Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dá se nějak, BEZPEČNÝM způsobem, odblokovat Li-Ion baterie 18650, která se vypnula přebitím?

Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že to není nebezpečné. Je to nebezpečné, protože to není provozní obvod pro řízení nabíjení, ale obvod pro nouzové odpojení v případě, že selže nabíječka (nebo je špatně amatérsky sestavený batterypack s chybně zapojeným balancérem a podobně). Jednak se tím zbavujete jedné úrovně ochrany, místo dvou obvodů které se vzájemně zálohují máte jen jeden, takže pravděpodobnost selhání je o několik řádů vyšší, jednak nouzové vypnutí vypíná nabíjení až když už se ta baterka začíná ničit, což ji na životnosti nepřidá. A jak může vypadat odpověď článku po jeho zničení třeba brutálním přebitím je už barvitě popsáno výše :-) A když se to stane ve vaší nepřítomnosti - to se nejlépe zeptejte na nejbližší hasičské stanici co pak nastane :-)

Když už se to takhle vypne, je dobré použít nějakou dobrou nabíječku. Ten obvod vevnitř to pozná a resetuje se po připojení k nabíječce, případně procesorem řízená nabíječka mu pošle resetovací sekvenci. Loupat do toho šroubovákem a doufat, že jen zkratujete PTC (což taky není nic z čeho má článek radost) a neprorazíte průtržnou membránu je opravdu odvážné.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny