Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aky je rozdiel medzi casovym spinacom a spinacou zasuvkou?

Zdravim,

viete niekto vysvetlit aky je rozdiel medzi tymito dvoma pristrojmi? Oba sa zasunu do zasuvky a do nich sa zapoji spinany spotrebic napr. lampa ktora ma svietit ked nikto nieje doma v urcitych casovych intervaloch. Na pohlad su tieto pristroje rovnake, len na obale je tento rozdiel:

Spinanie fazovym vodicom ALEBO Spinanie nulovym vodicom.

Myslel som ze tie pristroje su rovnake - zapnu spotrebic pocas nastaveneho casoveho useku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Rozdíl je pouze ve spínaném vodiči, jinak žádný. Ale pokud ji vsuneš do zásuvky, která má fázi vprav…
George63 20.11.2018 17:23
George63
""má fázi vpravo (i tak může být) "" No, pravděpodobně by to být nemělo. Alespoň po několik školení…
Zerozero 21.11.2018 00:48
Zerozero
Co se týče nějaké naší národní směrnice o tom, že fáze musí být v zásuvce vlevo, jsem zatím nikde ni…
George63 21.11.2018 07:47
George63
Pokud se nevipiná faze tak u spotrebice s odrusovacim filtrem na vstupu je to docela nebezpečný .
Kenav 21.11.2018 09:41
Kenav
Není to vůbec nebezpečné. Buďto má spotřebič dvojvidlici a dvojitou izolaci, takže se na nulák člově…
Kyncl 21.11.2018 10:20
Kyncl
Pokud pres zasuvku ktera vypina N zapojis pracku( aby šla v dobe n tarifu) tak to nebezpecny je .
Kenav 21.11.2018 13:10
Kenav
Proč je to nebezpečný? nový
Zerozero 21.11.2018 13:28
Zerozero
Napsal jsem nebezpecny,ono spis jde o nebezpecnejsi.Pokud to bude pres PCH tak ne ale jinak protoze… nový
Kenav 21.11.2018 14:54
Kenav
Už k tomu bylo napsáno dost, přesto se k tomu ještě vrátím. Ať je v časovači spínaný pracovní nulák,… nový
Zerozero 22.11.2018 12:04
Zerozero
Máš pravdu ,předsedo? nový
Kenav 22.11.2018 14:28
Kenav
No, jak jsem napsal, ani já jsem nikdy neviděl přímo normu, která by to striktně nařizovala. Bral js… nový
Zerozero 21.11.2018 13:25
Zerozero
V (dávnej) minulosti to norma striktne prikazovala. Potom to povolila, ale len pre pohyblivé prívody… nový
ok 21.11.2018 13:49
ok
Mam moznost ten tovar vratit a vymenit za ten co ma spinanu fazu. Ma to ale nejaky vyznam? Potrebuje…
Elektroda 21.11.2018 12:16
Elektroda
Vracet to nemá žádný smysl. Lampa je spotřebič s dvojitou izolací, kde se nemůžeš ničeho stejně dotk… poslední
Kyncl 22.11.2018 14:36
Kyncl

Rozdíl je pouze ve spínaném vodiči, jinak žádný. Ale pokud ji vsuneš do zásuvky, která má fázi vpravo (i tak může být) pak mají spínané vodiče obráceně. :-D Funkčně obojí shodné, ale pro spotřebič by se měla vždy vypínat přednostně fáze.;-)

""má fázi vpravo (i tak může být) ""
No, pravděpodobně by to být nemělo. Alespoň po několik školení padesátky, nám bylo tvrzeno, že dříve platilo "fáze vlevo" Potom po sjednocování norem s EU, to bylo na nějaký čas zrušeno, hlavně z důvodu německých zásuvek. Ale (nepamatuju si od kdy), bylo dohodnuto českými normotvůrci, vzhledem k tomu, že se u nás zachovalo používání zásuvek s ochranným kolíkem, že se způsob fáze vlevo opět vrací do praxe. Prý to upravuje nějaká česká národní směrnice, kterou jsem tedy já v ruce nikdy neměl. Přesto se ale tím řídím, snad ti školitelé mají dobré informace.
Jinak, k těm spínacím zásuvkám. Skutečný důvod jsem se nikde nedozvěděl, proč se dělají se spínaným nulákem. Ale domnívám se, proč k tomu tak je. Právě proto, že se u nás používají zásuvky s ochr. kolíkem, narozdíl třeba od německých zásuvek. Tyto spínané zásuvky nebyly zcela původně dělané pro český trh a byly třeba osazovány německou zásuvkou. Tam je to jedno, která zdířka je spínaná. Výrobce tedy určil jako spínanou pravou zdířku. Později se začaly zásuvky prodávat u nás a tedy osazovat našimi zásuvkami. A uvnitř to představovalo konstrukční změnu. (nevím zrovna jak u těhle mechanických, ale chtěl jsem přepojit digitální a bylo to dost obtížné, vstup a výstup měly společné části, předělávalo se to dost blbě). Tak změnu neudělali a prostě zapojili spínaný nulák. A zřejmě to vzniklo právě v době, kdy to normy umožňovaly, nerozlišovaly se strany zásuvky. A tyto přístroje jsou stále na trhu. Později, když se opět ustanovilo zapojování podle českého způsobu, výrobci konstrukci upravili pro český trh. A tak jsou na trhu obě verze.
Přesto zásuvka se spínaným nulákem normy neporušuje. Je to z důvodu jedné důležité zásady.
-- Jakýkoliv obvod, který je ovládaný, jakýmkoliv časovým, dálkovým, automatickým, soumrakovým, či jiným elektrickým, nebo elektronickým spínačem, je i ve vypnutém stavu, vždy považován, za obvod pod napětím. -- Z toho důvodu, je jedno, jakým způsobem, je v tomhle případu spotřebič vyřazen z provozu, jesli přerušením fáze, nebo pracovního nuláku. Za vypnutý se spotřebič v tomto případě považuje jen vytažením z této zásuvky. Proto nevadí, že je spínaný nulák. Má to svoji logiku.
Spínač může být vypnutý a mohl bych si myslet, že do toho můžu sahat. A automatický spínač může zapnout...

Co se týče nějaké naší národní směrnice o tom, že fáze musí být v zásuvce vlevo, jsem zatím nikde nic takového nezjistil a nevím o tom.
Ale přiznám se, že již cca 10 let padesátku neabsolvuji, ani neškolím. Ale i já jsem vždy doporučoval, všem elektrikářům, zachovávat jednoznačně naši "zvyklost" fáze vlevo.
V článku 46N6.5 v ČSN 33 2000-46 se zatím ale stále doporučuje pouze v jednotném provedení (v objektu, areálu a pod.).
Pokud ovšem fáze není zapojena na levou stranu, mnoho měřicích revizních přístrojů (pokud nepoužívají volné vodiče se samostatnými měřícími koncovkami, ale zásuvkovou vidlici) nezměří smyčkový odpor (impedanci smyčky), popř. vybavovací proud chrániče a přístroje hlásí špatně zapojenou zásuvku. (Já měl, pro tyto případy, vždy oboje možnosti-kabely).
A i z tohoto důvodu se doporučuje zachovávat pravidlo fáze vlevo.
Jinak je rovněž běžné, že přívodní kabely "flexo" 1+N+PE, s vidlicí 230V, s ochranným kolíkem, pro elektrické spotřebiče dovážené ze zahraničí, mají na pravý kolík zapojen vodič barvy fázové (černý/hnědý) a na levý kolík vodič barvy nulové-střední (modrý). Na což při této příležitosti rovněž upozorňuji. A s normami to, v nynější době, z výše uvedených důvodů, zřejmě rovněž není v rozporu.
A u některých spotřebičů se již, v mnoha případech, instalují vypinače (spinače) dvoupólové, vypínající oba vodiče.
U pevně připojených spotřebičů je však nutno vždy dodržovat zásadu, že vypinač (spinač) musí vypínat přednostně vodič fázový, případně fázový i střední ("pracovní nulu").
Ale pro naše podmínky a zapojování, co se týče těch zásuvek a vidlic, jak v instalacích, tak i u spotřebičů, osobně vždy doporučuji fáze vlevo, střední vpravo a rovněž tak příslušné barvy, při zapojování samostatně montovaných vidlic na kabel.
Toť pro případné "bastlíře" neodborníky.;-)

Už k tomu bylo napsáno dost, přesto se k tomu ještě vrátím.
Ať je v časovači spínaný pracovní nulák, nebo fáze, na funkci zařízení to nemá vliv.
V zásadě to nemá vliv ani na bezpečnost spotřebiče. Ve spotřebiči je izolovaný celý obvod, jak přívodní fáze, tak pracovní nulák, celý obvod je krytý izolací a kryty. Po vypnutí pr. nuly sice zůstává celý obvod pod napětím, ale je na pracovní napětí stavěný, takže to nevadí. Z hlediska obsluhy je celý obvod chráněný uzemněnými kryty a nepřístupný. Pokud laik odstraní kryty, hazarduje sám, odborník ví co dělá.
Co se týče vstupního odrušovacího filtru například pračky, setkal jsem se s tím, že bývá odrušovací filtr ještě před hlavním vypínačem, takže stále pod napětím, je li zástrčka připojena do zásuvky.
Při obvyklém zapojení odrušovacího kondenzátoru, fáze-kapacita-PE-kapacita-N, by teoreticky mohlo dojít k tomu, že odpojením N by se mírně zvýšil kapacitní proud přes kapacitu fáze do PE.
V případě použití proudového chrániče, by tento proud protékal chybovým obvodem. Ale bude tak malý že nezpůsobí vybavení chrániče. Pouze v případě, že by se sešlo více takto zapojených spotřebičů, mohlo by dojít k sečtení těchto proudů a vybavení chrániče.
((je fakt, když jsem se poprvé setkal s tím spínáním nuláku, tak jsem si řekl, co je to za bo...l a snažil se to přepojit, zvyk je železná košile. Ale teď už jsem si zvykl a neřeším to. :-) )) :puff:

No, jak jsem napsal, ani já jsem nikdy neviděl přímo normu, která by to striktně nařizovala.
Bral jsem to podle toho, že vždy při školení to bylo připomínáno. Říkal to i školitel, revizák nejvyšší třídy a který se pravidelně zůčastňoval skupin odborníků, řešících normy. Na těchto akcích se prý dohodlo znovuzavedení této zvyklosti.
Ale možná nám to bylo nepřesně interpretováno. Zřejmě zůstalo u významného doporučení, ale do samotné normy se to nedostalo. Tam zůstala i možnost obráceného zapojení. Ale na všech obrázcích, znázorňujícch zapojení je nakresleno zapojení s fází vlevo a ochr. kon. nahoru.
Pravdou je, že z hlediska funkce i ochrany je to rovnocenné, ale i tak bych se raději přikláněl k tomu, aby se to dodržovalo, už z důvodu jednotnosti. A zejména v dožívajících ale stále častých sítích TN.C, to znamená lepší pochopení správného zapojení zásuvky a jednotnost provedení snažší zapamatování a snažší kontrolu zapojení.

V (dávnej) minulosti to norma striktne prikazovala. Potom to povolila, ale len pre pohyblivé prívody (dôvod - jednoduchšia konštrukcia zásuvkových rozbočiek). Teraz je situácia taká, aká je - nikto to poriadne nevie, ale každý to zapája s fázou naľavo. Takto totiž nič nepokazí.

Vracet to nemá žádný smysl. Lampa je spotřebič s dvojitou izolací, kde se nemůžeš ničeho stejně dotknout. Ledaž je kovová, ale v tom případě by měla mít zástrčku s kolíkem a pak je to zase jedno. Když ji připojíš přes rozdvojku, tak ze spínané fáze uděláš spínaný nulák, ale to je opravdu úplně jedno. Nikdy žádný problém nevznikne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru