Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obložení chaty s izolací

Dobrý den. Od jednoho známého mám tvrdou fasádní izolaci rockwol 100mm. Chtěl tím obložit zděnou chatu a na to nějakým způsobem dát palubky. Jak to udělat? To mám dát na zeď 100mm trámy a mezi to dát tu izolaci? Není to moc masivní? Díky za rady a tipy.

Předmět Autor Datum
Dobrý den,můj prvotní nápad,pomocí turbošroubů skrze izolaci až do zdi ,připevnit rošt pro palubky a…
Lubomír 18.07.2018 11:25
Lubomír
Sakra. To je dobrý nápad. Bude turbo šroub držet v takovým tom šedým ytongu? Syporex nabo jak se to…
Roman9 18.07.2018 11:42
Roman9
Palubovky z exteriéru uchytiť na tepelné opláštenie muriva je holá kravina. Však ti ich časom zožeri…
Nuda 18.07.2018 13:43
Nuda
Tak soused má vodorovně i vertikálně na chalupě palubky a nic to nedělá , nežere. A to stavěl před 4…
jenda d 18.07.2018 15:14
jenda d
palubovky priamo na uchytenú, nalepenú, 10cm izoláciu bez roštu? Čím je to lepené? Epoxidom? Oslím…
Nuda 18.07.2018 15:27
Nuda
Tak samozřejmě já jsem mluvil o dřevostavbě . A houbové choroby mají příčinu ve vysoké vlhkosti . To…
jenda d 18.07.2018 15:45
jenda d
Proboha vždyť tam píše, že na izolaci by byl rošt pro palubky ! Nevidím nikde, že by psal o montáži…
Roman9 18.07.2018 16:11
Roman9
Bylo mi řečeno jedním známým co dělá okna, že turbošroub není do ytongu dobrá volba. Prý je to do tv…
Roman9 18.07.2018 16:37
Roman9
Dělal jsem něco podobného (už před více ja cca 30-ti lety). 8 cm vysoká vrstva Rotaflexu na zeď, mez…
George63 18.07.2018 12:23
George63
Na zeď dáte správné držáky roštu, aby byla vata i pod roštem. Na rošt dáte kontaktní difuzní folii.…
milan.cukrar 18.07.2018 19:13
milan.cukrar
Vzhledem k polemice, kterou "rozvířil" Nuda, ještě doplňuji o svou zkušenost. Ten rošt, tak jak jsem…
George63 18.07.2018 21:51
George63
Ještě jednou zkusím popsat můj záměr, aby to bylo jasné. Budu obkládat dvě stěny, které jsou z ytong…
Roman9 19.07.2018 07:51
Roman9
Nevím, jak se vyjádří ostatní, ale můj názor je, že by to bylo OK. Myslím si ale, že ta difůzní fóli…
George63 19.07.2018 10:48
George63
Já bych tak tu folii dal, aby zafukovaný vlhký vzduch, sníh a dé3t se nedostal do izolace. Nebo budo…
milan.cukrar 19.07.2018 10:55
milan.cukrar
Palubky budou klasické pero-drážka. Konkrétně tyto. Jinak všude čtu, že izolace se má lepit na bucht…
Roman9 19.07.2018 11:29
Roman9
Kontaktní folií nic nezkazíte, ale naši mají vatu krytou jen palubkami cca 20 let a nikdy nebyl žádn…
radek2 19.07.2018 12:56
radek2
Ano, právě že jo to pěkně rovné. AŽ jsem zíral. A troufám si tvrdit, že kdyby tam byla 5mm vlnka, na…
Roman9 19.07.2018 15:04
Roman9
Romane rád bych věděl, kde Vám píšou, lepit na buchty. To se nesmí ani na polyš.
milan.cukrar 19.07.2018 20:07
milan.cukrar
Ještě jedna kontrolní otázka. Je možné tu izolacci nalepit na zeď montážní pěnou? Připadne mi to lep…
Roman9 24.07.2018 08:08
Roman9
Osobně si myslím, i když jsem to nezkoušel, že asi ne. Montážní pěna "nabývá" na objemu, takže při j…
George63 24.07.2018 09:18
George63
Určitě to je možné, stejně jako lepit polyš pěnou. Ale tou správnou, lepící. Je jich hodně druhů. mu… poslední
milan.cukrar 24.07.2018 13:13
milan.cukrar

Palubovky z exteriéru uchytiť na tepelné opláštenie muriva je holá kravina. Však ti ich časom zožerie háveď spolu s hubami a plesňami ak nebudú hĺbkovo penetrované gebuzinami a na povrchu vrstvene lakované proti kusadlám odporného, kapitaľistického, drevokazného hmyzu.

Navyše, palubovky z exteriéru, prekrytie s ich úchytom "diret drive" do obvodového muriva skrz nespevnenú izoláciu (hoci bude podlepená), si nedokážem v blízkej budúcnosti zachovania vzhľadu bez deformácie vzhľadu, predstaviť. Horizontálne sa časom previsnú, ako geriatrovi gravitáciou starecká chrápa s vráskavým úsmevom, vertikálne sa zase začnú odcerovať, skrúcať.

Nešpekuluj, ako Beta s pičú, sprav na murive riadny rošt z desín hranolov (fest ich napenetruj napríklad asfaltom, penetrákom zn. Alp), medzi ktoré následne nacpeš izoláciu. Na rošt pripevníš pohodlne, elegante mosaznými skrutkami či kolárskymni klincami finálne palubovky. Tých zopár hranolov (100x50mm x výška stavby) kolom dokola chajdy, ti na prvej píle ufajčia z masívu za pár halierov.

Tak soused má vodorovně i vertikálně na chalupě palubky a nic to nedělá , nežere. A to stavěl před 40 lety . Je pravda , že co pár let je natře luxolem. Sám mám také fasádu z palubek cca 10 let a bezproblému . Natřel jsem je při stavbě z obou stran dvakrát . Do luxolu jsem dal cca 1/5 fermeže. Žadné asfaltové penetrace pod odvětrávanou fsaádu na latě jsem nepoužil , také jen natřeno luxolem

palubovky priamo na uchytenú, nalepenú, 10cm izoláciu bez roštu?

Čím je to lepené? Epoxidom? Oslím semenom?

Vždy musí byť zachovaný vzduchový priestor medzi izoláciou a palubovkami, aspoň 10mm. Nikdy sa neprikladá drevo priamo, tj. kontaktne na izoláciu.

---------------------
Marginálna pozn.:

Ja píšem o ošetrení pevného roštu z hranolčekov uchytených skrutkami, hmoždínkami, podlepené lepidlom na Ytong (na fasádu), ktoré sa napenetrujú ešte pred vložením tepelnej izolácie a prekrytím finálneho vzhľadu palubovkami z exteriéru.

Ale ak máš chalupu v Stredomorí, nemusí sa ošetrovať proti hubovým chorobám dreva.

Bylo mi řečeno jedním známým co dělá okna, že turbošroub není do ytongu dobrá volba. Prý je to do tvrdých materiálů jako je beton a cihla. Má to prý jemný závit a že do ytongu to chce co nejhrubší závit. A druhá věc je ta, kde takový 20 cm dlouhý šroub s hrubým závitem sehnat?

Dělal jsem něco podobného (už před více ja cca 30-ti lety). 8 cm vysoká vrstva Rotaflexu na zeď, mezi svislé hranolky 40/40 mm. Nařezané z fošen 4 cm silných. Ty jsem ale neuchycoval přímo na zeď, ale sehnal jsem si pozinkované lišty tvaru _I I_ , (nahoře rovněž propojeno):-), o výšce 40mm, které se používaly na obklady při pokrývání zateplování vatou pomocí Al obkladových pásků (byly to zbytky při zateplování paneláků a i dnes se používají). Ty jsem nařezal na délku cca 6 cm a našrouboval je , za boky, na zeď do hmoždinek, vždy dvěma vruty 5/50, cca 1 m od sebe. Já svisle, neboť jsem pak překrýval eternitovými plotnami 120/270 cm, pak s nástřikem plastovou omítkou. Na tyto podpěry jsem pak našrouboval, svisle, výše uvedené, dřevěné hranolky, provrtáním "durch" dírou 5,5 mm a uchuchycením šrouby M5x50, se zapuštěnou hlavou a s matičkou. Pochopitelně je možno (dnes) použít samořezky do plechu. Tenkrát nic takového nebylo k mání. Ale dělalá se to dobře i s těmi šroubky. Vrtáš jen jednu díru.
Podobný způsob by bylo možno aplikovat i pro Tvůj účel. Buďto sehnat tyto, nebo podobné profily s potřebnou výškou, případně si je naohýbat, nebo nechat naohýbat z pozink plechu. Hranolky pak šroubovat, pokud bude obložení svislé vodorovně, pokud vodorovné, tak jako já, svisle.
Ty můžeš použít třeba střešní latě, ty jsou o rozměrech 60/40 na "khant" a podložit je také 40 mm.;-)

Vzhledem k polemice, kterou "rozvířil" Nuda, ještě doplňuji o svou zkušenost.
Ten rošt, tak jak jsem jej popsal, je ze smrkového dřeva a nebyl ničím natřený. Zeď je klasická cihla s brízolitovou vpc. omítkou. Vata Rotaflex není ztužená a vyplňuje celý prostor mezi zdí a obkladovými deskami. Nahoře nad et.deskami je ještě dřevěné obložení výšky 70 cm. Nahoře a dole je mřížka, obložení (etern.desky) tak není svisle uzavřeno, takže může provětrávat.
Vzhledem k určitým zásahům (vložení přívodního kabelového vedení hlavního přívodu elektro) jsem v určité části musel kus krytí sejmout. Vata je absolutně suchá, dřevo roštu jako nové. Provětrávání přes spodní a horní mřížky i bez mezery, absolutně dostačující. Vzhledem k tomu, že píšeš že jde o Rockvol ztužený a tak asi není tak dobře provětrávaný jako neztužená vata, doporučil bych pouze, mezi ním a obkladem z palubek, ponechat menší mezeru, cca 1 cm. Tu případně zajistit svisle přiloženými laťkami, mezi izolaci a obklad.
Co se týče nátěru povrchu palubek, tak na chatě je mám natřeny, před 40 ti lety "lodním" bezbarvým lakem. To dělal původní majitel. V exponovaných částech je už lak zvětralý a narušený, dřevo je ale zdravé, pouze místně trochu ztmávlé (bor). Ale já stále ještě čekám, až to bude víc a budu jej moct, s měnší námahou, obrousit. Ten "loďák", který se, v té době, hodně používal, vydržel sice dlouho, ale nebylo to zejmě úplně dobré řešení. Jako nátěr pak použiji určitě Luxol (palisandr), se kterým mám dobré zkušenosti. Ten je potřebné sice tak 1 x za 10 let přetřít, ale nevytváří "slupku", která se po čase loupe.

Ještě jednou zkusím popsat můj záměr, aby to bylo jasné.
Budu obkládat dvě stěny, které jsou z ytongu a minulý majitel je i naomítal štukem. K mému překvapení jsou stěny krásně rovné.
Záměr je tedy takový, že izolaci rockwol nalepím jako obklady na zeď, tedy hřebínkem cca 10mm. Až to vytvrdne, tak na tu tvrdou vatu svisle namontuji na tip Lubomíra střešní latě asi po 70 cm a to tak, že je skrze tu 10mm izolaci přišroubuju do té zdi.
No a na ty palubky dám následně difuzní fólii a palubky natřené ochranným nátěrem. Tím pádem tam bude cca 4 cm mezera.

Je to tak caik? O normy nejde, je to chata. Nebudu toto dílo nikomu prodávat.

Nevím, jak se vyjádří ostatní, ale můj názor je, že by to bylo OK. Myslím si ale, že ta difůzní fólie je tam zbytečná. Prostup vlhkosti přes rockwol bude dostatečně odvětráván. Důležité je, aby, ze spodu a shora, nebyl průduch pro odvětrání uzavřen. Na to přišroubení do ytongu bude nutno ale asi hodně dlouhé turbošrouby, aby to drželo. V tom souhlasím s Romanem9. Ytong je hodně měkký. Možná bych spíše volil hmoždiny cca 16 mm, díru tak 14-15 mm, zatlouct a dlouhé vruty 6 mm. Jestli se ale, v té potřebné délce, dají sehnat. Dělal jsem takto uchycení futer venkovních dveří, taky do ytongu. A drží to OK.

Kontaktní folií nic nezkazíte, ale naši mají vatu krytou jen palubkami cca 20 let a nikdy nebyl žádný problém. Osobně bych lepil na rámeček + středové buchty, je dobré si navíc udělat na desce film z lepidla, jinak to moc nedrží. Na hřebínek - máte tak rovný podklad ?

Osobně si myslím, i když jsem to nezkoušel, že asi ne. Montážní pěna "nabývá" na objemu, takže při jejím nanesení a přilepení na zeď, případně nějakým prostříknutím pod izolaci, by došlo k nerovnoměrnému odtlačení izolace od podkladu.
Ale vždyť existuje mnoho různých použitelných stavebních tmelů a nejsou nijak drahé. A tu vatu je potřeba pouze přichytit do doby, než přišroubuješ nosné latě obložení (ty střešní), pokud to budeš řešit tak, jak jsi napasal naposled. Takže bych izolaci přichytil pouze bodově pár terči a použil třeba tmel na lepení obkladaček (ten mě teď zrovna napadl). To by mělo určitě stačit. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru