Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení několika věcí o elektřině

Kluci Ti vše vysvětli odborně a do detailu, takže pouze dodám trochu zjednodušeně. Pokud se, u jednofázového okruhu, odpojí (v přívodu) společný pracovní a ochranný nulový vodič, okruh nefunguje a nic se neděje, spotřebiče nefungují. Pouze rovněž není funkční ochrana před nebezpečným dotykem.
Ale pokud odpojíš tento společný nulový vodič v přívodu třífázovém, který slouží mimo jako ochranný, rovněž jako pracovní a je "uzlem" všech fází, pak, v případě že nezapneš žádný spotřebič, nic neděje.
Ale (zjednodušeně) jakmile sepneš jeden spotřebič v jedné fázi a pak druhý v druhé fázi, v podstatě spojíš oba spotřebiče do serie a napájíš je napětím sdruženým, tedy napětím mezi dvěma fázemi, to je 400V. A pak záleží, jak se, v závislosti na vnitřních odporech těchto dvou spotřebičů o toto napětí "podělí" (Ohmův zákon). A tak se může stát, že lednice spojená do serie s plotýnkou vařiče, který má poměrně malý odpor, dostane místo 230V třeba 270V a problém je "na střeše". Lednice spolehlivě "odejde". Jinak se to běžně projeví, že začnou praskat žárovky. Takže odporové spotřebiče se přepálí, elektronické "odejdou" na přepětí, motorové, pokud nejsou spolehlivě proudově odjištěny (vyšší napětí "vytváří" větší proudy), shoří motory. V případě zapojení více spotřebičů, ve více fázích je to obdoba, pouze trochu kombinovanější. Na jednotlivých zapojených spotřebičích jsou různá napětí. Na některých může být nižší než (fázové) 230V, ale na jiných zase větší.
Co se týče chráničů (jak zřejmě myslíš ta fíčka), to je zase o něčem jiném. To je v souvislosti "úniku" napětí, u spotřebiče, v případě poruchy, proti zemi (alias ochranné nule), a souvisí to s ochranou proti nebezpečnému dotyku, ne s vlastní funkcí spotřebiče. V případě přímého "průrazu" napětí na kostru spotřebiče dojde ke zkratu proti ochrannému vodiči a okruh je vynut jistričem. Ale chránič funguje v případě, že se dostane napětí fázové na kostru spotřebiče v případě snížení izolačního stavu spotřebiče, kdy na to jistič nereaguje a zafunguje, v tomto případě, opět buďto proti ochrannému vodiči sítě, instalace, případně přímo proti "zemi", v případě že se tohoto spotřebiče dotkneš a proud proteče Tvým tělem a do země (která má potenciál té nuly sítě). Tato funkce je ale pouze v závislosti na poruše elektrického zařízení (nižší izolační stav), kdy se napětí dostává na vodivé části spotřebiče (které musí být spojeny s ochranným vodičem) a pak prochází poruchový proud chráničem proti "zemi" ochranným vodičem (vypne ihned), případně že není spotřebič spolehlivě spojen na ochranný vodič (vadně zapojený, případně přerušen), pak Tvým tělem při dotyku. Proto musí být chránič, z tohoto důvodu, s maximálním vybavovacím proudem 30 mA, který se bere, "teoreticky" jako "snesitelný" a neměl by způsobovat vážnější úraz el.proudem.
No vidíš a nakonec jsem se rozepsal skoro jako mí předchůdci.:-D No snad Ti to rovněž něco objasnilo.;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny