Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Indukcny varic - aky

Tak ještě jednou a asi už naposled. Lukas a forestek mne "napadli" k mému výroku že "rozdíl není marginální". Mají pravdu, že účinnost u indukce je vyšší. To vyjádření jsem trochu přehnal. ;-) Ale má rovnež i své nevýhody (není použitelné pro všechno nádobí, případný vliv indukce na obsluhu, pořizovací cena, dražší opravy).
Jinak si počti v odkaze, zde je teorie indukce, výhody i nevýhody.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Induk%C4%8Dn%C3%AD_va%C5%99i%C4%8D

Teď ještě trochu k těm klasickým plotýnkám.
Starší systémy byly bez termostatu a výkon byl řízen přepínáním spirál, většinou na 3 stupně, někdy i na 5. Tam, pokoud jsi nastavil stupeň 3 (5), tak plotýnka dávala plný výkon a byla zapnuta stále.
Důležité pochopitelně je, aby hrnec/kastrol/pánev, pokrýval celou plochu plotýnky, případně přesahoval. Pokud je menší, pak jde hodně tepla mimo a účinnost podstatně klesá. A jak jsem zdůrazňoval již minule-rovnost a čistota styčných ploch.
(Což tedy je výhoda té indukce, ta ohřívá pouze dno nádoby, ať je jekékoliv velikosti.)
Takže teď konkrétně má klasická litinová dvouplotýnka, na 3 stupně, při napětí v síti 227 V.
Plotna prům.19 cm / 1.-290W/2.-1250W/3.-1580W (měřeno)- a na plný výkon restuje bez poroblémů.
V současné době je ale, u nových výrobků, výkon plotýnky (její teplota) řízen termostatem. Takže nastavení na max. výkon je ovlivněno nastavením termostatu a pokud ten plotýnku vypne brzo, teplo předané do hrnce je pak malé.
Teď jsi napsal, že ta Tvá plotýnka je řízena termostatem. A to by mohl být ten problém. Pokud je nastaven na nízkou hodnotu (vadný termostat, nebo třeba i pootočený knoflík) pak ti, i v případě, že máš nastavené maximum, vypíná brzo a plotýnka se málo ohřívá. Třeba řešíš výměnu vařiče, ale je to docela zbytečné a stačila by jenom jeho oprava a seřízení.
A co se týká ještě toho Tvého konkrétního rychlého restování. Není špatná teké el.pečící pánev Professor EP 101 (cena, u nás, cca 700,- Kč). Má nepřilnavou teflonovou výstelku, příkon 1500 W a vyjímatelný stavitelný termostat se signalizací zapnutí a vypnutí.
Restuje velmi prudce, ale je nutno dobře promíchávat, aby se obsah nepřipaloval.
Já si ji ale doplnil ještě plynulým regulátorem výkonu (napětí), protože, třeba na smažení, je její intenzita topného tělesa moc prudká.
To jenom jako "inspirace" nakonec.:-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny