Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení několika věcí o elektřině

"Nuláku" se správně říká "společný - nebo střední - vodič". V elektrárně je generátor co vyrábí střídavý proud ve třech fázích. Cívky generátoru jsou jedním koncem spojené právě do společného vodiče.
[e0806882.gif]
Doma bys měl mít v zásuvce napětí co je v elektrárně na jedné z cívek (mínus nějaké ztráty na vedení). Pokud máš střední vodič doma odpojený od toho z elektrárny, může se ti na něj dostat přes jiný spotřebič (třeba elektrický sporák, ten může být připojený třífázově) napětí z jiné fáze pak v zásuvce můžeš mít nějaké napětí co může být vyšší než těch 230V (ono je to složitější, je tam nějaká tolerance a vzhledem k tomu, že je střídavé a sinusové, okamžité napětí může být i vyšší než 250V, ale s tím si nelam hlavu) co tam má být a to se některým spotřebičům nemusí líbit.

Napětí na středním vodiči proti zemi není proto, že střední vodič je spojován se zemí (aspoň u nás, údajně v Rusku to mají jinak a proto se nedoporučuje zapojovat ruské spotřebiče do naší sítě bez nějakých kontrol a úprav), jsou na to zvláštní předpisy, kde a jak se to má zemnit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny