Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aky je rozdiel medzi casovym spinacom a spinacou zasuvkou?

Co se týče nějaké naší národní směrnice o tom, že fáze musí být v zásuvce vlevo, jsem zatím nikde nic takového nezjistil a nevím o tom.
Ale přiznám se, že již cca 10 let padesátku neabsolvuji, ani neškolím. Ale i já jsem vždy doporučoval, všem elektrikářům, zachovávat jednoznačně naši "zvyklost" fáze vlevo.
V článku 46N6.5 v ČSN 33 2000-46 se zatím ale stále doporučuje pouze v jednotném provedení (v objektu, areálu a pod.).
Pokud ovšem fáze není zapojena na levou stranu, mnoho měřicích revizních přístrojů (pokud nepoužívají volné vodiče se samostatnými měřícími koncovkami, ale zásuvkovou vidlici) nezměří smyčkový odpor (impedanci smyčky), popř. vybavovací proud chrániče a přístroje hlásí špatně zapojenou zásuvku. (Já měl, pro tyto případy, vždy oboje možnosti-kabely).
A i z tohoto důvodu se doporučuje zachovávat pravidlo fáze vlevo.
Jinak je rovněž běžné, že přívodní kabely "flexo" 1+N+PE, s vidlicí 230V, s ochranným kolíkem, pro elektrické spotřebiče dovážené ze zahraničí, mají na pravý kolík zapojen vodič barvy fázové (černý/hnědý) a na levý kolík vodič barvy nulové-střední (modrý). Na což při této příležitosti rovněž upozorňuji. A s normami to, v nynější době, z výše uvedených důvodů, zřejmě rovněž není v rozporu.
A u některých spotřebičů se již, v mnoha případech, instalují vypinače (spinače) dvoupólové, vypínající oba vodiče.
U pevně připojených spotřebičů je však nutno vždy dodržovat zásadu, že vypinač (spinač) musí vypínat přednostně vodič fázový, případně fázový i střední ("pracovní nulu").
Ale pro naše podmínky a zapojování, co se týče těch zásuvek a vidlic, jak v instalacích, tak i u spotřebičů, osobně vždy doporučuji fáze vlevo, střední vpravo a rovněž tak příslušné barvy, při zapojování samostatně montovaných vidlic na kabel.
Toť pro případné "bastlíře" neodborníky.;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny