Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boj s plesnami v dome

Dom som kupoval tesne pred dokoncenim, takze som nebol pri jeho stavbe. Nicmenej vyzera to, ze kopec veci bolo na stavbe odflaknutych.
Bojujem s plesnami, hlavne na severnej strane v obyvacke s kuchynou. Dom som prezrel thermo kamerou a najvacsie uniky su ako som cakal v spojoch medzi murmi a betonovym stropom. Moj skromny typ je, ze spoje nie su zaizolovane styrodurom, aj ked podla nakresov k domu by betonovy strop ml byt izolovany neznamym izolatorom. Strop mozno aj ja, ale na spojoch to urcite nedali.
Momentalne skusame doma vetranie + odvlhcovac (aj ked vlhkost by mala byt na hranici 55-60%, co nie je extremne vela), ale rad by riesil problem systemovejsie. Da sa s tym nieco spravit?
Dom je zatepleny polystyrenom (10-12mm tusim), zateplene su aj sokle od minuleho roku a na betonovej povale mam na 80% plochy (nad izbami) poukladany 10 polystyren (iba poukladany).
Zaujimave je, ze plesne sa tvoria aj pri podlahe (hlavne v rohoch), co by poukazovalo na tepelne mosty a zle zaizolovane zaklady.
Napadla ma jedna vec, kedze mame dost studene podlahy. Bolo by mozne aspon v casti domu, kde nie je dlazba a len lminatove podlahy zaviest podlahove kurenie? Samozrejme asi len elektricke, kedze ku kotlu by som sa musel prebijat aj cez dlazbu. Pripadne ako asi velmi narocne je urobit v uz existujucom dome podlahove kurenie dodatocne?
Neviem preco mam, ale pocit, ze podlahove kurenie by mi mohlo v tomto pripade dost pomoct, pretoze rozvadza teplo vyrazne rovnomernejsie ako radiatory.

Předmět Autor Datum
Dosť by pomohli fotky problémových miest. A kde presne vznikajú plesne? Vlhkosť doma odhadujete aleb…
gazda_CZSK 27.03.2018 18:44
gazda_CZSK
Neznám podrobnosti o Vašem domě, ale je jasné, že povrch stěn je chladnější, jak hodnota rosného bod…
milan.cukrar 27.03.2018 19:52
milan.cukrar
Prvni rok musite vic topit, aspon na 22-23-24 stupnu, stavba je jeste vlhka (i po malovani). Dalsi r…
lk1 27.03.2018 21:36
lk1
Souhlas s "Ik1". Dům ještě není pořádně vyschlý. Můžeš ještě použít vysoušeč a v létě více větrat. U…
nerady 27.03.2018 22:14
nerady
Pokud jsou stěny zatepleny polystyrenem (10-12 cm- asi ne mm, to jsi se překlep) a dům je osazen pla…
George63 27.03.2018 22:55
George63
Ano, souhlas. Měli jsme problém s plísní - po jejím odstranění jsem maloval místnost Polarem, ale př… poslední
MartinHL 29.03.2018 07:31
MartinHL
Dom som kupoval tesne pred dokoncenim Měly čas a možnost zdi a vnitřní omítky vymrznout, tím myslím…
Stefran 28.03.2018 01:08
Stefran
Rdsej upresnim, aby sme nevarili z vody. Dom je vysuseny dost, nedokonceny (kupelna-sanita, kuchynsk…
fleg 28.03.2018 08:47
fleg
jak to tak čtu, řekl bych, že ten barák původní stavitel dost ošidil. Podle všeho stěny jsi asi izol…
touchwood 28.03.2018 09:12
touchwood
Ale o složení stěn nepíšeš ani slovo. Ani o tloušťce a lepení zateplení. Navíc rozbalit 40 cm vaty n…
kejki 28.03.2018 09:15
kejki
Savo Original (chlór) je ideálny likvidátor všetkého biologického, dôkladne naruší aj stavbu DNA. Le…
Ahasver Chamachir 28.03.2018 09:18
Ahasver Chamachir
Po Tvém podrobnějším popisu situace bych vše shrnul, podle mne, asi takto: 1.Pokud byl dům neobývaný…
George63 28.03.2018 11:18
George63
To jsou rady do zahrady. Stejně my Česi jsme všichni odborníci viď George63:-) A Ty urěo ani nepotře…
Vla 28.03.2018 16:45
Vla
A Tvůj "komentář" mu snad nějak pomůže?:-/ Já už před 30-ti lety zateploval náš starší baráček. Tak…
George63 28.03.2018 17:48
George63
S tým dostatočným zateplením cestou 45cm tehly nesúhlasím, lebo sú tam straty. Najväčšie straty vzni…
Ahasver Chamachir 28.03.2018 19:07
Ahasver Chamachir
George63 Ono nejde radit od PC Já si myslel že budeš řemeslník, co hodně pracuje a má svou práci rád…
Vla 28.03.2018 19:25
Vla
Radit od PC pochopitelně jde, ale pouze radit. Proto se to taky jmenuje "poradna.net". :-D A dobrá r…
George63 28.03.2018 23:33
George63
Opět musím sdělit, že neznám podrobnosti o Vašem domě. Plísně nejsou určitě příčinou zateplením, jak…
milan.cukrar 28.03.2018 19:59
milan.cukrar

Dosť by pomohli fotky problémových miest. A kde presne vznikajú plesne? Vlhkosť doma odhadujete alebo meriate nejakým vlhkomerom? Najúčinnejšie riešenie vysokej vlhkosti je kúriť a následne vyvetrať prievanom cca 5 minút. Vetrať niekoľkokrát denne. Steny nevychladnú a vlhký vzduch sa rýchlo vymení.
Dosť ma ale prekvapuje problém s vencom, keď je dom zateplený EPS. Predpokladám, že sila EPS je 100-120mm, inak je to blbosť. Poukladaný EPS na strope je dosť problematický. Podľa popisu nieje na celej ploche a aj keby bol, tak tam takmer vždy budú medzery, takže tam bude dochádzať k silnému ochladzovaniu betónového stropu.

Takže presnejše popíšte miesta, ktoré sú problematické a ďalšie detaily (skladba steny, novostavba/rekonštrukcia... ) a ideálne aj nejaké fotky problematických miest. A začať správne vetrať.

Souhlas s "Ik1". Dům ještě není pořádně vyschlý. Můžeš ještě použít vysoušeč a v létě více větrat. Uvidíš co udělá další zima. Elektrické podlahové topení pokud nemáš speciální sazbu za elektřinu tak leze do peněz. Stávající plíseň zlikviduj Savem.

Pokud jsou stěny zatepleny polystyrenem (10-12 cm- asi ne mm, to jsi se překlep) a dům je osazen plastovými okny, nebo i dřevěnými eurookny, dobře těsnícími, pak jde o kondenzaci vzniklou vysokou vnitřní vlhkostí (z pobytu osob a případně vaření) na vnitřních plochách stěn, které nemohou "dýchat" . Je to možná i tím že stavba ještě není dostatečně vysušená.
Pomohlo by topit na vyšší teploty a často a intenzivně větrat. Tento problém vzniká dosti často, pokud se zateplí neprůdyšným "obalem", kterým polystyren je a málo se větrá a topí se úsporně.
To, že jsou plísně zejména v rozích a u podlahy, je způsobeno tím že v nich se vzduch nejhůře ohřívá a nejméně cirkuluje. A do maleb, po důkladném odstranění staré zplesnivělé malby, doporučuji použít protiplísňové přísady. Ty i v případě vyšší vlhkosti plísním zabraňují.

Ano, souhlas. Měli jsme problém s plísní - po jejím odstranění jsem maloval místnost Polarem, ale před výmalbou jsem ještě použil protiplísňovou penetraci, a do barvy jsem míchal protiplísňovou přísadu co mi doporučili v obchodě s barvama. Vše zabralo a po 2 letech je místnost stále krásně bílá bez známek plísně. Stejný mechanismus pomohl i v kuchyni, kdy byla plíseň v rohu za ledničkou - už je to rok a za lednicí je stále krásná čistá zeď.
Samozřejmě pomáhá také větrání a mám kvalitní kompresorový odvlhčovač, který použiji na sražení vlhkosti v místnosti, zvlášť když je venku vlivem počasí ještě vyšší vlhkost.

Dom som kupoval tesne pred dokoncenim

Měly čas a možnost zdi a vnitřní omítky vymrznout, tím myslím celá zima v domě bez topení?
Nebo byly dokončeny v jednom roce obvodové zdi, vnitřní omítky i venkovní izolace a následně bydlení a topení?

Rdsej upresnim, aby sme nevarili z vody.
Dom je vysuseny dost, nedokonceny (kupelna-sanita, kuchynska linka) bol asi 5 rokov, co sa predaval. V dome sa temperovalo a neboli tam ziadne plesne.
Ja tam byvam piaty rok. Prvy rok som si nevsimol nic, az na vysoky ucet za plyn v porovnani s kamosom, co si postavil novy dom (porovnatelna rozloha, 2x vyssi ucet u mna za plyn). Bral som to tak, ze mam betonovy strop a odvadza teplo rychlejsie. Kupil som teda polystyren a poukladal ho nad izbami, kde sa kuri, ze to snad znizi spotrebu plynu aspon ciastocne. Mam pocit, ze dalsiu zimu bola situacia s plesnami horsia, navyse sme zistili, ze boky domu (cize problematicke miesta, juzna a severna strana) nie su zateplene, len tam bola natiahnuta sietka s klebrom. O rok na to sme zateplili aj boky a situacia bola este horsia. O dalsi rok na to dokonca aj sokel na dome, spolu s "ofarbickovanim" domu, ale situacia je nezlepsila, skor naopak. Vsimol som si napriklad tuto zimu vodu pri francuzskom okne smerom na terasu, alebo na parapete za gaucom, co som si predtym nikdy nevsimol.
Najhorsie miesto je nad kuchynskou linkou v kazodm rohu.
Naopak stredna izba v dome+kupelna su bez plesni (zapad, vychod) a v spalni a v detskej (juzna strana) plesen sice v rohu je, ale minimalna (cistili sme tusim len raz). V obyvacke v roku aj po vycisteni Savom sa zjavi do par tyzdnov znovu.
Thermo kamera ukazala jasne modre miesta v oblasti betonoveho venca, nie som teda odbornik, ale az tak jasne modre by to byt vzhladom na stenu a strop byt podla mna nemalo. Navyse uz to tu myslim niekto raz popisoval, ze je to najcastejsia chyba pri zatpelovani, ze sa nezatepli spoj medzi murom a stropom.
Vlhkost bola merana merakom.
Najhorsie je, ze neviem zohnat odbornu firmu, ktora by mi to cele zhodnotila a navrhla riesenie (dufam, ze existuje). Po mesiaci telefonatov sa ku mne unuvala konecne jedna a prisiel dilino, co zmeral vlhkost, thermo kameru nemal vobec a odporucil vseobecne rady (vetrat, odvhlcit), co ma dost rozladilo. Od profika by som cakal, ze pride s kamerou, spravi injektaz do stropu, steny, podlahy a neviemcoho este, proste nejaka prodi analyza, kde je problem.

jak to tak čtu, řekl bych, že ten barák původní stavitel dost ošidil. Podle všeho stěny jsi asi izoloval dobře, takže bych se zaměřil na věnec (tam to asi bude problém rozumně zaizolovat), strop a střechu.

Osobně bych izoloval střechu (podobně jako u půdní vestavby), rosný bod celé půdy (včetně stropu) by se tak měl posunout do této izolace. Tím bys eliminoval promrzání stropu a dost možná i případný vliv špatně izolovaného věnce.

Savo Original (chlór) je ideálny likvidátor všetkého biologického, dôkladne naruší aj stavbu DNA. Lenže nepreniká do hĺbky muriva. Tiež po takto zlikvidovaných plesniach a hubách zostane v murive špecifický pach.

Skus vynechať Savo /musí aspoň 14 dní vyprchať z muriva/, bielidlá, farby proti plesniam s prídavkom zinku apod..

Rozrob si v záhradnom postrekovači v studenej vode tento xindel: Múdra huba - https://www.chytra-houba.eu/

https://hobby.idnes.cz/chytra-houba-miluje-plisne-na-zdech-a-kdyz-je-sezere-pocka-si-na-dalsi-varku-1t3-/hobby-domov.aspx?c=A110127_110000_hobby-domov_bma

prestriekaj roztokom murivo, z exteriéru ale aj z interiéru. Nechaj voľne aspoň 30 dní pôsobiť prerastať hubu komplet profilom muriva. Savo už nepoužívaj, iba klasickú maľovku bez protiplesňových prísad.

"Chytrá houba" ak zbaští v murive svoju potravu a nemá do čoho pichnúť, hibernuje, prečká do doby, než sa objaví živé sústo papanice v podobe plesní a podhubia, ktoré okamžite napadá.

----
Zrejme máš narušenú obvodovú izoláciu muriva, vlhkosť kapilárne vzlína. Tu nepomôže prekurovanie ani vetranie prievanom. Navyše, ak takéto murivo z exteriéru tepelne zaizoluješ nepriedušným polystyrénom, nebude ovievané hebkým vánkom, chalupa ti durch zhnije.

Používa sa kamenná vlna - tvrdený, fasádový Nobasil, lebo dýcha.

Preskúmaj tepelné mosty venca a železobetónovej dosky, lebo ak neboli tepelne izolované, prenášajú chlad priamo do stavby, do stropu a do kútov.

---

Na izoláciu nosného muriva sa používa dnes aj chemická injektáž, penetrácia, nemusíš prácne podrezávať. Chemická injektáž eliminuje 95% kapilárnej elevácie. Nejaká vlhkosť zase v chalupe musí byť.

Po Tvém podrobnějším popisu situace bych vše shrnul, podle mne, asi takto:
1.Pokud byl dům neobývaný a temperovaný, nevznikala uvnitř vlhkost z obývání (z osob a vaření), temperování stačilo a kondenzace na vnitřních zdech proto nevznikala a tak ani plísně.
2. Nastěhoval jsi se a první rok jsi zjistil vysoký účet za teplo (oproti sousedovi) takže jsi zřejmě topil i na vyšší teploty. Takže problém rovněž nebyl.
3. Aby jsi tedy snížil náklady za topení, asi jsi začal méně topit a ještě jsi zaizoloval, podle Tebe, kritické stěny a strop, polystyrenem a tak jsi je ještě utěsnil. Takže vnitřní, nadýcháním a vařením zvýšená vlhkost, nemůže nyní pronikat ven a zůstává ve zdech, o čemž svědčí i tvé měření zvýšené vlhkosti. A projeví se to zejména na jejím vnitřním povrchu, kde kondenzuje a malba plesniví.
A horší to je pochopitelně v kuchyni (vaření) a na chladnějších stěnách (sever) a lepší na stranách osvětlovaných občas sluncem-teplejších (východ,jih a západ). A na vnitřních (středních) tento problém vznikat nemůže. A máš tedy "zaděláno" na problém.
To, že jsou na termokameře vidět rozdílná místa s úniky tepla, je běžné a v případě že je v těchto místech prochlazování podstatně větší, může i to mít pochopitelně vliv.
4. A pokud se Ti vyjádřil pozvaný odborník, že nyní jediné možné řešení je větrat a topit, tak s ním plně souhlasím.
Ale opět, pochopitelně, bude to zase víc stát. :-(
5. Případné stavební úpravy bych směřoval pouze do změny zateplení betonových stropů shora izolační vatou, ne polystyrenem, tam by se trochu mohla vnitřní vlhkost (i když přes beton moc ne) odvětrávat.
6. Vhodnější zateplování je vždy provádět porézními materiály (vaty a podobně), tak zvanou provětrávanou fasádou.
K tomu výňatek z odborného článku:
Zateplení pomocí provětrávané fasády představuje často jeden z nejvhodnějších způsobů zateplení
objektu. Platí to zejména při rekonstrukcích, a to včetně panelových či starších bytových domů, kde
je kromě zateplení potřeba fasádu sjednotit, vyrovnat či vytvořit zcela nový tvar. Vhodné může být
i v situaci, kdy navzdory kvalitní hydroizolaci zůstává v obvodových stěnách zbytková vlhkost.

Ale to asi už takto řešit nebudeš, takže nezbývá než doporučené dostatečné větrání a lepší topení.
Je to asi "smůla" ale jiné lepší a vhodnější řešení zřejmě už není.
No a v místech, kde máš už plísně, řešit jejich odstranění způsoby, které jsou i v odpovědích ostatních rádců.

To jsou rady do zahrady. Stejně my Česi jsme všichni odborníci viď George63:-) A Ty urěo ani nepotřebuješ lékaře a když už tak mu poradíš, jak má léčit viď :-)

Já bych si nekoupil dům před dokončením i kdyby stál jen jeden míč, protože ho mohl stavět někdo, kdo tomu vůbec nerozumí a oprava tě příjde na cenu nového.
Co flegu budeš dělat, když bude špatně provedená hydroizolace??? To je na .....
Jinak to, co píšeš o plísni u stropu, tak opravdu vypadá na malou vrstvu zateplení a technologické chyby. Tzv odborníka co jsi si vzal neplať a sežeň lepšího. Máš aspoň fota ze stavby, když se realizovala??

A Tvůj "komentář" mu snad nějak pomůže?:-/ Já už před 30-ti lety zateploval náš starší baráček. Tak jsem si už tenkrát něco "naštudoval" o všech problémech zateplování a i v dalších letech, kdy zateplovali byťáky a družstva i paneláky a lidi si začali zateplovat baráčky a dávali nová, dobře utěsněná plastová okna, tak jsem se s tímto problémem vícekrát setkal a s nimi to i řešil.
Já to u sebe provedl (tenkrát) 8 cm vaty Rotaflex (nic jiného, mimo čedič. vatu a polystyrén tenkrát nebylo), na barák namontoval lišty, mezi ně ten Rotaflex a vše zakryl deskami 2,5 m x 1,2 m 7 mm eternitu (taky tenkrát nic jiného nebylo).
A z toho eternitu, jenž by jsi mohl napadnout z hlediska ŽP, strach nemám, je na povrchu perfektně zpevněnej plastovou fasádou a nemá absolutně žádnou sprašnost.
A jak říkám, tenkrát o problémech s eternitem taky ještě nikdo nevěděl a neřešilo se to a ani nic vhodnějšího nebylo.
I montovaný baráky, třeba i Okaly, se oplášťovávaly ezalitem. Taky s asbestem. A stojí jich dodnes hodně.
Na vrch desek pak plastová stříkaná omítka, kterou mi udělali kluci z OSP za 5 tisíc.
Nahoře ještě 70 cm obklad palubky. Ze spodu a z vrchu otevřeno pro provětrávání.
Namontoval jsem (tenkrát) elektrický kotlík ( na bojlerovou sazbu, přímotopná ještě v tu dobu neexistovala), do ÚT a měřil, za shodných podmínek, spotřebu týden, před zateplením a po zateplení. Rozdíl - nižší spotřeba o 35%.
A žádná vlhkost a problémy s kondenzací vnitřní vlhkosti.
Celkový náklad (tenkrát - vlastníma "teplejma"+omítka OSP) 10 tisíc Kč. Od tý doby zaplaceno nejmíň 10x.:-D
No a před 15 lety jsem stavěl se synem jeho baráček, žádný zateplování, osobně propočítány možnosti tepelných ztrát a pak poctivá teplá cihla Porotherm největší síly 44 cm, na teplou maltu, pouze tepelné mosty (překlady) přeloženy 5 cm polystyrenem z obou stran, a barák teploučkej a suchoučkej a topení nákladově bez problémů. Žádné další "zateplování" není potřeba.
Takže nějakou tu zkušenost mám.
Mrzí mně, že mu nemůžu poradit nic relativně levnějšího, účinného a reálně proveditelného.:-(
A nic nemám proti tomu, aby si pozval jiného odborného poradce, ale myslím si, že mu budou radit zhruba stejně.
Ale Tvá rada "nekupovat takový dům" je taky "na pytel". Dnes už s tím nic nenadělá. A stavět novej barák asi nebude.
Tolik ke Tvé kritice.:puff:

S tým dostatočným zateplením cestou 45cm tehly nesúhlasím, lebo sú tam straty. Najväčšie straty vznikajú pri dvojskle aj v prípade, aj je izotermické. Ak sa dostaneš k infra meráku, otestuj úniky. Dokonca pri podokenných radiátoroch, ak nie sú za radiátormi osadené tepelné vložky (polystyrén+hliníkové fólie) uniká sálavé teplo skrz murivo. Ideálne je podlahové kúrenie, samozrejme tiež od podlahy tepelne izolované proti únikom sálavého, infra žiarenia.

Mám chalupu po obvode z muriva Ytong, š x V x d, 450x249x499 na ktorý som nahodil ako bonus 25cm tepelné opláštenie plus eurookná - drevo - trojsklo. Na prízemí sa termostat takmer nespustí do vonkajších -5°C. Teplota doma stála 24°C, stačí na ohrev chladnička, mrazák, domáce spotrebiče, štvornohí členovia domácnosti, nejaké vlahé prdy. (Mám durch zasklenie od podlahy situované na juh pred ktorým je metalické lištové žaluzie osadené z exteriéru). Problém je len pod sedlovou, obývateľnou strechou nad chalupou lebo bez spustenia druhého vykurovacieho okruhu v mrazoch je hore kosa, ako v stane (15°C), napriek 35cm vrstvy Nobasilu medzi hranolmi a drevom, sadrokartón z interiéru, plné late, parozábrana a cementové škridle Bramac z exteriéru.

Meral som infra úniky, chalupa je na monitore takmer celá modrá pri -10°C.

George63
Ono nejde radit od PC
Já si myslel že budeš řemeslník, co hodně pracuje a má svou práci rád:-). Psal jsem to trochu s nadsázkou, je to dobrá rada do života, neb chybama se člověk učí? Přeju hodně zdraví a pracovního elánu George63:-)

Radit od PC pochopitelně jde, ale pouze radit. Proto se to taky jmenuje "poradna.net". :-D A dobrá rada, tomu kdo ji přijme, je někdy polovina jeho úspěchu. A nemělo by jít o rady pouze "do života", ale spíš o rady konstruktivní (aspoň já to tak beru).;-) A můj obor je 9 řemesel (ale bída to desáté není!):-D To mě můj dlouhej život vyučil a šíře mých zájmů a potřeb. A pokud si myslím, že někomu mohu svou radou a zkušeností pomoct, tak proč ne? I když někdy je rada a názor nepříjemný a někomu se nemusí líbit (jako možná třeba v tomto případě). Ale jak jsi si všim, i já neznám vše a tak mám i já občas potřebu poradit. Toliko tedy k naší diskuzi. I já Ti přeji hodně zdraví a pracovních úspěchů a elánu Vla. Já bych potřeboval hlavně to zdraví, elán ještě jakž-takž mám.:puff:

Opět musím sdělit, že neznám podrobnosti o Vašem domě. Plísně nejsou určitě příčinou zateplením, jak někdo píše, že vlhkost neprochízí přes zeď. Páč to je přeci hloupost, pouštět vlhkost do zdí. Proto je třeba větrat. Vy dokonce píšete, že nemáte velkou vlhkost. Sice nevím jak a kde jste to měřil, jen vím, že povrch stěny má nízkou teplotu, proto je plíseň. Nic nepomůžou chemické přípravky, páč ty jen odstranují následek, nikoliv příčinu.
Tu musí nalézt odborník na místě, nikoliv jen podle nejasného popisu.
Uvědomte si, že každý má svoji pravdu, Vy musíte někomu uvěřit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru