:52
Zerozero
"Nuláku" se správně říká "společný - nebo střední - vodič". V elektrárně je generátor co vyrábí stří… nový
Yarda 13.05.2019 08:35
Yarda
Izolovaná od země byla i pradávná 120V siť v Praze - odhaduji, že tak do roku 1965. Mělo to výhodu,… nový
Rce 19.05.2022 22:07
Rce
Az do devadesatych let, byt to byly posledni baraky. No nemohlo zabit... Jedna porucha na izolovany… nový
bahno 19.05.2022 22:59
bahno
V prípade starších prípojov do chalupy by si mal disponovať PEN (zemou) v chalupe pre sieť TNC. htt… nový
Nuda 13.05.2019 17:46
Nuda
Kluci Ti vše vysvětli odborně a do detailu, takže pouze dodám trochu zjednodušeně. Pokud se, u jedno… nový
George63 13.05.2019 18:15
George63
Dobrý den, dalo by se prosím rozdíl mezi nulou a zemí popsat tak, že jsou si sice opravdu hodně podo… nový
Gabča2 19.05.2022 14:05
Gabča2
Ne, takhle to vysvetlit fakt nejde. Cely je to uplny nesmysl. Nulak i uzemeni je ten samy potencial… nový
bahno 19.05.2022 14:58
bahno
Místo vysvětlení pro laika jsi z toho udělal ještě hustější bramboračku. nový
Prasak 19.05.2022 18:00
Prasak
Z projevu inženýra Maliny: Vážení občané, vzácní hosté S elektřinou je to prosté Od pantáty vedou dr… nový
bahno 19.05.2022 20:39
bahno
udělám ti radost: i na nízkých 50hz se dá uvažovat cosi jako kapacita, ale raději tomu jevu říkejme… nový
lední brtník 19.05.2022 20:18
lední brtník
Nula se dá "vyrobit" a také se vyrábí na místě, vhodným zapojením transformátoru. Ale obecně z princ… nový
umfa 19.05.2022 20:37
umfa
Děkuji všem.. jdu totiž právě reklamovat nezapojený nulák v koupelně (což tvrdil elektrikář), a zauj… poslední
Gabča2 24.05.2022 08:14
Gabča2

1) - protože v domě nemáte 1fázový proud, ale 3fázový, má nulák (krom jiného) funkci, která by se laicky dala popsat, jako "vyrovnávání rozdílu napětí a proudu mezi fázemi". U ideálního třífázového spotřebiče je zatížení všech fází shodné a proto nulákem neteče žádný proud = při odpojení nuláku se nic neděje. Vzniká tzv. "elektrická nula", která je přesně uprostřed mezi fázemi... Protože ale Váš dům zdaleka není ideálním třífázovým spotřebičem (protože používáte množství jednofázových předmětů) a zatížení jednotlivých fází se neustále mění, jejich rozdíl musí vyrovnat nulák. Pokud je tedy nulák odpojený a napětí mezi fázemi se nerozdělí rovnoměrně, u některých fází se napětí (částečně) sčítá, u některých zase odečítá... a elektrická nula putuje mezi fázemi v závislosti na jejich zatížení...a jakmile se vzdálí od jedné, současně se přiblíží k druhé. U jednofázových spotřebičů se pak mění napájení od přepětí do podpětí, což často vede k jejich zničení přetížením.

2) Proud v nuláku, u třífázově připojeného domu, není součtem proudů všech fází (!). Proud teče také mezi fázemi a v nuláku je pouze rozdíl, vzniklý nesouměrným zatížením.

3) Fíčko má jiný úkol - je doplňkovou ochranou před nebezpečným dotykem. Je zde nutné rozlišit NULÁK a KOSTRU! Fíčko nepozná, když uhoří nulák na přívodu, protože pouze hlídá, aby stejný proud tekl do spotřebiče i z něho po všech pracovních vodičích - tak zjišťuje, že proud neuniká, kam nemá = že je zařízení bezpečné. Součet proudů ve všech fázích a v nuláku (modrý) je roven 0 (teče do spotřebiče a zpět). PODMÍNKOU SPRÁVNÉ FUNKCE JE zelenožlutá KOSTRA, PŘIPOJENÁ MIMO CHRÁNIČ!!! Jakmile začne proud unikat z fází, nebo nuláku třeba do kostry spotřebiče (nebo do člověka, stojícího na zemi), vyhodnotí to Fíčko jako závadu a okamžitě vypne přívod.

""Tak když to po nule odtíká pryč, tak jak to, že na ní není napětí?""
V síti máme střídavý proud. Od stejnosměrného se liší jen tím, že si mezi vodiči vyměňuje polaritu v rytmu 50Hz. Pokud vezmeme v potaz jen malý časový úsek, tak je v tom případě tento proud stejný jako stejnosměrný. (to jen pro představu).
Napětí je vždy mezi rozdílnými póly. Tedy v tomto okamžiku (jako u stejnosměrného), je na kladném vodiči plus napětí proti minusovému, a naopak na minusovém vodiči je minus napětí proti kladnému.
Tedy si můžeme představit, že fáze je plus a nulák minus. Napětí je vždy mezi nimi, nikde jinde.
Ale v síti je nulák uzemněný. Proto je opět napětí mezi fází a nulákem, ale navíc mezi fází a zemí.
Proto, pokud měříme napětí proti zemi, je napětí na fázi a na nuláku ne.
Ale ve skutečnosti na nuláku napětí je. Je na něm napětí proti fázi.
Pokud bychom uzemnili místo nuláku fázi, nebylo by napětí proti zemi na fázi, ale bylo by napětí na nuláku.
Nulákem se tento pól nazývá jen proto, že je spojený se zemí a proto proti zemi má nulové napětí. Ale ve skutečnosti je to vždy jen protipól k prvnímu vodiči. Pokud bychom uzemnili fázi, stane se nulákem fáze.
Sakra, je to nějaký šroubovaný, snad srozumitelný :-)

"Nuláku" se správně říká "společný - nebo střední - vodič". V elektrárně je generátor co vyrábí střídavý proud ve třech fázích. Cívky generátoru jsou jedním koncem spojené právě do společného vodiče.
[e0806882.gif]
Doma bys měl mít v zásuvce napětí co je v elektrárně na jedné z cívek (mínus nějaké ztráty na vedení). Pokud máš střední vodič doma odpojený od toho z elektrárny, může se ti na něj dostat přes jiný spotřebič (třeba elektrický sporák, ten může být připojený třífázově) napětí z jiné fáze pak v zásuvce můžeš mít nějaké napětí co může být vyšší než těch 230V (ono je to složitější, je tam nějaká tolerance a vzhledem k tomu, že je střídavé a sinusové, okamžité napětí může být i vyšší než 250V, ale s tím si nelam hlavu) co tam má být a to se některým spotřebičům nemusí líbit.

Napětí na středním vodiči proti zemi není proto, že střední vodič je spojován se zemí (aspoň u nás, údajně v Rusku to mají jinak a proto se nedoporučuje zapojovat ruské spotřebiče do naší sítě bez nějakých kontrol a úprav), jsou na to zvláštní předpisy, kde a jak se to má zemnit.

Az do devadesatych let, byt to byly posledni baraky.
No nemohlo zabit... Jedna porucha na izolovany siti nezpusobi nic, co by cloveka mohlo ohrozit, clovek si muze beztrestne sahnout na libovolny vodic a (to je prave ta prvni porucha) nic se nedeje. Problem je, jak prijit na to, ze ta prvni porucha nastala(protoze se nic nedeje). To jeste lze vyresit hlidacem izolacniho stavu, ale pak nastane druhy punkt - tu poruchu najit. A to uz zadna sranda neni.
Proto se taky izolovany soustavy prilis nepouzivaji, bud datacentra, operacni saly a podobny mista, kde spolehlivost vede nad narocnosti obsluhy, nebo instalace o jedny zasuvce, kde se ta porucha hleda dobre. A sem tam trolejbusy, byt to nemam rad.

V prípade starších prípojov do chalupy by si mal disponovať PEN (zemou) v chalupe pre sieť TNC.

http://trhamr.xf.cz/sebevrah.JPG

http://trhamr.xf.cz/sporak.png

http://www.els.webzdarma.cz/ozn.html - sieť TN-C, v ktorej funkcia neutrálneho a ochranného vodiča sú v celej sieti zlúčené do jedného vodiča (PEN)

V tomto prípade by po udpadnutí nuláku z hlavného prívodu IS nemalo hroziť poškodenie prístrojov na jednu fázu 230V/50Hz+nulák ak sú správne zapojené trojkolíkové šaltre k spotrebičom.

Po upadnutí nuláku by si problém nezistil.

Trojfázové motory v domácnosti k behu/rozbehu rotora nepotrebujú nulák.
http://siz.wz.cz/?k=ts&pk=2

Kluci Ti vše vysvětli odborně a do detailu, takže pouze dodám trochu zjednodušeně. Pokud se, u jednofázového okruhu, odpojí (v přívodu) společný pracovní a ochranný nulový vodič, okruh nefunguje a nic se neděje, spotřebiče nefungují. Pouze rovněž není funkční ochrana před nebezpečným dotykem.
Ale pokud odpojíš tento společný nulový vodič v přívodu třífázovém, který slouží mimo jako ochranný, rovněž jako pracovní a je "uzlem" všech fází, pak, v případě že nezapneš žádný spotřebič, nic neděje.
Ale (zjednodušeně) jakmile sepneš jeden spotřebič v jedné fázi a pak druhý v druhé fázi, v podstatě spojíš oba spotřebiče do serie a napájíš je napětím sdruženým, tedy napětím mezi dvěma fázemi, to je 400V. A pak záleží, jak se, v závislosti na vnitřních odporech těchto dvou spotřebičů o toto napětí "podělí" (Ohmův zákon). A tak se může stát, že lednice spojená do serie s plotýnkou vařiče, který má poměrně malý odpor, dostane místo 230V třeba 270V a problém je "na střeše". Lednice spolehlivě "odejde". Jinak se to běžně projeví, že začnou praskat žárovky. Takže odporové spotřebiče se přepálí, elektronické "odejdou" na přepětí, motorové, pokud nejsou spolehlivě proudově odjištěny (vyšší napětí "vytváří" větší proudy), shoří motory. V případě zapojení více spotřebičů, ve více fázích je to obdoba, pouze trochu kombinovanější. Na jednotlivých zapojených spotřebičích jsou různá napětí. Na některých může být nižší než (fázové) 230V, ale na jiných zase větší.
Co se týče chráničů (jak zřejmě myslíš ta fíčka), to je zase o něčem jiném. To je v souvislosti "úniku" napětí, u spotřebiče, v případě poruchy, proti zemi (alias ochranné nule), a souvisí to s ochranou proti nebezpečnému dotyku, ne s vlastní funkcí spotřebiče. V případě přímého "průrazu" napětí na kostru spotřebiče dojde ke zkratu proti ochrannému vodiči a okruh je vynut jistričem. Ale chránič funguje v případě, že se dostane napětí fázové na kostru spotřebiče v případě snížení izolačního stavu spotřebiče, kdy na to jistič nereaguje a zafunguje, v tomto případě, opět buďto proti ochrannému vodiči sítě, instalace, případně přímo proti "zemi", v případě že se tohoto spotřebiče dotkneš a proud proteče Tvým tělem a do země (která má potenciál té nuly sítě). Tato funkce je ale pouze v závislosti na poruše elektrického zařízení (nižší izolační stav), kdy se napětí dostává na vodivé části spotřebiče (které musí být spojeny s ochranným vodičem) a pak prochází poruchový proud chráničem proti "zemi" ochranným vodičem (vypne ihned), případně že není spotřebič spolehlivě spojen na ochranný vodič (vadně zapojený, případně přerušen), pak Tvým tělem při dotyku. Proto musí být chránič, z tohoto důvodu, s maximálním vybavovacím proudem 30 mA, který se bere, "teoreticky" jako "snesitelný" a neměl by způsobovat vážnější úraz el.proudem.
No vidíš a nakonec jsem se rozepsal skoro jako mí předchůdci.:-D No snad Ti to rovněž něco objasnilo.;-)

Dobrý den, dalo by se prosím rozdíl mezi nulou a zemí popsat tak, že jsou si sice opravdu hodně podobné (obě vlastně uzemnění), jen se liší kapacitně? Tj. zatímco do země se toho proudu a energie naráz v jeden moment dá nacpat strašně moc (a vyhodí to pojistky), tak nulák přijímá jen "tak akorát". Je tam třeba takový optimální odpor, že to způsobí hladký provoz spotřebičů. Tento optimální odpor je zabezpečen nejjednodušeji tím, že je nulák napojen opět po dlouhých drátech až zpátky k nejbližšímu transformátoru na ten magnet uprostřed (?), kudy běhá jen magnetismus, proud nikoli. A takto si to pomáhá, dělá to dlouhodobě dobrotu, je to vyvážené a vyzkoušené. Ale teoreticky, nulák by šlo vyrobit i na místě spotřeby z uzemnění, jen nějak nastavit ten ideální odpor, aby fungovalo 230V? To ale asi nebude snadné..

Ne, takhle to vysvetlit fakt nejde. Cely je to uplny nesmysl.

Nulak i uzemeni je ten samy potencial(nechme stranou nejaky impendance smycek a podobny detaily). Kapacity jsou zanedbatelny(v pripade nejake male mistni instalace, 300km vzdusneho vedeni je jina liga). Velikost proudu je dana hodnotou zateze(opet, vynechavame nejaky realny odpory vedeni a tak, obvykle jsou zanedbatelny). V transormatoru zadny magnet neni(ale je tam magneticky tok).
Nulak lze vyrobit na miste z uzemeni, protoze na druhym konci je taky uzemneny. Realne tomu brani fyzicka realizace, protoze a) vyrobit tak kvalitni uzemneni neni vubec jednoduchy b) potecou tam bludny proudy a bude tam v zemi hnit uplne vsechno kovovy. Ale jinak je ten stred distribucni soustavy uzemenej vsude, kde je to jenom trochu mozny - kazda rozvodna,kazdy stozar, kazdy elektromerovy rozvadec.

Z projevu inženýra Maliny:
Vážení občané, vzácní hosté
S elektřinou je to prosté
Od pantáty vedou dráty
Do žárovky nade vraty.
Odtud proud se přelévá do stodoly, do chléva.
Při krátkém spojení dvou drátů
Dojde k takzvanému zkratu.
Kdo má pojistky námi předepsané
Tomu se při zkratu nic nestane.
Ovšem, kdo si tam nastrká hřebíky
Vyhoří a začne od píky
Do každé rodiny elektrické hodiny!

udělám ti radost: i na nízkých 50hz se dá uvažovat cosi jako kapacita, ale raději tomu jevu říkejme (impedanční) svod.
to je ten případ, když se při dotyku na fázi nebo tvůj nulák ve vzduchu rozsvítí zkoušečka s doutnavkou (známá fázovka), ačkoliv přes tvůj prst nikam proud zdánlivě nepokračuje.
anebo si koupíš slabou ledkovou "žárovku" a ta po vypnutí ještě nějakou dobu emituje mírné světlo nebo poblikává.

jenže tento svod či kapacita je úplně jiný případ, než na který se ptal tazatel před 3 lety.
tam se propojením fázových zdrojů a odpojením středního vodiče (nuláku) může za nevhodné situace stát, že se na některý spotřebič dostane skoro 2násobné fázové napětí. není to sice tvrdý zdroj, ale třeba na ošklivé pokopání to stačí.

Nula se dá "vyrobit" a také se vyrábí na místě, vhodným zapojením transformátoru. Ale obecně z principu funkce nemusí být uzemněná, takže to další už neplatí. Většinou se ovšem z různých bezpečnostních a technických důvodů uzemňuje, výjimečně nikoliv (třeba u zdravotnické izolované soustavy). Takže nahradit nulu uzemněním v některých případech půjde, i když je to špatně a zřejmě to nebude dobře fungovat.

Předpokládám, že tou kapacitou myslíš spíš vodivost nebo jakousi nespecifikovanou "propustnost" než kapacitanci :-) Tak ta bude vždycky horší než když tam přivedeš poctivý nulák.

Děkuji všem.. jdu totiž právě reklamovat nezapojený nulák v koupelně (což tvrdil elektrikář), a zaujalo mě, že vůbec nevím, o co jde. Upřímně, dál si myslím to, co jsem psala na začátku, a odborné termity nechám Vám odborníkům. Slibuji však čestně, že se dále do elektřiny nebudu míchat. :) Děkuji a zdravím

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru