Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázky ohledně betonu

Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit pár otázek (pro některé směšné) obecně ohledně betonu?

1) Když jdu do stavebnin a chci cement tak koupím cement přidám písek, vodu a je z toho beton .. pokud řeknu beton tak pouze přidám vodu a je to hned beton?

2) míchám 1:4 (1x cement, 4x písek), jaký je rozdíl v použití pokud dám : cement, písek, vodu nebo cement, šterk a vodu? Jaký je v tom rozdíl a kam co použit?

3) je mi jasné pokud budu betonovat plotové stojky tak je jasný cement,písek a voda, ale co když budu chtít například z formy udělat betonový květináč nebo ozdobnou
kostku do zahrady, tak je lepší použít pytlovaný beton který pouze zaliju vodou? Nebo mohu použít normálně namíchaný beton?

4) v zahradě chci udělat schody do zahrady 4x stupně, mohu schody vykopat to tvaru schodů dát štěrk na hlínu, udělat ze dřeva bednění a vylít tloušku betonu například 20cm nebo musím dělat základy?

5) Chci spojit například na sebe 2x palisády nebo 2x ztracené bednění? čím to nejlépe spojit? stavební lepidlo nebo mohu použít patex, mamut?

6) Jak velké kameny mohu dávat do betonu a je to lepší je tam dávat?

Celý život bydlím v bytě takže se základních věci na domě dost učím tak to berte s nadhledem ty otázky.. Díky předem za zodpovězení otázek .-)

Předmět Autor Datum
ad 1) 2) 3) Ne. Součástí betonu musí být kamenina, čili štěrk. Klasický jemný (štukový) písek je nev…
touchwood 20.03.2019 07:26
touchwood
Cement + piesok + voda nie je správny výraz pre betón. Záleží od veľkosti gritu drveného kremeňa pou…
Nuda 20.03.2019 07:48
Nuda
1) ANO 2) 1cement : 3písek : 1štěrk 3) obojí je možné, pokud dodržíte kvalitu betonu 4) bez podkladn…
milan.cukrar 20.03.2019 13:15
milan.cukrar
Taky záleží, jaký typ cementu se použije. V současné době se ve stavebninách sežene jen cement, ze k…
PLV 20.03.2019 13:17
PLV
PLV, myslíte cement 325? Já pamatuji cement 125, kdo použil 250 byl blázen...
milan.cukrar 20.03.2019 14:49
milan.cukrar
125 bola dobrá do betónu na osadenie stĺpikov pre pletivo na hranice parcely. V zemi tento elektráre…
Nuda 20.03.2019 15:28
Nuda
Okolo roku 1970 jsem jako mladík betonoval základy pro kurník, z cementu, jaký byl. 125. K tomu píse…
milan.cukrar 20.03.2019 17:29
milan.cukrar
Cement 125 si nepamatuji ale 500 Made in CCCP jsem osobně kupoval někdy v roce 1968 bez poukazu. Poz…
nerady 20.03.2019 20:11
nerady
Z ruského betonu (a mám dojem, že to byla dokonce šestistovka - zelená) jsem udělal cca 2 cm vrstvu… poslední
albert 22.03.2019 23:28
albert

ad 1) 2) 3) Ne. Součástí betonu musí být kamenina, čili štěrk. Klasický jemný (štukový) písek je nevhodný. Pokud písek, tak říční, s ostrým kamenivem. Kvalitu betonu určuje kvalita kameniva (velikost frakce), množství cementu a hlavně pak kvalitní promíchání. Poměr 1:4 je spíše pro slabý a nekvalitní beton, zejména v případě ručního míchání v míchačce. Na kreativní práci volit zcela určitě hotovou betonovou směs - už kvůli kvalitě a rychlosti tvrdnutí.

ad 4) záleží na podloží, míře jeho zhutnění apod. Bez základů v nezámrzné hloubce ti celé schody taky po pár zimách můžou "odpochodovat" Nicméně na 4 stupně bych se asi zase až tak nezalamoval a použil nějaké kotvení k pilotům.

ad 5) ztracené bednění se armuje a betonuje. Palisádu a její "spojování" jsem nepochopil.

ad 6) jaké se vejdou. Čím větší, tím lepší.

Cement + piesok + voda nie je správny výraz pre betón. Záleží od veľkosti gritu drveného kremeňa použitý ako výplň, lebo zrno cca 4-8mm tvorí kvalitný betón v ktorom sa prejavia adhézne sily cementu pre výstavbu bunkra. (Kameň v betóne tvorí vlastne balast, plnivo, cikcakovite poprekladané pojivo krehkého cementu).

Záleží tiež veľkosť gritu šutra, kde a ako chceš betón použiť. Na odliatie napríklad nohy pre slnečník stačí použiť riečny premývaný piesok so zrnom cca 0.3-2mm zbavený ílu, bahna a zeminy. (dnes sú dostať hotové zmesy na betón v 25kg mechoch do ktorých iba prileješ čistú vodu a dôkladne premiešaš podľa požadovanej hustoty).

V prvom rade sa rozmieša voda + cement v bubnovej miešačke (v neckách), aby sa riedka tekutina cementového mlieka obalila (zmáčala) prihadzovaním na drvený šuter. Je to rýchlejšie riešenie, ako miešať desať minút polosuchú zmes napríklad pod kladenie dlažby. Pod kladením dlažby určenej na pochoz sa dáva takmer suchá zmes v ktorej je dôkladne premiešaný piesok + cement. (Postup, dôvody si vygúgli).

Pod základy na schodisko vo vykopanej šikmine v "rostlej" pôde sa dáva drvený šuter veľkosti gritu 10-40mm, aby sa upravilo lôžko pre samotné schody. Schody v exteriéri je nutné zaarmovať roxorom, roxorovou rohožou, spraviť bednenie o ideálnych fyziologických rozmeroch šlapákov (musí sa dodržať normovaná výška a šírka schodov, aby ti neklapali zuby naprázdno, lebo človek je naučený od malička chodiť aj so zatvorenými očami po presných rozmeroch normovaného schodiska) a komplet masív odliať zmesou betónu.

Individuálne odliate jednotlivé schody (bloky) sa dajú uložiť do polosuchého betónu, ktoré musí mať pod sebou tiež lôžko, tzv. drenáž v pôde z makadamu, aby sa eliminoval pohyb mrazom (bez lôžka z makadamu by sa ti časom schody začali "rozjíždet", posúvať širinou marinou. Podľa zloženia a kyprosti pôdy je vhodné spodnému schodu vyrobiť pevný základ aspoň do hĺbky 50cm.

1) ANO
2) 1cement : 3písek : 1štěrk
3) obojí je možné, pokud dodržíte kvalitu betonu
4) bez podkladního štěrku, vyšalovat a 20 cm schod, samostatný, bez základu. (nikoliv schodiště, ale jednotlivé stupně, 20 cm je zbytečný betonový špalek, lze řešit jinak.)
5) stavební lepidlo, nebo lepící pěnu.
6) přiměřená velikost, dle velikosti betonu.

125 bola dobrá do betónu na osadenie stĺpikov pre pletivo na hranice parcely. V zemi tento elektrárenský šmejd "popolček" dokázal za niekoľko rokov vytvrdiť.

Komunistická lúza sa zbavovala veškerého bordelu nielen zo strusky, elektrárenských odlučovačov, ale dokonca aj chemického prachu smerom do cementu pre malospotrebiteľskú lúzu zabalenú v 50kg mechoch s označením Cemet.

Kto chcel skutočne pevný preklad, previs pre balkóny, musel aj 352 miešať 1:2 s týmto komunistickým cementom, aby sa mu časom nerozpadol mrazom aj ak bol povrchovo odizolavný.

Stavba bazéna, schodiska za zľatých komunistov nemala šancu, leda ak si poctivý, sľušný, pracovitý, prevychovaný, skromný občan neukradol modrý cement 500-ku, určenú na betonáž priehrad či komunistických, atómových bunkrov.

Osobne som v tom čase staval, ideálne bolo podchytiť si vodiča, rozvocu s raketami z betonárok, ktorí vozili hotový betón na protežované komunistické stavby v domiešavačoch k výstavbe oporných múrov popri diaľníc a vozoviek. To bol echt cement, spieval, ak stvrdol polámal sa aj irídiový vrták lebo primiešavali do betónu nejaké tvrdidlá, nemrznúce vodoodpudivé plastifikátory. Určite nie z CCCP.

Okolo roku 1970 jsem jako mladík betonoval základy pro kurník, z cementu, jaký byl. 125. K tomu písek a ošidit, vždyť to byl jen kurník. V roce 2010 jsem kurník boural s se základy, snižoval svah. Byl problém s velkou sbíječkou rozbít špalky betonu. Domy se základy z tohoto betonu stojí stále. Jen dodám, že na cement jste musel mít poukaz, nebo koupit ho na něčí poukaz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru