Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dá se nějak, BEZPEČNÝM způsobem, odblokovat Li-Ion baterie 18650, která se vypnula přebitím?

A přece si to neodpustím :-D Asi máš málo rád svoje ruce, oči a obličej. Rýpat šroubovákem do nabitého lion článku bych si asi nedovolil ani já, a to jsem hodně otrlej pokusnitel. Viděl jsem na videu známého, jak vrazil hřebík do již vysloužilého a vybitého Li Pol modelářského článku. Oheň a kouř dosahoval výšky skoro jeden a půl metru.
Ale jinak o těchto článcích moc nevím, takže neporadím, jen pokec. Jen co trochu vím, tak battery packy, jako třeba baterie do notebooku, mají vestavěnou elektroniku asi vždy. Ale někde jsem se dočetl, že jednotlivé články, jako 18650, ochrannou elektroniku některé mají a některé ne. Všiml jsem si toho i u některé nabídky v e shopu, kde byla poznámka u jednotlivých typů, že je bez ochrany, nebo s ochranou. Ale jak se to pozná nevím. V každém případě, nabíjet Lion články nabíječkou bez koncového vypínání je asi dost o hubu. Vestavěná ochrana je zřejmě až nouzová, při selhání primárního řízení nabíjení. Jen tak teoreticky předpokládám, že je ochrana vestavěná do článku pod plusovým vývodem. Pokud funguje tak, že při přebití odpojí plus vývod, může se stát, že článek ochrání (jinak by explodoval, nebo se vznítil), ale tím, že nedojde k poškození článku, článek může i po odpojení nabíječky mít stále vyšší napětí, které způsobilo odpojení. Tím elektronika stále drží plus odpojené. Myslím, že jak si strčil do článku šroubováček, zřejmě jsi trefil nějaké obvody a způsobil zkrat, to bylo to zahřátí. Buď došlo ke zničení elektroniky a tím ke ztrátě funkce a tím k připojení plus vývodu, anebo, zkratem došlo k částečnému vybití článku, poklesu napětí a tím elektronika pokud stále funguje připojila vývod.
V druhém případě asi došlo k trvalému zkratu s patřičnými efektními důsledky. (jak vypadal obejvák? :-)).
Usuzuji a je to fakt jen domněnka, praxi s těmito články zatím nemám, že pokud tomu tak je, že ochrana článku při přepětí vývod odpojí, aby znemožnila další destrukční nabíjení, tak tento stav může trvat i při odpojení nabíjení. Je pak možno, že při poklesu napětí na článku pod určitou mez, se samovolně funkce obnoví. Vzhledem k tomu, že Lion články mají celkem malé samovybíjení, může to trvat delší dobu, než napětí samovolně poklesne. Další domněnka, - neznám teplotní závislost těchto článků. Je možné že při velmi nízké teplotě, může dojít ke snížení napětí článku. Zkusil bych na baterii připojit nějakou zátěž, která by byla schopna baterii trochu vybít a dát to do mrazáku. Pokud jsou moje domněnky trochu správné, mohlo by dojít snížením napětí k zrušení reakce elektronické ochrany a připojení plusu. Ale zdůrazňuji že o tom vím prd. Takže je také možné, že ochrany v jednotlivých článcích, můžou fungovat i nevratně, jako pojistky. Takže zabrání průšvihu, jako třeba požáru, za cenu trvalé ztráty funkce článku.
A teď mě někdo vypere, co to tu píšu za bludy ;-) Ale vždyť píšu, že vím prd a jen se domnívám, tak asi tak. 8-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny