Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak bude fungovat nabíjení více LiIon aku 18650 zapojených paralelně?

Uvažuji nad zapojením více kusů shodných LiIon 18650 paralelně a jejich společném nabíjení. Mám BMS modul pro nabíjení LiIon 18650 běžnou nabíječkou 5V/1A. Z něj je pak výstup na úrovni napětí baterie.
Chtěl bych, z několika těchto baterií (za účelem zvýšení kapacity), vytvořit trvalý napájecí zdroj pro mobil, ovládající paeger PG-03, pro dálkové ovládání pomocí "prozvánění" mobilem. Ovládá topení a hlídá narušení objektu chaty. V případě narušení objektu zasílá SMS zprávy.
Původní originální baterie mobilu, dobíjená přímo z tohoto paegeru, při nízkých teplotách nestačí, vybijí se a systém, vlivem nefunkčnosti mobilu přestává pracovat.
Nyní jsem sice zhotovil, pro tento mobil, přímé napájení 4V DC ze sítě, ale to má nevýhodu, že při přerušení elektro přívodu objektu, dojde rovněž k přerušení funkce. A vzhledem k tomu, že tedy tímto zařízením rovněž "hlídám" narušení objektu (zloději), tak je toto provedení nevýhodné.
Přívod a elektrorozvaděč je přístupný, možnost odpojení.
Takže, vzhledem k tomu, že mám dosti 18650, chtěl bych z nich vytvořit externí trvalý zdroj pro mobil, stále dobíjený přes ten BMS modul a z něj pak napájet ovládací mobil.
Jde v podstatě o shodné zapojení a nabíjení baterií 18650 jako je v power bankách. Pouze výstup není jako z nich 5V DC pro dobíjení, ale pouze 4V DC pro přímé napájení.
Myslíte, že to bude bez problémů fungovat?
Do mobilu mám zhotovený adaptér místo původní baterie a už nyní na něj mám zapojeno přímé napájení ze zdroje ze sítě a toto funguje.
Co se týče napájení z těch 18650, při jejich stálém nabíjení přes modul, který je odepne při dostoupení max. hodnoty napětí, to by snad neměl být problém. Jde mi pouze o to, zda a jak se budou tyto paralelně zapojené články nabíjet a jaká se dá předpokládat jejich životnost a změna kapacity, při takovémto stálém dobíjení. Díky za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jo, v pohode. Je ale nutny - a opravdu nutny - je paraelizovat kdyz jsou stejne nabity, jinak tam po…
bahno 31.01.2019 09:57
bahno
Díky. To že musí být články v paralelním zapojení, co nejvíce shodné, s tím počítám. Jde o baterie z…
George63 31.01.2019 17:06
George63
Pokud se jedná jen a pouze o paralení spojení, nemusí mít články ani stejnou kapacitu. Chovají se st…
Zerozero 31.01.2019 17:43
Zerozero
Díky za reakci. Co se týče toho "přelévání" kapacity mezi články, byla to dosti diskutovaná problema…
George63 31.01.2019 18:33
George63
U Číňana se dá koupit přímo zařízení na bodování článků. https://www.banggood.com/search/spotov%C3%B…
Zerozero 31.01.2019 18:58
Zerozero
Dík za typ. Taky by bylo možné. Ale vyzkouším ty 18650, mám jich plnou krabici. I když už jsou "vyšl…
George63 31.01.2019 19:48
George63
Než budeš vybrané články z baterií někam zapojovat, tak jednotlivě otestovat, vyházet vadné - obvykl… nový
Jan Fiala 01.02.2019 06:44
Jan Fiala
Ten forichtung z mikrovlnky je v zasade primitivni - rozrizne se sekundar toho trafa aby sel snadno… nový
bahno 31.01.2019 20:24
bahno
nakupuju od Číňana pouze s nabodovanými pásky, takže se dají bez problémů pájet Pájet se dají i oby… nový
Jan Fiala 01.02.2019 06:42
Jan Fiala
Je možné paralelné spájet dva hotové packy? Např. 4000993971642.html Jak to bude potom s nabíjením… nový
Kubik1987 18.06.2020 14:57
Kubik1987
Tohle už není obyčejný paralelní pack, ale 48V znamená seérioparalelní zapojení článků uvnitř (13S3P… nový
Jan Fiala 18.06.2020 20:55
Jan Fiala
Díky :-):puff: poslední
Kubik1987 23.06.2020 07:33
Kubik1987

Jo, v pohode. Je ale nutny - a opravdu nutny - je paraelizovat kdyz jsou stejne nabity, jinak tam potecou brutalni vyrovnavaci proudy, vnitrni odpor tech clanku je fakt malej. Taky by bylo fajn, kdyby meli stejnou kapacitu a byli stejne jety. Takze nabit a pak pospojit a bude to dobry.
4.1V je idealni napeti pro odpojeni nabijecky. Trochu se to lisi chemie od chemie, jsou clanky co umi 4.3V, ale 4.1V jako konec dobijeni pro 4.2V max clanek je OK.
EDIT: K zivotnosti - bude nizsi. Ne proto, ze jsou paraelne, ale proto, ze jsou trvale nabity a to nemaj uplne rady. Skladovaci idealni napeti je 3.5V, odpovida nabiti na 30%. Ale neni to nic kritickyho, holt je misto po 10 letech vymenis uz po 8.

Díky. To že musí být články v paralelním zapojení, co nejvíce shodné, s tím počítám. Jde o baterie z jednoho staršího packu od notebooku, takže shodný výrobek, předpoklad shodné parametry a naměřena shodná napětí při nabití. Jejich kapacitu ale nezměřím, měřák na to nemám. Ale opět předpoklad je, že by rovněž mohla být přibližně shodná.
Teď mě ještě napadlo. Pokud bych ten mobil napájel tím síťovým zdrojem, který dává přesně 4V DC a na ten přívod napojil přímo paralelně LiIon článek 3,6 V (nebo víc článků), tak by ten článek (ky) nemohly být přebity, vzhledem k nastavenému napětí na síťovém zdroji, jejich napětí by bylo stále udržováno, nevybíjely se a v případě vypnutí síťového zdroje by teoreticky, po určitou dobu, mohly napájení mobilu zajistit. Ne? Jde o poměrně kratší dobu, pouze aby zařízení bylo schopno odeslat SMS o narušení objektu (zařízení má, včetně mobilu, odběr poměrně malý). Což by bylo ještě jednodušší. Vlastně takový "dlouhodobější kondenzátor". :-D Co říkáš na to?

Pokud se jedná jen a pouze o paralení spojení, nemusí mít články ani stejnou kapacitu. Chovají se stejně, jako spojené dvě vodní nádrže. Pokud z nádrží odebírám vodu, hladina u obou je stále stejná (spojené nádoby).
Vzájemně si hlídají napětí,které je pak u všech článků stejné. Pak silnější článek dodá více energie, slabší méně, ale stejně jak u těch nádrží. Celkově pak dodají součet. Nehrozí tak dřívější vybití některého z článků. Pouze při vlastní spojování pozor na stejné napětí. Ale myslím,že rozdíl napětí řádu nějaké desetiny voltu nebude mít nijak brutální následky. Prostě zkusit připojit a třeba měřit vyrovnávací proud. Trvalé připojení na zdroj jak píšeš by mělo fungovat. Ale vzhledemk tomu, že lionky nemají moc rády trvale max napětí, trvalé dobíjení bych zvolil o něco nižší, než je napětí plného dobití. Třeba 3,8V, kapacita by byla o něco menší, ale myslím, že ne o moc. Tím by byla životnost větší.
Když už jsem tady, dotaz. Nemá někdo vymyšlený nějaký jednoduchý způsob, jak bez vhodného zařízení podomácku nabodovat vývody na 18650 články? Nechci letovat, z důvodu možného poškození. Mám nové, bez vývodů a chci regenerovat baterii do notebooku. Mám obavy, abych to pokusy neprostřelil zkrz.

Díky za reakci. Co se týče toho "přelévání" kapacity mezi články, byla to dosti diskutovaná problematika, coi jsem čet, mezi modeláři, kteří tyto zdroje hodně používají. A názory se různily. Osobně mám ale shodný názor s Tvým.
Co se týká toho stálého provozního napětí, to budu asi muset nechat na těch 4V, aby v případě iniciace mobilu nedošlo ke kritickému poklesu a mobil nevypnul. To budu muset ještě odzkoušet a uvidí se.
A co se týče spojování těch článků 18650, tak já je nakupuju od Číňana pouze s nabodovanými pásky, takže se dají bez problémů pájet. Ale vnuk od bráchy si dělal (mají firmu a opravují packy pro jejich různá technická zařízení), jakousi "bastlenou" bodovku na články 18650, ze zdroje VN z mikrovlnky. Ale detaily neznám, pouze po mě chtěl, jestli mu nemůžu, ten VN zdroj, z nějaké starší mikrovlnky, sehnat.
A ještě k té regeneraci baterie k notebooku. Když je rozdělávám a vidím, jak jsou tam ty články "napraný" tak bych měl obavu, zda se mi je tam podaří dostat ty nový zpět. Zatím vždy jenom demontuju a články vybírám.

U Číňana se dá koupit přímo zařízení na bodování článků. https://www.banggood.com/search/spotov%C3%BD-sva%C5%99ovac%C3%AD-stroj.html ale to se mi nevyplatí na jeden pack. No zkusím nějaký porichtung a vyzkouším na starých článcích. Místa tam fakt moc není ale když tam byly, musí se tam vejít třeba kladivem. :-)
Ještě k tvému problému. Asi chceš využít články které máš. Ale jinak bych šel jinou cestou. Použil bych klasické olovo. S nabíjením nejsou žádné problémy, napětí by šlo udržovat podobně jako v autě něco málo pod plným nabitím, na asi 4,5V. Životnost tak velmi dlouhá, kapacita asi dostatečná. Ale jen nápad.
https://www.tipa.eu/cz/baterie-olovena-4v-49ah-vipow-bezudrzbovy-akumulator/d-134948/?gclid=EAIaIQobChMI6tmq_MqY4AIVD6WaCh2ntwQ6EAQYAyABEgKdqPD_BwE

Dík za typ. Taky by bylo možné. Ale vyzkouším ty 18650, mám jich plnou krabici. I když už jsou "vyšlapaný" pro můj účel by snad měly stačit. Zkusím je tedy pouze napojit paralelně na stávající přívod ze síťového napaječe do mobilu, což by bylo velmi jednoduché. Udělám akorát připojovací odbočku s konektorem, na kterou bude snadné připojit tu baterku, případně víc kusů paralelně. Jednoduchá možnost kontroly a výměny.

Ten forichtung z mikrovlnky je v zasade primitivni - rozrizne se sekundar toho trafa aby sel snadno odmotat(jsou to stovky zavitu) a misto nej se navinou 2-3 zavity 16mm kabelem ke svarecce(vic se stejne nevejde). K nemu se na kratkej vyvod udelaji bodovaci elektrody - pripilovanej kus tlustyho medenyho plechu, ale asi by sla i do spice zbrousena kulatina. Pak uz staci jenom nejakej casovaci obvod na 230V, aby to sekalo furt stejny, cca 2s pulzy a jede se.
Ruzny clanky paraelne je sazka do loterie, je dobry si uvedomit ze vnitrni odpory tech clanku jsou srovnatelny(vyssi, ale srovnatelny) s odporama tech vodicu, kterejma to je pospojovany. Nekombinoval bych clanky urceny pro diametralne odlisny vybijeci proudy - ale clanky stejnyho typu, pokud nejsou tesne pred smrti, klidne.
4V je prakticky nabitej clanek, SOC > 95%, v tyhle casti je ta nabijeci charakteristika velmi strma. I tech 3.8V je hodne nabita baterka, odhadem pres 70%. A 2x 18650 je sakra tvrdej zdroj na to, aby ho mobil nejak polechtal - ten ostatne zapnes i pri nabiti na 10%, to bude nekde kolem 3.4V. Dal bych tam jednu shottky na srazeni a fertig.

nakupuju od Číňana pouze s nabodovanými pásky, takže se dají bez problémů pájet

Pájet se dají i obyčejné LiOn - očistíš kousek plochy (smirek, drmelka) a pajíš. Chytá to dobře, jen musíš co nejrychleji prohřát a napájet. Nesmíš to zahřívat dlouho, je tam tepelná pojistka.

A ještě k té regeneraci baterie k notebooku

Tím jsem si prošel. Chce to zkoušečku, která provede cyklus s nabitím/vybitím a změří kapacitu. Ze starých NB baterií dostaneš tak 1/3 dobrých článků s kapacitou nad 2000mAh, pár použitelných na hraní nad 1000mAh a zbytek je odpad.
Pokud se baterie při nabíjení víc zahřívá, okamžitě pryč s ní. Typicky červené Sanyo články.

Pokud potřebuješ zapojit jen pár článků (ne desítky), tak si kup z Číny držáky na 4x18650 baterie. Nepotřebuješ pájet, jednoduše vyměníš vadnou baterii....
Třeba něco takového:
https://www.ebay.com/itm/New-Battery-Storage-Case-Plastic-4-x-18650-Box-Holder-Black-With-6in-Wire-Leads-/272487368764
Jsou i bez drátků jen s kontakty.

Mám z vytěžených baterek postavenou banku 7s7p (24V) s měničem na 230V, napájení USB atd.
LiOn se pro 12V moc nehodí, 3s je málo a 4s je zase moc.

Tohle už není obyčejný paralelní pack, ale 48V znamená seérioparalelní zapojení článků uvnitř (13S3P)
U takového packu bych už čekal integrované BMS a PCB. Tomu by i odpovídala dvojice konektorů - jeden nabíjecí a druhý pro zátěž.

Ano, i takové packy se dají zapojit paralelně.
Co se týká nabíjení, tam je možné propojit ty nabíjecí konektory, PCB v balících by si to mělo pohlídat. Nabíjení pak potrvá násobnou dobu než nabíjení jednoho balíku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru