Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dá se nějak, BEZPEČNÝM způsobem, odblokovat Li-Ion baterie 18650, která se vypnula přebitím?

Nabíjel jsem článek-akumulátorek Li-Ion 18650 3,7 V DC, v adaptéru, běžnou nabíječkou na mobily, s výstupním napětím 5V DC. Zřejmě došlo k jejímu přebití a po vyjmutí z adaptéru jsem zjistil, že napětí na baterce je 0 V. A tak jsem vzal šroubováček a "rýpnul" jsem ze strany + (jsou tam malé otvůrky, pod nimiž je vidět nějaká, asi membránka). Držel jsem článek v ruce a pocítil jsem najednou zahřátí a tak jsem šroubováček okamžitě vytáhl. Po připojení na měřák mi tento ukázal pak už napětí cca 4,2 V a článek funguje.
U dalšího, u kterého se mi stalo totéž, jsem však "zblbnul" a rýpnul jsem do té membránky nejdřív ostrým měřícím hrotem a propíchnul jsem ji. Vyteklo pár slz elektrolytu. Pak jsem neprozřetelně opakoval rýpnutí šroubováčkem. Výsledek byl ten, že článek vzplanul mohutným červeným plamenem do výšky cca 30-40 cm (jako když zapálíte acetylenový hořák bez kyslíku). Hoření trvalo cca 30-45 sec. Následky raději nebudu popisovat (dělal jsem to v obývacím pokoji).:-p Článek totálně shořel.:x:
Nyní se mi ale stalo, že jsem nabíjel dva packy 12V, pro el.šroubovák, které byly původně na články Ni-Cd a které jsem přestavěl na články Li-Ion a po nabíjení původní nabíječkou na Ni-Cd (nemá žádné automatické vypínání jako nabíječky pro Li-Ion), se na nich, po delším nabíjení (pokud jsem nabíjel kratší dobu, bylo vše OK), objevilo opět napětí 0 V a packy jsou nefunkční. :.( Packy, při přestavbě, byly doplněny i o moduly BMS a tak jsem předpokládal, že by mohlo být vše OK. Ale zřejmě ne. 3-[ Měřil jsem jednotlivé články a opět jsem zjistil že mají všechny napětí 0 V.
Tak jsem hledal na netu informace a zjistil jsem, že články Li-Ion, mají vestavěny nějaké elektronické ochrany proti přebití, kdy dojde k odpojení kladného pólu. Pak ještě mají další ochranu proti destrukci-explozi, kdy dojde k "odfouknutí" tlaku vzniklého přebitím.
K tomuto asi ale u všech těchto článků nejspíš nedošlo.
Vzhledem ke zkušenosti s článkem prvním, který se podařilo šroubováčkem nějak odblokovat a nyní opět funguje, myslím si, že by to mělo jít podobně provést i u těch ostatních.
Ale po zkušenosti s tím druhým, mám trochu "respekt" a obavy, abych nedopadl podobně.:-/
Na netu jsem, zatím, nikde nic o možnosti "odblokování" nenašel. Nemáte někdo nějakou zkušenost, případně návod, jak toto odblokování, pokud možno bezpečně, provést? Třeba modeláři, kteří články používají k napájení modelů a el. pohony. Díky za odpovědi.
P.S. Reakce k mé blbosti si můžete odpustit, jsem si jí vědom.:-D Ale trpkou (a trapnou) zkušenost zveřejňuji, aby se někomu nestalo podobné a s následky horšími.:puff:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak dnes (konečně) provedena (úspěšně) "oprava" přerušených 6 ks LiIon 18650. Provedeno na základě u… poslední
George63 27.12.2018 18:22
George63

Tak dnes (konečně) provedena (úspěšně) "oprava" přerušených 6 ks LiIon 18650. Provedeno na základě ukázky na YouTube. Pouze po zkušenosti (špatné a rizikové) s použitím kovového šroubováčku (byl použit i na ukázce) zvoleno použití zhotoveného malého "dlátečka" z plastu (izolantu). Viz příloha.
Dlátečko vsunuto postupně (poměrně dosti silou do hloubky), ze všech stran, do všech čtyř otvůrků, ze strany +. Tím stlačena membrána a obnoveno propojení na pól +. Všechny ukazují plné nabití 4,2V, po době od přerušení před třemi měsíci. Proběhlo bez problémů, snad i bezpečně, neboť nehrozilo ani protržení membrány, ani zkrat po propojení.Heuréka.:-D:puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru