Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Indukcny varic - aky

Zdravim,

Nesom odbornik na kulinarstvo, tak poprosim radu od niekoho, kto je v tom viac doma.
Ide o to, ze v sucasnosti mam na zahrade klasicku dvojplatnicku na varenie. Hrozne pomaly ale ohrieva a urobit na tom napriklad hranolky sa prakticky neda, ten vykon je nedostatocny. Pritom prikon na platnu je 2000 W na jednu a asi 1500 na druhu. Samozrejme robim na vacsej. Problem je ale s prestupom tepla, proste je to bieda, iste poznate.

Preto pokukujem po niecom, na com sa da skutocne pripravit napriklad restovana zelenina, DOma si ju pripravujem na plyne na najvacsej tryske na najvyssi vykon. Proste narychlo zvrchu oprazena zelenina. Na nizsom stupni sa to len udusi a neni to ani zdaleka ono.
Otazka teda znie, dokazu podobne vykony vyprodukovat bezne indukcne varice ? Nemam s nimi skusenosti, ale z principu fungovania to teoreticky mozne je. Staci ale 2000 W ? Samozrejme ze treba feromagnetikum vo woku. Alebo kaslat na to a uvarit si rascovu polievku a varene zemiaky ? :D

Vdaka

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Otazka ci plyn alebo elektrika, to mam uzavrete. Ostavam pri elektrike. ma to svoje dovody - hlavne…
Matfej 13.08.2018 07:45
Matfej
Pokud budeš mít indukci rovněž ve 2 kW, tak Ti stejně větší tepelný výkon nedá, než běžná plotýnka 2…
George63 13.08.2018 09:01
George63
Ale rozdíl není určitě marginální Tady jde vidět, že jsi na tom nikdy nevařil a nemáš s tím osobní…
Lukas1982 13.08.2018 13:41
Lukas1982
Ide o úniky tepla mimo varnú plochu. Výkon sa po rozpeckovaní špirál či pri liatinových, infra ako a…
ahasver.chamachir 13.08.2018 14:09
ahasver.chamachir
2500 stupnov ? :D Ccem uvarit obed a nie ocel :D No, tak ci tak zda sa ze by to mohlo byt pouziteln…
Matfej 13.08.2018 18:16
Matfej
Tak ještě jednou a asi už naposled. Lukas a forestek mne "napadli" k mému výroku že "rozdíl není mar…
George63 13.08.2018 20:07
George63
Jej, zas neblázni, nikdo tě nenapadá. Máš svůj názor a to je naprosto v pořádku. Já psal o svých zku…
Lukas1982 13.08.2018 22:08
Lukas1982
Pro Lukas a forestek. No "kluci", proto jsem to dal do uvozovek, ánžto jsem to myslel "ve srandě". J…
George63 14.08.2018 09:36
George63
Souhlas, mělo by to jít na všem. Někdy ale vyzkoušej indukci a nebudeš chtít nic jiného. Teda kromě… nový
Lukas1982 14.08.2018 10:42
Lukas1982
Tak, kupil som indukciu dvojplatnu od Orava. Jedna platna 2 kW, druha 1.5 kW. Mozno to niekomu pomoz… nový
Matfej 08.09.2018 13:05
Matfej
Ale je to logické, že v panvici či kastróle musí byť minimálna vrstva žranice. Jedná sa o prudký žia… nový
Nuda 09.09.2018 11:13
Nuda
Sice je to slabota, ale zase je to levné. poslední
kejki 11.09.2018 20:47
kejki

Otazka ci plyn alebo elektrika, to mam uzavrete. Ostavam pri elektrike. ma to svoje dovody - hlavne zly pristup s autom, problem s umiestnenim bomby tak, aby ju nezobrali a zaroven aby to bolo odvetrane. Nepochybujem ze s PB by som dosiahol najvyssi vykon za nizku cenu, ale ako pisem, nebudem tam v batohu vlacit PB bomby a rozmyslat kde ich vlastne postavit.

Kazdopadne dakujem, tie horaky vyzeraju dobre, ak by som mal na to moznost, siel by som touto cestou.

Pokud budeš mít indukci rovněž ve 2 kW, tak Ti stejně větší tepelný výkon nedá, než běžná plotýnka 2 kW. Jde pouze o rozdílný přestup tepla (jak jsem už popsal-důležitá je rovinnost plotýnky a hrnců). Tepelný výkon je stejný, pouze účinnost je tím trochu ovlivněna. Ale rozdíl není určitě marginální.
Doporučoval bych Ti, než něco koupíš, opravdu zkontrolovat to napětí v síti (které má na výkon el.topidla-vařiče velký vliv) a taky zkontrolovat (proměřit) Tvou stávající dvouplotýnku. Tam by měl být spíš "zakopanej pes".
A jinak pak, jak sám říkáš : kaslat na to a uvarit si rascovu polievku a varene zemiaky !:-D
P.S.
A na to Ti doporučuju ten automatickej papiňák.:-D:-D:-D

Ide o úniky tepla mimo varnú plochu. Výkon sa po rozpeckovaní špirál či pri liatinových, infra ako aj indukcie, nestráca.

Dokonca pri liatine, ak špirálu neodpojí termostat (išla by na furt), docieliš žeravením vyššiu teplotu na rovnom, priľnavom dne hrnca, ako pri infra či indukcii.

Aj infra či indukcia pri sklokeramike nad reflexnou fóliou je riadená pri plnom výkone termostatom vybavený snímačom tepla.

Ak by pri infra - sklokeramike eliminoval (disable) odpojil čidlo termostatu, môže restovať žranicu, až sa mu hrniec rozžeraví, sklokeramika do červena rozpeckuje pri 2kW. Velebnosti, vy svítíte.....

Len či sú tieto odporové špirály v prípade infra keramiky utesnené fest, bez chladenia pod keramikou, stavané na teploty bez riadenia/vypínania termostatom, je otázne. Určite martoš odporových špirál nebude čistý wolfram, ako v halogénových žiarovkách. To by bola iná káva, 2.500°K na špirálu pri varnej doske situovaného hrnca v ohnisku reflexných plôch.

2500 stupnov ? :D Ccem uvarit obed a nie ocel :D

No, tak ci tak zda sa ze by to mohlo byt pouzitelne :)

Este sa opytam na ten termostat. Pri indukcii ako vlastne funguje ? Neda sa nastavit na plny vykon kontinualne ? Vzdy zastavi pri dosiehnuti nastavenej teploty ? Lebo mal som platnicku, ktora nemala termostat. Teraz mam s.

Tak ještě jednou a asi už naposled. Lukas a forestek mne "napadli" k mému výroku že "rozdíl není marginální". Mají pravdu, že účinnost u indukce je vyšší. To vyjádření jsem trochu přehnal. ;-) Ale má rovnež i své nevýhody (není použitelné pro všechno nádobí, případný vliv indukce na obsluhu, pořizovací cena, dražší opravy).
Jinak si počti v odkaze, zde je teorie indukce, výhody i nevýhody.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Induk%C4%8Dn%C3%AD_va%C5%99i%C4%8D

Teď ještě trochu k těm klasickým plotýnkám.
Starší systémy byly bez termostatu a výkon byl řízen přepínáním spirál, většinou na 3 stupně, někdy i na 5. Tam, pokoud jsi nastavil stupeň 3 (5), tak plotýnka dávala plný výkon a byla zapnuta stále.
Důležité pochopitelně je, aby hrnec/kastrol/pánev, pokrýval celou plochu plotýnky, případně přesahoval. Pokud je menší, pak jde hodně tepla mimo a účinnost podstatně klesá. A jak jsem zdůrazňoval již minule-rovnost a čistota styčných ploch.
(Což tedy je výhoda té indukce, ta ohřívá pouze dno nádoby, ať je jekékoliv velikosti.)
Takže teď konkrétně má klasická litinová dvouplotýnka, na 3 stupně, při napětí v síti 227 V.
Plotna prům.19 cm / 1.-290W/2.-1250W/3.-1580W (měřeno)- a na plný výkon restuje bez poroblémů.
V současné době je ale, u nových výrobků, výkon plotýnky (její teplota) řízen termostatem. Takže nastavení na max. výkon je ovlivněno nastavením termostatu a pokud ten plotýnku vypne brzo, teplo předané do hrnce je pak malé.
Teď jsi napsal, že ta Tvá plotýnka je řízena termostatem. A to by mohl být ten problém. Pokud je nastaven na nízkou hodnotu (vadný termostat, nebo třeba i pootočený knoflík) pak ti, i v případě, že máš nastavené maximum, vypíná brzo a plotýnka se málo ohřívá. Třeba řešíš výměnu vařiče, ale je to docela zbytečné a stačila by jenom jeho oprava a seřízení.
A co se týká ještě toho Tvého konkrétního rychlého restování. Není špatná teké el.pečící pánev Professor EP 101 (cena, u nás, cca 700,- Kč). Má nepřilnavou teflonovou výstelku, příkon 1500 W a vyjímatelný stavitelný termostat se signalizací zapnutí a vypnutí.
Restuje velmi prudce, ale je nutno dobře promíchávat, aby se obsah nepřipaloval.
Já si ji ale doplnil ještě plynulým regulátorem výkonu (napětí), protože, třeba na smažení, je její intenzita topného tělesa moc prudká.
To jenom jako "inspirace" nakonec.:-D

Jej, zas neblázni, nikdo tě nenapadá. Máš svůj názor a to je naprosto v pořádku. Já psal o svých zkušenostech.
Měl jsem doma i v práci jak plyn, tak klasický elektrický sporák, sklokeramickou desku a indukci. Indukce u mě jednoznačně vede, proto to doporučuju.
S tím nádobím je to podle mě jen jedna jediná nevýhoda, v tom s tebou souhlasím.

Pro Lukas a forestek. No "kluci", proto jsem to dal do uvozovek, ánžto jsem to myslel "ve srandě".
Je pravda, že indukci nepoužívám, takže Vaše zkušenosti jsou relevantnější. Ale i ta běžná plotýnka, o které mluví Matfej (dokonce 2 kW) musí dostečně, za dodržení určitých podmínek (viz mé odpovědi), spolehlivě restovat.
A ještě pro Matfeje. Při nastavení toho termostatu Tvé plotýnky na "Max." by plotýnka, v podstatě, neměla vůbec vypínat! A pak se Ti bude restovat bez problémů. Důležité je ale vždy, aby na ní bylo něco postaveno, co tu teplotu bude odebírat.
A u některých uživatelů býval (zejména na chatách), zažitý "nešvar", že si plotýnkou "nouzově" vyhřívali kuchyňku, případně jiný prostor. To se pak ta litinová plotýnka "vyboulila" a hrnec se na ní doslova kolíbal. Jaký byl v tomto případě prostup tepla při vaření, no co si povídat? Tož to tak ještě k tomuto dotazu a debatě. :puff::beer:

Tak, kupil som indukciu dvojplatnu od Orava. Jedna platna 2 kW, druha 1.5 kW.
Mozno to niekomu pomoze v rozhodovani tak napisem postrehy.
V prvom rade sa to s realnym vykonom ani len nepriblizuje k liatinovej dvojplatni rovnakeho prikonu. Proste rychlost ohrevu je niekde inde. To potvrdzuje vsetky skusenosti ktore ste mi tu pisali.
Dalej som skusil zatazovy test ked som sa pokusil orestovat zeleninu tak aby bola z vonku opecena a vnutri chrumkava. Tu sa uz dostavam na limitny vykon. Ide to takto pripravit, ale len 1 porciu. Na vacsie porcie by uz vykon asi nestacil a vzniklo by nejake dusene leco alebo podobna vec. Takato priprava da ale zabrat aj najvacsim domackym horakom na plyn. Cize ma to neprekvapuje, skor naopak, milo som prekvapeny ze je mozne oprazit zeleninu - paprika, baklazan, cuketa, sampiony na jednu porciu tak aby bola opecena a zaroven chrumkava. Ostatne typy jedal pochopitelne zvladne bez problemov. Cize som nadmieru spokojny, vsetky deklarovane vlastnosti, teda hlavne realny ucitocny vykon to naozaj dosahuje. Cas varenia oproti platnickam je podstatne kratsi, to znova setri elektrinu.

Ale je to logické, že v panvici či kastróle musí byť minimálna vrstva žranice. Jedná sa o prudký žiar zo spodku a zároveň o rýchle odparovanie vody z vrchu.

Osobne takto roky-rokúce pripravujem (od sedemdesiatych rokov) na rozpálenej panvici (kedysi aj na 2kW liatine) chutné džemy s kúskami nadrobno nakrájaného ovocia marinované v kryštálovom cukre po dobu 48 hodín s prídavkom, malou lyžičkou kyseliny citrónovej (na päť kilo krájaného ovocia kvôli zachovaniu sviežej farby ovocia-oxidáciou).

Iba sa na rozpálenú panvicu práskne jedna kuchynská žufaňa (naberačka) ovocia marinovaného v cukre a v kyseline, rýchlo sa premieša obsah do spenenia, tj.do prudkého varu cca dve minúty a vriaci obsah z pánvice prudko restovaného ovocia sa porád nakladá do malých zaváracích pohárov. Nie je nutné už sterilizovať po zaviečkovaní pohára.

Takto prudko restované (odparené) ovocie po malých dávkach na panvici s nerozvarenými kúskami ovocia, napríklad ako pochutina v bielom jogurte, nemajú chybu. To nekúpiš.

Restovať v malom množstve sa dá aj zelenina (zavarená v pohároch) pre chuť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru