Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dá se nějak, BEZPEČNÝM způsobem, odblokovat Li-Ion baterie 18650, která se vypnula přebitím?

Nabíjel jsem článek-akumulátorek Li-Ion 18650 3,7 V DC, v adaptéru, běžnou nabíječkou na mobily, s výstupním napětím 5V DC. Zřejmě došlo k jejímu přebití a po vyjmutí z adaptéru jsem zjistil, že napětí na baterce je 0 V. A tak jsem vzal šroubováček a "rýpnul" jsem ze strany + (jsou tam malé otvůrky, pod nimiž je vidět nějaká, asi membránka). Držel jsem článek v ruce a pocítil jsem najednou zahřátí a tak jsem šroubováček okamžitě vytáhl. Po připojení na měřák mi tento ukázal pak už napětí cca 4,2 V a článek funguje.
U dalšího, u kterého se mi stalo totéž, jsem však "zblbnul" a rýpnul jsem do té membránky nejdřív ostrým měřícím hrotem a propíchnul jsem ji. Vyteklo pár slz elektrolytu. Pak jsem neprozřetelně opakoval rýpnutí šroubováčkem. Výsledek byl ten, že článek vzplanul mohutným červeným plamenem do výšky cca 30-40 cm (jako když zapálíte acetylenový hořák bez kyslíku). Hoření trvalo cca 30-45 sec. Následky raději nebudu popisovat (dělal jsem to v obývacím pokoji).:-p Článek totálně shořel.:x:
Nyní se mi ale stalo, že jsem nabíjel dva packy 12V, pro el.šroubovák, které byly původně na články Ni-Cd a které jsem přestavěl na články Li-Ion a po nabíjení původní nabíječkou na Ni-Cd (nemá žádné automatické vypínání jako nabíječky pro Li-Ion), se na nich, po delším nabíjení (pokud jsem nabíjel kratší dobu, bylo vše OK), objevilo opět napětí 0 V a packy jsou nefunkční. :.( Packy, při přestavbě, byly doplněny i o moduly BMS a tak jsem předpokládal, že by mohlo být vše OK. Ale zřejmě ne. 3-[ Měřil jsem jednotlivé články a opět jsem zjistil že mají všechny napětí 0 V.
Tak jsem hledal na netu informace a zjistil jsem, že články Li-Ion, mají vestavěny nějaké elektronické ochrany proti přebití, kdy dojde k odpojení kladného pólu. Pak ještě mají další ochranu proti destrukci-explozi, kdy dojde k "odfouknutí" tlaku vzniklého přebitím.
K tomuto asi ale u všech těchto článků nejspíš nedošlo.
Vzhledem ke zkušenosti s článkem prvním, který se podařilo šroubováčkem nějak odblokovat a nyní opět funguje, myslím si, že by to mělo jít podobně provést i u těch ostatních.
Ale po zkušenosti s tím druhým, mám trochu "respekt" a obavy, abych nedopadl podobně.:-/
Na netu jsem, zatím, nikde nic o možnosti "odblokování" nenašel. Nemáte někdo nějakou zkušenost, případně návod, jak toto odblokování, pokud možno bezpečně, provést? Třeba modeláři, kteří články používají k napájení modelů a el. pohony. Díky za odpovědi.
P.S. Reakce k mé blbosti si můžete odpustit, jsem si jí vědom.:-D Ale trpkou (a trapnou) zkušenost zveřejňuji, aby se někomu nestalo podobné a s následky horšími.:puff:

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nabíječka mobilního telefonu není nabíječka. Je to zdroj napětí 5V. Bezpečně s ním nabíjet Lipol a L…
Martin79 23.12.2018 17:59
Martin79
Co se týče 18650 pak máš pravdu, že je nabíjet přímo nabíječkou telefonu není vhodné. Dojde k vnitřn… nový
George63 24.12.2018 13:28
George63
Jediné štěstí, že mají ten čip. Mimochodem, v telefonu jsou nabíjecí obvody, které odpojí nabíjení d… nový
Martin79 24.12.2018 17:52
Martin79
Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že to není nebezpečné. Je to nebezpečné, protože to není provozní… nový
umfa 24.12.2018 22:35
umfa
Souhlas se vším co jsi napsal. Pouze, co se týče obnovy funkce baterie 18650, pokud dojde ke "kritic… nový
George63 25.12.2018 10:54
George63
Tak dnes (konečně) provedena (úspěšně) "oprava" přerušených 6 ks LiIon 18650. Provedeno na základě u… poslední
George63 27.12.2018 18:22
George63

Co se týče 18650 pak máš pravdu, že je nabíjet přímo nabíječkou telefonu není vhodné. Dojde k vnitřnímu přerušení jejich obvodu. Nebezpečné to není, pouze jsou články pak bez napětí. Totéž při nabíjení nabíječkami i jiného typu, pokud nemají napěťové omezení pro tyto články. Možno jimi, ale pouze za použití BMS modulů, vřazených do obvodu článků 18650.
Zde však nešlo o přebíjení (čímž se současné články 18650 tedy odpojí), ale o to, jak je znovu zapnout, pokud tedy došlo přebíjením k jejich vnitřnímu odpojení. A že jsem si při tom zahrál s ohněm, to jsem napsal v předchozích příspěvcích. :-D
A co se týče Lipol a Liion článků (baterií) do mobilů, ty mají integrovanou ochranu proti přebití a mohou se nabíjet přímo i nabíječkou mob. telefonu, bez problémů. Takto jsou většinou nabíjeny i uvnitř telefonů.

Dovolil bych si nesouhlasit s tím, že to není nebezpečné. Je to nebezpečné, protože to není provozní obvod pro řízení nabíjení, ale obvod pro nouzové odpojení v případě, že selže nabíječka (nebo je špatně amatérsky sestavený batterypack s chybně zapojeným balancérem a podobně). Jednak se tím zbavujete jedné úrovně ochrany, místo dvou obvodů které se vzájemně zálohují máte jen jeden, takže pravděpodobnost selhání je o několik řádů vyšší, jednak nouzové vypnutí vypíná nabíjení až když už se ta baterka začíná ničit, což ji na životnosti nepřidá. A jak může vypadat odpověď článku po jeho zničení třeba brutálním přebitím je už barvitě popsáno výše :-) A když se to stane ve vaší nepřítomnosti - to se nejlépe zeptejte na nejbližší hasičské stanici co pak nastane :-)

Když už se to takhle vypne, je dobré použít nějakou dobrou nabíječku. Ten obvod vevnitř to pozná a resetuje se po připojení k nabíječce, případně procesorem řízená nabíječka mu pošle resetovací sekvenci. Loupat do toho šroubovákem a doufat, že jen zkratujete PTC (což taky není nic z čeho má článek radost) a neprorazíte průtržnou membránu je opravdu odvážné.

Souhlas se vším co jsi napsal. Pouze, co se týče obnovy funkce baterie 18650, pokud dojde ke "kritickému" vypnutí membránou, není možná pomocí jakékoliv nabíječky, neboť je okruh-obvod +/- přerušen.
A jde to provést zřejmě pouze tím mechanickým způsobem, jak je ukázáno v odkaze na YouTube a i mě se to (zatím pouze 1 x) povedlo. A hlavně je důležité (i dle mé konkrétní zkušenosti) při tomto: 1. nepropíchnout membránu, 2. provádět to tak, aby nedošlo ke zkratování pláště (-) proti středu (+).
Ale mám jich asi 6 ks takto "odpojených" a tak se je pokusím (za dodržení všech možných bezpečnostních opatření ;-)) tímto způsobem zprovoznit.

Tak dnes (konečně) provedena (úspěšně) "oprava" přerušených 6 ks LiIon 18650. Provedeno na základě ukázky na YouTube. Pouze po zkušenosti (špatné a rizikové) s použitím kovového šroubováčku (byl použit i na ukázce) zvoleno použití zhotoveného malého "dlátečka" z plastu (izolantu). Viz příloha.
Dlátečko vsunuto postupně (poměrně dosti silou do hloubky), ze všech stran, do všech čtyř otvůrků, ze strany +. Tím stlačena membrána a obnoveno propojení na pól +. Všechny ukazují plné nabití 4,2V, po době od přerušení před třemi měsíci. Proběhlo bez problémů, snad i bezpečně, neboť nehrozilo ani protržení membrány, ani zkrat po propojení.Heuréka.:-D:puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru