Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aky je rozdiel medzi casovym spinacom a spinacou zasuvkou?

Už k tomu bylo napsáno dost, přesto se k tomu ještě vrátím.
Ať je v časovači spínaný pracovní nulák, nebo fáze, na funkci zařízení to nemá vliv.
V zásadě to nemá vliv ani na bezpečnost spotřebiče. Ve spotřebiči je izolovaný celý obvod, jak přívodní fáze, tak pracovní nulák, celý obvod je krytý izolací a kryty. Po vypnutí pr. nuly sice zůstává celý obvod pod napětím, ale je na pracovní napětí stavěný, takže to nevadí. Z hlediska obsluhy je celý obvod chráněný uzemněnými kryty a nepřístupný. Pokud laik odstraní kryty, hazarduje sám, odborník ví co dělá.
Co se týče vstupního odrušovacího filtru například pračky, setkal jsem se s tím, že bývá odrušovací filtr ještě před hlavním vypínačem, takže stále pod napětím, je li zástrčka připojena do zásuvky.
Při obvyklém zapojení odrušovacího kondenzátoru, fáze-kapacita-PE-kapacita-N, by teoreticky mohlo dojít k tomu, že odpojením N by se mírně zvýšil kapacitní proud přes kapacitu fáze do PE.
V případě použití proudového chrániče, by tento proud protékal chybovým obvodem. Ale bude tak malý že nezpůsobí vybavení chrániče. Pouze v případě, že by se sešlo více takto zapojených spotřebičů, mohlo by dojít k sečtení těchto proudů a vybavení chrániče.
((je fakt, když jsem se poprvé setkal s tím spínáním nuláku, tak jsem si řekl, co je to za bo...l a snažil se to přepojit, zvyk je železná košile. Ale teď už jsem si zvykl a neřeším to. :-) )) :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny