Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dá se nějak, BEZPEČNÝM způsobem, odblokovat Li-Ion baterie 18650, která se vypnula přebitím?

Nabíjel jsem článek-akumulátorek Li-Ion 18650 3,7 V DC, v adaptéru, běžnou nabíječkou na mobily, s výstupním napětím 5V DC. Zřejmě došlo k jejímu přebití a po vyjmutí z adaptéru jsem zjistil, že napětí na baterce je 0 V. A tak jsem vzal šroubováček a "rýpnul" jsem ze strany + (jsou tam malé otvůrky, pod nimiž je vidět nějaká, asi membránka). Držel jsem článek v ruce a pocítil jsem najednou zahřátí a tak jsem šroubováček okamžitě vytáhl. Po připojení na měřák mi tento ukázal pak už napětí cca 4,2 V a článek funguje.
U dalšího, u kterého se mi stalo totéž, jsem však "zblbnul" a rýpnul jsem do té membránky nejdřív ostrým měřícím hrotem a propíchnul jsem ji. Vyteklo pár slz elektrolytu. Pak jsem neprozřetelně opakoval rýpnutí šroubováčkem. Výsledek byl ten, že článek vzplanul mohutným červeným plamenem do výšky cca 30-40 cm (jako když zapálíte acetylenový hořák bez kyslíku). Hoření trvalo cca 30-45 sec. Následky raději nebudu popisovat (dělal jsem to v obývacím pokoji).:-p Článek totálně shořel.:x:
Nyní se mi ale stalo, že jsem nabíjel dva packy 12V, pro el.šroubovák, které byly původně na články Ni-Cd a které jsem přestavěl na články Li-Ion a po nabíjení původní nabíječkou na Ni-Cd (nemá žádné automatické vypínání jako nabíječky pro Li-Ion), se na nich, po delším nabíjení (pokud jsem nabíjel kratší dobu, bylo vše OK), objevilo opět napětí 0 V a packy jsou nefunkční. :.( Packy, při přestavbě, byly doplněny i o moduly BMS a tak jsem předpokládal, že by mohlo být vše OK. Ale zřejmě ne. 3-[ Měřil jsem jednotlivé články a opět jsem zjistil že mají všechny napětí 0 V.
Tak jsem hledal na netu informace a zjistil jsem, že články Li-Ion, mají vestavěny nějaké elektronické ochrany proti přebití, kdy dojde k odpojení kladného pólu. Pak ještě mají další ochranu proti destrukci-explozi, kdy dojde k "odfouknutí" tlaku vzniklého přebitím.
K tomuto asi ale u všech těchto článků nejspíš nedošlo.
Vzhledem ke zkušenosti s článkem prvním, který se podařilo šroubováčkem nějak odblokovat a nyní opět funguje, myslím si, že by to mělo jít podobně provést i u těch ostatních.
Ale po zkušenosti s tím druhým, mám trochu "respekt" a obavy, abych nedopadl podobně.:-/
Na netu jsem, zatím, nikde nic o možnosti "odblokování" nenašel. Nemáte někdo nějakou zkušenost, případně návod, jak toto odblokování, pokud možno bezpečně, provést? Třeba modeláři, kteří články používají k napájení modelů a el. pohony. Díky za odpovědi.
P.S. Reakce k mé blbosti si můžete odpustit, jsem si jí vědom.:-D Ale trpkou (a trapnou) zkušenost zveřejňuji, aby se někomu nestalo podobné a s následky horšími.:puff:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A přece si to neodpustím :-D Asi máš málo rád svoje ruce, oči a obličej. Rýpat šroubovákem do nabité…
Zerozero 05.09.2018 08:28
Zerozero
Díky za názor. Dal jsem to také "k dobru", abych varoval ostatní, kteří by mne chtěli následovat.:-D…
George63 05.09.2018 10:06
George63
"" tak to ještě zkusím tím šroubovákem, ale venku, se štítem a v rukavicích. "" Oceňuji tvoji odvahu… nový
Zerozero 05.09.2018 11:58
Zerozero
I Ty "srando", nestraš!!! :-D "Kdo se bojí, nesmí do lesa!";-) S tím natáčením na video jsi mě docel… nový
George63 05.09.2018 17:07
George63
Jsou dvě věci, které už nikdy v životě nechci podruhé vidět - křápnout kyslíkovou lahev a zahořet Li… nový
czcharlie 06.09.2018 00:44
czcharlie
To máš odvahu a hodnou manželku :-) Já k bateriím mám od své zkušenosti obrovský respekt a nabíjím j… nový
Lukas1982 06.09.2018 12:08
Lukas1982
radím ti přejit na jiný zdroj energie, který pro tebe a okolí bude bezpečný například stlačený vzduc…
sem.tam 05.09.2018 10:55
sem.tam
Stlačený vzduch a páru vypouštěla manželka.:-D:-D:-D O to hoření jsem se postaral já.:-D Teď vážně.… nový
George63 05.09.2018 17:19
George63
Napětí nabíječky záleží na počtu článků v sérii. Jeden článek má max 4.2V, takže max. napětí nabíječ… nový
Jan Fiala 06.09.2018 07:17
Jan Fiala
Mám k těm dvěma packům na 12V, předělaných z Ni-Cd na Li-Ion, doplněné i tyto moduly PCB-BMS (viz od… nový
George63 06.09.2018 11:27
George63
Teda ty jsi střelec. Já chodím kolem LiOnek s posvátnou úctou a po špičkách. Viděl jsem notebook zce… nový
Rce 06.09.2018 14:08
Rce
nový
karel 06.09.2018 14:27
karel
Tak k explozi u mne nedošlo, ale "fajrák" byl ještě větší a asi i delší dobu.3-[ Chytl ten elektroly… nový
George63 06.09.2018 20:47
George63
Prohlížel jsem na YouTube něco o tech 18650 a narazil jsem na to, jak by měly jít ty "vypnuté" článk… nový
George63 23.12.2018 17:12
George63
Nabíječka mobilního telefonu není nabíječka. Je to zdroj napětí 5V. Bezpečně s ním nabíjet Lipol a L… nový
Martin79 23.12.2018 17:59
Martin79
Co se týče 18650 pak máš pravdu, že je nabíjet přímo nabíječkou telefonu není vhodné. Dojde k vnitřn… nový
George63 24.12.2018 13:28
George63
Jediné štěstí, že mají ten čip. Mimochodem, v telefonu jsou nabíjecí obvody, které odpojí nabíjení d… nový
Martin79 24.12.2018 17:52
Martin79
Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že to není nebezpečné. Je to nebezpečné, protože to není provozní… nový
umfa 24.12.2018 22:35
umfa
Souhlas se vším co jsi napsal. Pouze, co se týče obnovy funkce baterie 18650, pokud dojde ke "kritic… nový
George63 25.12.2018 10:54
George63
Tak dnes (konečně) provedena (úspěšně) "oprava" přerušených 6 ks LiIon 18650. Provedeno na základě u… poslední
George63 27.12.2018 18:22
George63

A přece si to neodpustím :-D Asi máš málo rád svoje ruce, oči a obličej. Rýpat šroubovákem do nabitého lion článku bych si asi nedovolil ani já, a to jsem hodně otrlej pokusnitel. Viděl jsem na videu známého, jak vrazil hřebík do již vysloužilého a vybitého Li Pol modelářského článku. Oheň a kouř dosahoval výšky skoro jeden a půl metru.
Ale jinak o těchto článcích moc nevím, takže neporadím, jen pokec. Jen co trochu vím, tak battery packy, jako třeba baterie do notebooku, mají vestavěnou elektroniku asi vždy. Ale někde jsem se dočetl, že jednotlivé články, jako 18650, ochrannou elektroniku některé mají a některé ne. Všiml jsem si toho i u některé nabídky v e shopu, kde byla poznámka u jednotlivých typů, že je bez ochrany, nebo s ochranou. Ale jak se to pozná nevím. V každém případě, nabíjet Lion články nabíječkou bez koncového vypínání je asi dost o hubu. Vestavěná ochrana je zřejmě až nouzová, při selhání primárního řízení nabíjení. Jen tak teoreticky předpokládám, že je ochrana vestavěná do článku pod plusovým vývodem. Pokud funguje tak, že při přebití odpojí plus vývod, může se stát, že článek ochrání (jinak by explodoval, nebo se vznítil), ale tím, že nedojde k poškození článku, článek může i po odpojení nabíječky mít stále vyšší napětí, které způsobilo odpojení. Tím elektronika stále drží plus odpojené. Myslím, že jak si strčil do článku šroubováček, zřejmě jsi trefil nějaké obvody a způsobil zkrat, to bylo to zahřátí. Buď došlo ke zničení elektroniky a tím ke ztrátě funkce a tím k připojení plus vývodu, anebo, zkratem došlo k částečnému vybití článku, poklesu napětí a tím elektronika pokud stále funguje připojila vývod.
V druhém případě asi došlo k trvalému zkratu s patřičnými efektními důsledky. (jak vypadal obejvák? :-)).
Usuzuji a je to fakt jen domněnka, praxi s těmito články zatím nemám, že pokud tomu tak je, že ochrana článku při přepětí vývod odpojí, aby znemožnila další destrukční nabíjení, tak tento stav může trvat i při odpojení nabíjení. Je pak možno, že při poklesu napětí na článku pod určitou mez, se samovolně funkce obnoví. Vzhledem k tomu, že Lion články mají celkem malé samovybíjení, může to trvat delší dobu, než napětí samovolně poklesne. Další domněnka, - neznám teplotní závislost těchto článků. Je možné že při velmi nízké teplotě, může dojít ke snížení napětí článku. Zkusil bych na baterii připojit nějakou zátěž, která by byla schopna baterii trochu vybít a dát to do mrazáku. Pokud jsou moje domněnky trochu správné, mohlo by dojít snížením napětí k zrušení reakce elektronické ochrany a připojení plusu. Ale zdůrazňuji že o tom vím prd. Takže je také možné, že ochrany v jednotlivých článcích, můžou fungovat i nevratně, jako pojistky. Takže zabrání průšvihu, jako třeba požáru, za cenu trvalé ztráty funkce článku.
A teď mě někdo vypere, co to tu píšu za bludy ;-) Ale vždyť píšu, že vím prd a jen se domnívám, tak asi tak. 8-):beer:

Díky za názor. Dal jsem to také "k dobru", abych varoval ostatní, kteří by mne chtěli následovat.:-D Co se týče obnovy těch přerušených článků, snad by měla jít ta blokace nějak zrušit, i třeba tak jak říkáš. Možná, až zase získám odvahu :-p, tak to ještě zkusím tím šroubovákem, ale venku, se štítem a v rukavicích. A třeba se ještě někdo kdo má zkušenosti ozve.:-/
Obyvák? Popálený potah na křesle, 4 černé fleky na koberci a jedna "durch" vypálená díra o fí tak 8 cm. To už jsem vzdal honění toho článku po podlaze rukou, aby se něco víc nechytlo. Krapet popálený prsty na pravé ruce, kterou jsem ten článek "honil" po koberci.:-/
Manželka ani moc neřádila, asi před půl rokem nechala na plotně cibulku na tuku a odešla na zahradu a zakecala se sousedkou. Výsledek: vyhořelá digestoř, rozškvařená LED podlinka a všude plno sazí. Takže se trochu mírnila a nakonec konstatovala " takže budem muset koupit nový koberec, tenhle už byl stejně flekatej".:-D No, ale já našel ještě kus původního na půdě a tak jsem poškozená místa vyřezal a vlepil mamutem fleky. Pokud na to neupozorním, skoro to není vidět.:-D Tak to si ještě počká. :-p Obnášelo by to kompletní vystěhováni nábytku, dnešního, těžkýho z lamina, a ani nemám kam.:.( Zdravím.:puff::beer:

"" tak to ještě zkusím tím šroubovákem, ale venku, se štítem a v rukavicích. ""
Oceňuji tvoji odvahu :-D Možná tentokrát nevypálíš půl obýváku, ale třeba jen sousedovi auto, prostřelíš fóliák se zeleninou, nebo jen budeš článek nahánět po ulici jako splašenou raketu. :-D. Pokud možno, natoč operaci na video, ať získám nějaké zkušenosti (od druhého). ;-)

Moje další domněnka. Dloubnutím šroubovákem do článku, možná zase dojde k jeho oživení. Ale co článek nebude nijak hlásit, může být to, že tím dojde ke zničení ochranné elektroniky, která zabránila jeho přebití.
Ale při dalším nabíjení stejným způsobem, už tomu nezabrání. A to se teprve budou dít efektní věci. Ty efekty jsou tak působivé, že kvůli tomu se dělají speciální nabíječky s přesnou kontrolou napětí a pro případ selhání ještě navíc jako poslední záchrana, mají baterie nebo články ještě tu vlastní ochranu.
Pokud dojde k přebití článku přes danou mez, nastartuje se v článku chemická destrukční reakce. Dojde nejen k nekontrolovanému uvolňování nabité energie, ale nekontrolované prudké chemické reakci. Tlakové pojistky článku nestačí uvolnit přetlak horkého materiálu a článek exploduje. Nejspíš se otevře v místě uzavření, rozteče se izolační uzávěr u vývodu. Tím se z článku stane malá raketa s velkým účinkem. Žhavý produkt chemické reakce, bude tvořit pohon rakety a vystřikovat do okolí. Světelné a kouřové efekty budou impozantní.
Doporučuji všechny pokusy natáčet na video. Zajedno bych to docela rád viděl a za druhé, jistě by to na Youtube nasbíralo miliony shlédnutí. :-D:-D8-)

Jsou dvě věci, které už nikdy v životě nechci podruhé vidět - křápnout kyslíkovou lahev a zahořet Li-Ion baterii. Ta první se stala když se nějakým způsobem dostal omastek na kohout (a láhev nebyla ani zdaleka plná), druhá když známému bez zjevné příčiny "bouchla" baterka na elektroletu po návratu z létání. Prostě přišel domů, éro uložil do dílny a jen prošel dveřmi ven tak to řachlo. Jo a jednou jsem byl při odklízení následků vybuchlé kyslíkové lahve při převozu na náklaďáku - ty ostatní byly rozházené v okruhu 150m a vůbec se nám k nim nechtělo. Ale to už s bateriemi nesouvisí... Zkušeností s Li-Ion bateriemi už je dost na to, aby se v nich někdo šťoural šroubovákem. Ale pokud si kdokoli myslí, že dvě oči má proto, že druhé je záložní tak je to jeho boj.

To máš odvahu a hodnou manželku :-) Já k bateriím mám od své zkušenosti obrovský respekt a nabíjím jen při osobním dohledu a na kovové podložce.
Před rokem jsem si koupil dron /v českém obchodě/ a při třetím nabíjení baterie Li-Pol zasyčela a začala hořet. Bylo to jako fontána, která se pouští na Nový rok. Do obchodu jsem poslal fotku a oni obratem novou baterii, ale hlavně mám taky zkušenost.

Od té doby, i kdybych věděl, jak tu ochranu obejít, bych se na to neopovážil sáhnout něčím kovovým.
Nebýt u toho, tak mohl vyhořet dům. Ale jestli do toho půjdeš, tak to natoč a zkoušej to někde na zahradě.

radím ti přejit na jiný zdroj energie, který pro tebe a okolí bude bezpečný například stlačený vzduch, páru, Hoření, fotovoltaické články.

články 18650 (a jiné) mohou být:
-bez ochrany proti pře/pod bití (určené jako stavební články jedné velké ,baterie - ochranu řeší BMS), nebo S
-s/bez ochranou proti

pokud byla baterie přebita a nyní ukazuje 0V nevím. Vím, jen v opačném případě (hluboké vybití, pod mez kolem 2-3V) – pokusit se ji nabít zdrojem *proudu* (zkusit začít o malého 100mA po 2A) chvilku a měla by po nějaké době přijít k sobě (záleží na mechanismu, zda obvod si oživení pamatuje jen po dobou průběhu proudu a nebo i potom trvala i kdyby po odpojení napětí nestačilo dosáhnout min.tresholdu ),

Stlačený vzduch a páru vypouštěla manželka.:-D:-D:-D O to hoření jsem se postaral já.:-D
Teď vážně. Zajímavý je, že u těch akupacků pro šroubovák jsem měl osazeny moduly BMS, ale ty přebití nezabránily. 3-[ Zřejmě spíše chrání proti extrémnímu vybití a srovnávají nabíjení mezi jednotlivými, do serie zapojenými články. Přebití bude asi spíše zabraňovat "chytrá" nabíječka. :-/ Uvažuji o tom, že bych na ten šroubovák 12 V, pokud neexistuje taky modul pro nabíječky s příslušným omezením nabíjení, použil, jako nabíjecí zdroj ten původní, ale na jeho výstup instaloval stabilizátor 7812/3A, který by dával maximální napětí pouze do 12 V a nemělo by tedy k přebití dojít. Co se týče hlubokého vybití, ty informace jsem rovněž zjistil, ale díky za názor a radu. :puff:

Napětí nabíječky záleží na počtu článků v sérii.
Jeden článek má max 4.2V, takže max. napětí nabíječky se řídí tímto. Pokud jsou tam 3 články v sérii je to 12.6V. Při 12V nenabiješ články úplně. Nevadí to.
BMS se stará o vyvážení článků, PCB o ochranu přebíjení a vybíjení.

Mám k těm dvěma packům na 12V, předělaných z Ni-Cd na Li-Ion, doplněné i tyto moduly PCB-BMS (viz odkaz). Jou dva, zapojené jsou správně a oba jsou se všemi (3 ks) "přebitými" baterkami (bez napětí). Jak je tedy možné, že došlo k přebití akumulátorů? Mám opravdu dojem, že maximální nabití pro nabíjení, zajišťuje spíše ta nabíječka. :-/ V tomto modulu půjde spíše o vyrovnávání mezi jednotlivými články v seriovém zapojení. U paralelního nic takového být nemusí a není (viz powerbanky), ale zase je i u nich zřejmě hlídáno maximální napětí pro nabití, aby nepřekročilo ty 4,2V. Ještě bych potřeboval vědět, zda tedy existuje nějaký modul do nabíječky, pro omezení napětí té nabíječky, který by byl asi lepší než ten stabilizátor na 12V. Ale v nejhorším použiji ten. Teď ještě "rozchodit" ty "vypnuté" články.:-p

PBC-BMS modul pro baterii 12,6 V:
https://www.aliexpress.com/item/1S-2S-3S-4S-3A-20A-30A-Li-ion-Lithium-Battery-18650-Charger-PCB-BMS-Protection/32887463440.html?spm=2114.search0604.3.205.6fbd5a24pCxsz4&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_5015215_10059_5015315_10696_100031_10084_10083_10103_451_10618_452_10304_10307_10820_10821_5015915_5016015_10302,searchweb201603_16,ppcSwitch_5&algo_expid=35136341-3367-466e-8bbb-56ebcb58a366-28&algo_pvid=35136341-3367-466e-8bbb-56ebcb58a366&transAbTest=ae803_2&priceBeautifyAB=0

Tak k explozi u mne nedošlo, ale "fajrák" byl ještě větší a asi i delší dobu.3-[ Chytl ten elektrolyt, který vytekl po propíchnutí té membránky. No, asi budu podstatně opatrnější a pokud do nich budu rejpat, tak nejdřív nějakým izolantem a se štítem a v rukavicích a určitě venku. Jo, "chybami a zkušenostmi se člověk učí", nejhorší však je, pokud jde o chyby vlastní a ne o zkušenosti sdělené.;-)

Prohlížel jsem na YouTube něco o tech 18650 a narazil jsem na to, jak by měly jít ty "vypnuté" články opravit. Tak jsem to stáhl a pokud má někdo zájem, tak je to na prvních dvou odkazech. Je to asi tak, jak jsem to dělal po prvé, ale nesmí se při tom zmáčknutí spojit plášť článku s + pólem, což jsem já udělal.A pak došlo, po opětném spojení ke zkratu a ve druhém případě, kdy jsem membránu propíchl i k fest "zahoření".
Tak to znovu, na těch přerušených, vyzkouším a podám informace. Přeji všem hezké svátky.:-D:beer:

Co se týče 18650 pak máš pravdu, že je nabíjet přímo nabíječkou telefonu není vhodné. Dojde k vnitřnímu přerušení jejich obvodu. Nebezpečné to není, pouze jsou články pak bez napětí. Totéž při nabíjení nabíječkami i jiného typu, pokud nemají napěťové omezení pro tyto články. Možno jimi, ale pouze za použití BMS modulů, vřazených do obvodu článků 18650.
Zde však nešlo o přebíjení (čímž se současné články 18650 tedy odpojí), ale o to, jak je znovu zapnout, pokud tedy došlo přebíjením k jejich vnitřnímu odpojení. A že jsem si při tom zahrál s ohněm, to jsem napsal v předchozích příspěvcích. :-D
A co se týče Lipol a Liion článků (baterií) do mobilů, ty mají integrovanou ochranu proti přebití a mohou se nabíjet přímo i nabíječkou mob. telefonu, bez problémů. Takto jsou většinou nabíjeny i uvnitř telefonů.

Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že to není nebezpečné. Je to nebezpečné, protože to není provozní obvod pro řízení nabíjení, ale obvod pro nouzové odpojení v případě, že selže nabíječka (nebo je špatně amatérsky sestavený batterypack s chybně zapojeným balancérem a podobně). Jednak se tím zbavujete jedné úrovně ochrany, místo dvou obvodů které se vzájemně zálohují máte jen jeden, takže pravděpodobnost selhání je o několik řádů vyšší, jednak nouzové vypnutí vypíná nabíjení až když už se ta baterka začíná ničit, což ji na životnosti nepřidá. A jak může vypadat odpověď článku po jeho zničení třeba brutálním přebitím je už barvitě popsáno výše :-) A když se to stane ve vaší nepřítomnosti - to se nejlépe zeptejte na nejbližší hasičské stanici co pak nastane :-)

Když už se to takhle vypne, je dobré použít nějakou dobrou nabíječku. Ten obvod vevnitř to pozná a resetuje se po připojení k nabíječce, případně procesorem řízená nabíječka mu pošle resetovací sekvenci. Loupat do toho šroubovákem a doufat, že jen zkratujete PTC (což taky není nic z čeho má článek radost) a neprorazíte průtržnou membránu je opravdu odvážné.

Souhlas se vším co jsi napsal. Pouze, co se týče obnovy funkce baterie 18650, pokud dojde ke "kritickému" vypnutí membránou, není možná pomocí jakékoliv nabíječky, neboť je okruh-obvod +/- přerušen.
A jde to provést zřejmě pouze tím mechanickým způsobem, jak je ukázáno v odkaze na YouTube a i mě se to (zatím pouze 1 x) povedlo. A hlavně je důležité (i dle mé konkrétní zkušenosti) při tomto: 1. nepropíchnout membránu, 2. provádět to tak, aby nedošlo ke zkratování pláště (-) proti středu (+).
Ale mám jich asi 6 ks takto "odpojených" a tak se je pokusím (za dodržení všech možných bezpečnostních opatření ;-)) tímto způsobem zprovoznit.

Tak dnes (konečně) provedena (úspěšně) "oprava" přerušených 6 ks LiIon 18650. Provedeno na základě ukázky na YouTube. Pouze po zkušenosti (špatné a rizikové) s použitím kovového šroubováčku (byl použit i na ukázce) zvoleno použití zhotoveného malého "dlátečka" z plastu (izolantu). Viz příloha.
Dlátečko vsunuto postupně (poměrně dosti silou do hloubky), ze všech stran, do všech čtyř otvůrků, ze strany +. Tím stlačena membrána a obnoveno propojení na pól +. Všechny ukazují plné nabití 4,2V, po době od přerušení před třemi měsíci. Proběhlo bez problémů, snad i bezpečně, neboť nehrozilo ani protržení membrány, ani zkrat po propojení.Heuréka.:-D:puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru