Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otázky ohledně betonu

Cement + piesok + voda nie je správny výraz pre betón. Záleží od veľkosti gritu drveného kremeňa použitý ako výplň, lebo zrno cca 4-8mm tvorí kvalitný betón v ktorom sa prejavia adhézne sily cementu pre výstavbu bunkra. (Kameň v betóne tvorí vlastne balast, plnivo, cikcakovite poprekladané pojivo krehkého cementu).

Záleží tiež veľkosť gritu šutra, kde a ako chceš betón použiť. Na odliatie napríklad nohy pre slnečník stačí použiť riečny premývaný piesok so zrnom cca 0.3-2mm zbavený ílu, bahna a zeminy. (dnes sú dostať hotové zmesy na betón v 25kg mechoch do ktorých iba prileješ čistú vodu a dôkladne premiešaš podľa požadovanej hustoty).

V prvom rade sa rozmieša voda + cement v bubnovej miešačke (v neckách), aby sa riedka tekutina cementového mlieka obalila (zmáčala) prihadzovaním na drvený šuter. Je to rýchlejšie riešenie, ako miešať desať minút polosuchú zmes napríklad pod kladenie dlažby. Pod kladením dlažby určenej na pochoz sa dáva takmer suchá zmes v ktorej je dôkladne premiešaný piesok + cement. (Postup, dôvody si vygúgli).

Pod základy na schodisko vo vykopanej šikmine v "rostlej" pôde sa dáva drvený šuter veľkosti gritu 10-40mm, aby sa upravilo lôžko pre samotné schody. Schody v exteriéri je nutné zaarmovať roxorom, roxorovou rohožou, spraviť bednenie o ideálnych fyziologických rozmeroch šlapákov (musí sa dodržať normovaná výška a šírka schodov, aby ti neklapali zuby naprázdno, lebo človek je naučený od malička chodiť aj so zatvorenými očami po presných rozmeroch normovaného schodiska) a komplet masív odliať zmesou betónu.

Individuálne odliate jednotlivé schody (bloky) sa dajú uložiť do polosuchého betónu, ktoré musí mať pod sebou tiež lôžko, tzv. drenáž v pôde z makadamu, aby sa eliminoval pohyb mrazom (bez lôžka z makadamu by sa ti časom schody začali "rozjíždet", posúvať širinou marinou. Podľa zloženia a kyprosti pôdy je vhodné spodnému schodu vyrobiť pevný základ aspoň do hĺbky 50cm.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny