Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boj s plesnami v dome

Dom som kupoval tesne pred dokoncenim, takze som nebol pri jeho stavbe. Nicmenej vyzera to, ze kopec veci bolo na stavbe odflaknutych.
Bojujem s plesnami, hlavne na severnej strane v obyvacke s kuchynou. Dom som prezrel thermo kamerou a najvacsie uniky su ako som cakal v spojoch medzi murmi a betonovym stropom. Moj skromny typ je, ze spoje nie su zaizolovane styrodurom, aj ked podla nakresov k domu by betonovy strop ml byt izolovany neznamym izolatorom. Strop mozno aj ja, ale na spojoch to urcite nedali.
Momentalne skusame doma vetranie + odvlhcovac (aj ked vlhkost by mala byt na hranici 55-60%, co nie je extremne vela), ale rad by riesil problem systemovejsie. Da sa s tym nieco spravit?
Dom je zatepleny polystyrenom (10-12mm tusim), zateplene su aj sokle od minuleho roku a na betonovej povale mam na 80% plochy (nad izbami) poukladany 10 polystyren (iba poukladany).
Zaujimave je, ze plesne sa tvoria aj pri podlahe (hlavne v rohoch), co by poukazovalo na tepelne mosty a zle zaizolovane zaklady.
Napadla ma jedna vec, kedze mame dost studene podlahy. Bolo by mozne aspon v casti domu, kde nie je dlazba a len lminatove podlahy zaviest podlahove kurenie? Samozrejme asi len elektricke, kedze ku kotlu by som sa musel prebijat aj cez dlazbu. Pripadne ako asi velmi narocne je urobit v uz existujucom dome podlahove kurenie dodatocne?
Neviem preco mam, ale pocit, ze podlahove kurenie by mi mohlo v tomto pripade dost pomoct, pretoze rozvadza teplo vyrazne rovnomernejsie ako radiatory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud jsou stěny zatepleny polystyrenem (10-12 cm- asi ne mm, to jsi se překlep) a dům je osazen pla…
George63 27.03.2018 22:55
George63
Ano, souhlas. Měli jsme problém s plísní - po jejím odstranění jsem maloval místnost Polarem, ale př… poslední
MartinHL 29.03.2018 07:31
MartinHL

Pokud jsou stěny zatepleny polystyrenem (10-12 cm- asi ne mm, to jsi se překlep) a dům je osazen plastovými okny, nebo i dřevěnými eurookny, dobře těsnícími, pak jde o kondenzaci vzniklou vysokou vnitřní vlhkostí (z pobytu osob a případně vaření) na vnitřních plochách stěn, které nemohou "dýchat" . Je to možná i tím že stavba ještě není dostatečně vysušená.
Pomohlo by topit na vyšší teploty a často a intenzivně větrat. Tento problém vzniká dosti často, pokud se zateplí neprůdyšným "obalem", kterým polystyren je a málo se větrá a topí se úsporně.
To, že jsou plísně zejména v rozích a u podlahy, je způsobeno tím že v nich se vzduch nejhůře ohřívá a nejméně cirkuluje. A do maleb, po důkladném odstranění staré zplesnivělé malby, doporučuji použít protiplísňové přísady. Ty i v případě vyšší vlhkosti plísním zabraňují.

Ano, souhlas. Měli jsme problém s plísní - po jejím odstranění jsem maloval místnost Polarem, ale před výmalbou jsem ještě použil protiplísňovou penetraci, a do barvy jsem míchal protiplísňovou přísadu co mi doporučili v obchodě s barvama. Vše zabralo a po 2 letech je místnost stále krásně bílá bez známek plísně. Stejný mechanismus pomohl i v kuchyni, kdy byla plíseň v rohu za ledničkou - už je to rok a za lednicí je stále krásná čistá zeď.
Samozřejmě pomáhá také větrání a mám kvalitní kompresorový odvlhčovač, který použiji na sražení vlhkosti v místnosti, zvlášť když je venku vlivem počasí ještě vyšší vlhkost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru