Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aky je rozdiel medzi casovym spinacom a spinacou zasuvkou?

""má fázi vpravo (i tak může být) ""
No, pravděpodobně by to být nemělo. Alespoň po několik školení padesátky, nám bylo tvrzeno, že dříve platilo "fáze vlevo" Potom po sjednocování norem s EU, to bylo na nějaký čas zrušeno, hlavně z důvodu německých zásuvek. Ale (nepamatuju si od kdy), bylo dohodnuto českými normotvůrci, vzhledem k tomu, že se u nás zachovalo používání zásuvek s ochranným kolíkem, že se způsob fáze vlevo opět vrací do praxe. Prý to upravuje nějaká česká národní směrnice, kterou jsem tedy já v ruce nikdy neměl. Přesto se ale tím řídím, snad ti školitelé mají dobré informace.
Jinak, k těm spínacím zásuvkám. Skutečný důvod jsem se nikde nedozvěděl, proč se dělají se spínaným nulákem. Ale domnívám se, proč k tomu tak je. Právě proto, že se u nás používají zásuvky s ochr. kolíkem, narozdíl třeba od německých zásuvek. Tyto spínané zásuvky nebyly zcela původně dělané pro český trh a byly třeba osazovány německou zásuvkou. Tam je to jedno, která zdířka je spínaná. Výrobce tedy určil jako spínanou pravou zdířku. Později se začaly zásuvky prodávat u nás a tedy osazovat našimi zásuvkami. A uvnitř to představovalo konstrukční změnu. (nevím zrovna jak u těhle mechanických, ale chtěl jsem přepojit digitální a bylo to dost obtížné, vstup a výstup měly společné části, předělávalo se to dost blbě). Tak změnu neudělali a prostě zapojili spínaný nulák. A zřejmě to vzniklo právě v době, kdy to normy umožňovaly, nerozlišovaly se strany zásuvky. A tyto přístroje jsou stále na trhu. Později, když se opět ustanovilo zapojování podle českého způsobu, výrobci konstrukci upravili pro český trh. A tak jsou na trhu obě verze.
Přesto zásuvka se spínaným nulákem normy neporušuje. Je to z důvodu jedné důležité zásady.
-- Jakýkoliv obvod, který je ovládaný, jakýmkoliv časovým, dálkovým, automatickým, soumrakovým, či jiným elektrickým, nebo elektronickým spínačem, je i ve vypnutém stavu, vždy považován, za obvod pod napětím. -- Z toho důvodu, je jedno, jakým způsobem, je v tomhle případu spotřebič vyřazen z provozu, jesli přerušením fáze, nebo pracovního nuláku. Za vypnutý se spotřebič v tomto případě považuje jen vytažením z této zásuvky. Proto nevadí, že je spínaný nulák. Má to svoji logiku.
Spínač může být vypnutý a mohl bych si myslet, že do toho můžu sahat. A automatický spínač může zapnout...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny