Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Radiátor ani po odvzdušnění nefunguje

Zdravím vás,
obracím se s dotazem, co dělat s radiátorem, který ani po odvzdušnění netopí?
Na jaře jsme částečně rekonstruovali náš RD, včetně topné soustavy. Před měsícem jsem napustil antizámraz, dopustil do soustavy vodu a postupně všechny radiátory odvzdušnil (odvzdušňovacím ventilem). Chvíli to zabralo, až nakonec byly všechny radiátory vyladěny, topily, laicky viděno v normě. Nyní jsem zjistil, že jeden radiátor (který při předchozím topení normálně hřál) je totálně "zamrzlý" - studený (ani vlažný, prostě studený), z odvzdušňovacího ventilu hned po uvolnění teče voda, takže tam není žádný vzduch, kohout samozřejmě puštění na topení:). Tlak na kotli je při studeném stavu 2,1 baru, při zatopení stoupne na 3 (cca). Poraďte mi prosím, co s tím? Zaráží mne, že jednou funguje, potom najednou nic. Přitom jsem s tím nijak nehýbal, radiátor není sice úplně nový, před rekonstrukcí byl osazen a fugoval cca 5 let. Dům máme k rekreaci. Díky moc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Po zatopení a rozehřátí soustavy bych jej zkusil opět odvzdušňovat odvzdušňovákem a do hrnce odpusti… nový
George63 18.11.2018 18:56
George63
Luke, fyzika nejde oblbnout, všechny radiátory zavřete a topte do jednoho, který netopí. Když je v n… nový
milan.cukrar 19.11.2018 06:24
milan.cukrar
Pokud je potrubí ve zdi, nebo v podlaze, těžko "ošahat". ;-) nový
George63 19.11.2018 08:46
George63
ale já neřeším jak to nejde, ale jak to udělat. Fakt je potrubí v podlaze? nový
milan.cukrar 19.11.2018 16:46
milan.cukrar
OK. Já jenom, že to vždy možné není. A jak to má tazatel, to nepsal, takže nevím.:-/ Proto jsem mu d… nový
George63 19.11.2018 20:10
George63
Pokud se jedná o termostatický ventil, zkusil bych sundat hlavici, pod ní trčí většinou z vlastního… nový
japeuh 19.11.2018 08:11
japeuh
japeuh, tak si představte, že já tou tyčinkou hýbu, tahám a zatlačuji, ale stejně nepustí vodu, Ta t… nový
milan.cukrar 19.11.2018 16:48
milan.cukrar
Díky za odpovědi, ve středu začnu dle rad řešit a dám vědět. Radiátor je bez termostatického ventilu… nový
Luke01111 19.11.2018 20:34
Luke01111
Nemohlo se stát, že radiátor v místě odvzdušňovacího šroubů klesnul dolů? Třeba při nějaké rekonstru… nový
Stefran 20.11.2018 12:38
Stefran
Řešil jsem stejný problém před týdnem. Topení plynovým kotlem, termostatické ventily. Jeden radiátor… nový
olympic 24.11.2018 22:30
olympic
Já nevím jak vy, ale u mě vyflusne pojištovák při tlaku 2 bary.Při stueném topení by mělo být v tope… nový
iconek 25.11.2018 00:11
iconek
Zdravím vás, hlásím, že jsem postupně a za různých podmínek vyzkoušel různé vaše tipy na řešení situ… nový
Luke01111 27.11.2018 22:22
Luke01111
Upřesni, ve které části hřál (vrch, spodek, případně celá plocha ale málo) a odkud se zahříval nejdř… nový
George63 27.11.2018 23:24
George63
Jasně, radiátor hřál od vršku do cca 1/4 po téměř celé délce radiátoru. Nechal jsem ho možná v tomto… nový
Luke01111 28.11.2018 09:06
Luke01111
A tento problém začal dělat hned po rekonstrukci, nebo po rekonstrukci šlapal a teprve poté nastal p… nový
MilPP 28.11.2018 09:48
MilPP
Problém nastal vlastně z ničeho nic. V domě, cca 20 let starém se na jaře dělaly nové rozvody topení… nový
Luke01111 28.11.2018 11:30
Luke01111
Každopádně je někde přiškrcen průchod vody, voda proudí pouze málo. A nejspíš u radiátoru. Pokud se… nový
George63 28.11.2018 13:40
George63
1./ Ak sa urve, prdne v lôžku vzpriečené sedlo na ventile, obmedzí prietok aj o 80%. Detto platí, ak… nový
Nuda 28.11.2018 14:20
Nuda
Dobrý den, měl jsem ten samý problém, po rekonstrukci přestal jeden radiátor topit. Přečetl jsem for… nový
pepa nosek 28.09.2022 15:51
pepa nosek
Asi to za ty 4 roky vyřešil ne! nový
jezekhifi 28.09.2022 15:53
jezekhifi
A jestli ne, tak už dávno zmrznul a nepoděkuje za radu.:-D nový
Karel04 28.09.2022 21:59
Karel04
Neb jsem zapomněl přihlašovací údaje, tak alespoň takto...jasně, problém už vyřešen výměnou kotle (n… poslední
luke0111 28.09.2022 22:48
luke0111

Po zatopení a rozehřátí soustavy bych jej zkusil opět odvzdušňovat odvzdušňovákem a do hrnce odpustit více vody. Pokud by po chvilce začal (od spodu) trochu hřát, je problém v přívodu (potrubí, odbočka, ventil). Teplá voda by se dostávala do něj vratnou trubkou.

Luke, fyzika nejde oblbnout,
všechny radiátory zavřete a topte do jednoho, který netopí. Když je v něm voda, musí topit. Třeba špatně odvzdušňujete. Je třeba ošahat potrubí, kudy a kam až teče teplý voda, podle toho řešit problém.
Jedině ošaháváním najdete závadu.

Jaké máte ventily na radiátoru? Mám několik radiátorů, u kterých nejde otevřít kohout, přestože se tváří, že funguje správně. Jen se počká na výměnu a bude to OK.

OK. Já jenom, že to vždy možné není. A jak to má tazatel, to nepsal, takže nevím.:-/
Proto jsem mu doporučoval odzkoušet průchod přívodu tou zpátečkou.
Ještě k druhé reakci, na tyčinku ve ventilu pro termohlavice. Jeho funkce je dána tlačením termostatického "vlnovce" hlavice na tuto tyčinku (kterou je možno nahradit běžnou hlavicí, která ji ovládá-stlačuje a povoluje mechanicky zašroubením a vyšroubením). Ten "vlnovec" termoventilu, v závislosti na teplotě, zatlačuje a povoluje tu tyčinku, která otevírá a zavírá průchod ventilem.
Pokud na její stlačování a povolování nereaguje radiátor roztápěním, nebo chládnutím (s určitou setrvačností) na vstupu přívodu do radiátoru, měl by být ventil zřejmě vadný.;-)

Pokud se jedná o termostatický ventil, zkusil bych sundat hlavici, pod ní trčí většinou z vlastního tělesa kovová tyčinka která by měla jít volně zatlačit a pružina ji vrátí do otevřeného stavu. V paneláku před sezonou topení jsem musel jednu tyčinku povytáhnout opatrně kleštěmi aby se uvolnila.

Řešil jsem stejný problém před týdnem. Topení plynovým kotlem, termostatické ventily. Jeden radiátor byl jen vlažný, na polohu ventilu nereagoval. Odmontoval jsem hlavici a na její místo jsem dal hlavici z hřejícího radiátoru. Problém přetrvával dál. Po odšroubování hlavice ventilu je vidět kovová tyčinka, kterou termostat ovládá otevření ventilu. Kleštěmi jsem opatrně zkusil pohyblivost v podélném směru - drhlo to. Použil jsem sprej s mazacím a uvolňovacím účinkem, stříkl jsem na táhlo. Opětně jsem rozpohyboval táhlo, pohyb táhla začal být lepší. Další prostříknutí a nasadil jsem zpět termohlavici. Uvolnil jsem omezovací zarážky a několikrát jsem protočil hlavici od nuly na maximum a zpět. Po krátké chvíli radiátor začal normálně fungovat! Problém byl ve vlastním ventilu, táhlo bylo lehce zadřené.
Při manipulaci je třeba nepoškodit kleštěmi povrch táhla, jinak by se stav mohl i zhoršit.
Dejte mi přes tuto stránku vědět, jestli vám to pomohlo.

Já nevím jak vy, ale u mě vyflusne pojištovák při tlaku 2 bary.Při stueném topení by mělo být v topení nějakých 1,2 baru, expanzka natlakována na 1,5.

Takže se nedivte, že to nefunguje.Jednou jo, ohřejete topný okruh, tlak vzroste, pojištovák odfoukne a tlak je v prdeli.Pak to nemá jak hřát.

Zdravím vás, hlásím, že jsem postupně a za různých podmínek vyzkoušel různé vaše tipy na řešení situace ... s výsledkem, zatím ne úplně funkčním ... myslím, že radiátory mám odvzdušněné, v pořádku, radiátor začal hřát v případě, když jsem vypnul uzavřel všechny ostatní, zhruba po cca 20 - 30 min. při zahřátém kotli. Hřál zhruba na cca 30% plochy. Na víc jsem to nedostal. Když jsem opět pustil zbylé radiátory, tak kýžený radiátor v podstatě opět vychladl. Po snížení tlaku na cca 1,5 baru se v podstatě nic moc nezměnilo, nezlepšilo. Tak fakt nevím. Každopádně mi v lednu přijde dodělat topenář okruh v mdalším patře, tak to s ním doladím.

Upřesni, ve které části hřál (vrch, spodek, případně celá plocha ale málo) a odkud se zahříval nejdříve. Z Tvé zprávy, že hřál pouze na 30%, ale neupřesněno kde a jak, se nedá dále "špekulovat". Pokud se zahříval odshora a hřál celý, ale málo, jde určitě o nějaký problém v potrubí, případně ventilech. A když hřál na těch 30% a byl otevřen pouze sám, jaká byla teplota na kotli? Někam to teplo jít muselo. ;-)

Problém nastal vlastně z ničeho nic. V domě, cca 20 let starém se na jaře dělaly nové rozvody topení, vody ... kotel je cca 10 let starý na pevná paliva, expanzky atd. jsou ještě mladší, topení bez problému fungovalo při cca 10 zatopeních / dnech ( máme to jako chalupu, takže to není aktivní) a najednou z ničeho nic přestalo topit, aniž bych cokoliv nějak "šteloval", něco "prdlo" apod. Radiátor je klasický korado, se spodním přívodem, bez terspostatického ventilu, náplň mix vody a antizámrazu do topných soustav, radiátor nejeví známky nějakého mechanického či co poškození.

Každopádně je někde přiškrcen průchod vody, voda proudí pouze málo. A nejspíš u radiátoru. Pokud se jedná o spodní přívod, nemáš přivřený, nebo částečně ucpaný hlavní uzavírací ventil u podlahy? Tedy, pokud jej tam máš (ale s velkou pravděpodobností ano). Povoluje se z boku klíčkem a může být i zanesený. Zatáhni jej, odšroubuj opatrně šroubení a vypust postupně vodu z radiátoru do hrnce. Pak zkus povolit ventil, zda bude z obou trubek (přívodu i vývodu) voda rovnoměrně a dostatečně vytékat (opět nad hrncem). A ještě - regulační ventil, pokud není termostatická hlavice, je úplně otevřený? :-/

1./ Ak sa urve, prdne v lôžku vzpriečené sedlo na ventile, obmedzí prietok aj o 80%. Detto platí, ak si násilím pretrhol, ako hada, hriadeľ na ventile smerujúc k sedlu, bežne sa stáva, lebo mosadz zoxiduje hlavne v ucpávke okolo hriadeľa, vyslovene zarastie. Beda použiť na krehký uzáver ventilu hasák, blitzky, alebo hrubú silu chlopa urasteného ako dub, silného ako buk.

2./ Tiež je možné, že sa ti do spodnej časti radiátora nasypala núteným obehom cirkulácie média hrdza, sedimenty z potrubia čím sa zaniesol zo spodnej strany prietok.

Vybrať radiátor, hadicou pod tlakom vody prefúknuť, pobúchať gumenným kladivom po ploche radiátora, znovu cugrunt prepláchuť, skontrolovať sedlo ventilu a zostaviť nazad.

Dobrý den, měl jsem ten samý problém, po rekonstrukci přestal jeden radiátor topit. Přečetl jsem fora a všude je že jsem blbej a neumim odvzdušnit radiátor. Přemejšlim jestli když se vypustilo a napustilo topení tam není nějaká nečistota. Potom šáhnu na trubky a přívod teplý, zpátečka studená už u spodního uzavíracího ventilu. Vzal jsem imbus uzavřu spodní ventil, znova otevřu, znova uzavřu, znova otevřu a hle, ten bordel se uvolnil a radiátor začal zase topit. Tak to je vlastně vše jako odpověď na otázku proč netopí , když předtím topil :D

Neb jsem zapomněl přihlašovací údaje, tak alespoň takto...jasně, problém už vyřešen výměnou kotle (ne kvůli původnímu problému, ale vyšla kotlíkovka) a komponentů, trubky, radiátory zůstaly. Topení topí jak má, takže spokojenost. Jinak, u původního jsem fakt zkoušel všechno možné a nemožné, dokonce i nějaký ten bordel jsem vyčistil a ono nic. Nakonec dle topenáře byl problém (asi) v expanzní nádobě, těžko říct. Každopádně díky:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru