Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Obložení chaty s izolací

Vzhledem k polemice, kterou "rozvířil" Nuda, ještě doplňuji o svou zkušenost.
Ten rošt, tak jak jsem jej popsal, je ze smrkového dřeva a nebyl ničím natřený. Zeď je klasická cihla s brízolitovou vpc. omítkou. Vata Rotaflex není ztužená a vyplňuje celý prostor mezi zdí a obkladovými deskami. Nahoře nad et.deskami je ještě dřevěné obložení výšky 70 cm. Nahoře a dole je mřížka, obložení (etern.desky) tak není svisle uzavřeno, takže může provětrávat.
Vzhledem k určitým zásahům (vložení přívodního kabelového vedení hlavního přívodu elektro) jsem v určité části musel kus krytí sejmout. Vata je absolutně suchá, dřevo roštu jako nové. Provětrávání přes spodní a horní mřížky i bez mezery, absolutně dostačující. Vzhledem k tomu, že píšeš že jde o Rockvol ztužený a tak asi není tak dobře provětrávaný jako neztužená vata, doporučil bych pouze, mezi ním a obkladem z palubek, ponechat menší mezeru, cca 1 cm. Tu případně zajistit svisle přiloženými laťkami, mezi izolaci a obklad.
Co se týče nátěru povrchu palubek, tak na chatě je mám natřeny, před 40 ti lety "lodním" bezbarvým lakem. To dělal původní majitel. V exponovaných částech je už lak zvětralý a narušený, dřevo je ale zdravé, pouze místně trochu ztmávlé (bor). Ale já stále ještě čekám, až to bude víc a budu jej moct, s měnší námahou, obrousit. Ten "loďák", který se, v té době, hodně používal, vydržel sice dlouho, ale nebylo to zejmě úplně dobré řešení. Jako nátěr pak použiji určitě Luxol (palisandr), se kterým mám dobré zkušenosti. Ten je potřebné sice tak 1 x za 10 let přetřít, ale nevytváří "slupku", která se po čase loupe.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny