Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysvětlení několika věcí o elektřině

1) - protože v domě nemáte 1fázový proud, ale 3fázový, má nulák (krom jiného) funkci, která by se laicky dala popsat, jako "vyrovnávání rozdílu napětí a proudu mezi fázemi". U ideálního třífázového spotřebiče je zatížení všech fází shodné a proto nulákem neteče žádný proud = při odpojení nuláku se nic neděje. Vzniká tzv. "elektrická nula", která je přesně uprostřed mezi fázemi... Protože ale Váš dům zdaleka není ideálním třífázovým spotřebičem (protože používáte množství jednofázových předmětů) a zatížení jednotlivých fází se neustále mění, jejich rozdíl musí vyrovnat nulák. Pokud je tedy nulák odpojený a napětí mezi fázemi se nerozdělí rovnoměrně, u některých fází se napětí (částečně) sčítá, u některých zase odečítá... a elektrická nula putuje mezi fázemi v závislosti na jejich zatížení...a jakmile se vzdálí od jedné, současně se přiblíží k druhé. U jednofázových spotřebičů se pak mění napájení od přepětí do podpětí, což často vede k jejich zničení přetížením.

2) Proud v nuláku, u třífázově připojeného domu, není součtem proudů všech fází (!). Proud teče také mezi fázemi a v nuláku je pouze rozdíl, vzniklý nesouměrným zatížením.

3) Fíčko má jiný úkol - je doplňkovou ochranou před nebezpečným dotykem. Je zde nutné rozlišit NULÁK a KOSTRU! Fíčko nepozná, když uhoří nulák na přívodu, protože pouze hlídá, aby stejný proud tekl do spotřebiče i z něho po všech pracovních vodičích - tak zjišťuje, že proud neuniká, kam nemá = že je zařízení bezpečné. Součet proudů ve všech fázích a v nuláku (modrý) je roven 0 (teče do spotřebiče a zpět). PODMÍNKOU SPRÁVNÉ FUNKCE JE zelenožlutá KOSTRA, PŘIPOJENÁ MIMO CHRÁNIČ!!! Jakmile začne proud unikat z fází, nebo nuláku třeba do kostry spotřebiče (nebo do člověka, stojícího na zemi), vyhodnotí to Fíčko jako závadu a okamžitě vypne přívod.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny