Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem úprava termostatu

Dobrý den,
mám lednici bez mrazáku Liebherr UKS 5000 starší verze a nachladí na 4°C (měřena teplota vody ve sklenici po 24hod.) Termostat je samozřejmě nastaven na max.. Potřeboval bych docílit teplotu ještě nižší, třeba 1°C. Jak toho dosáhnout, třeba úpravou termostatu. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jde o to, zda běží kompresor stále, nebo vypíná. Pokud běží stále a teplota již neklesá, je snížený…
George63 02.03.2018 23:38
George63
myslím , že chladiva je dostatek a vše funguje jak má , kompresor se vypíná běží minimálně. Jinak v…
ovar 03.03.2018 14:57
ovar
no tak kuchnout termostat a kouknout co se dá dělat, jestli to má nějaký štělovátko
paul 03.03.2018 15:15
paul
no a to potřebuji tu radu, jestli to někdo dělal, nebo má zkušenost s těmito manuálními termostaty
ovar 03.03.2018 16:34
ovar
No to je právě ten problém. Já to dělal, je to "drbačka" a hokus-pokus. A nakonec to stejně nedopadl…
George63 03.03.2018 19:07
George63
Tahle sranda se dá na aliexpressu pořídit za 1,80€ s dopravou zdarma. Plastová krabička (s výřezem p…
czcharlie 21.03.2018 23:00
czcharlie
No a co? Mě to přišlo na těch 68 Kč a měl jsem to druhej den doma a nemusel jsem na to čekat z "alik…
George63 22.03.2018 00:18
George63
Pochopil jsem to tak, že ta krabička na fotkách je to o čem píšeš za čtyři stovky. To by byla opravd…
czcharlie 22.03.2018 11:27
czcharlie
Jenom dodatek. Já říkal tři stovky maximálně a to z místních zdrojů. Jinak podobný hotový a na 230V…
George63 22.03.2018 16:08
George63
V pohodě, můj omyl byl v tom, že jsem považoval tu krabičku z fotek za prodávaný výrobek (psal jsi "… nový
czcharlie 22.03.2018 16:39
czcharlie
Já jsem u své lednice našel od termostau kapiláru a povytahoval jsem jí trubičky, ve které byla vlož…
milan.cukrar 22.03.2018 06:22
milan.cukrar
Vařím domácí pivo ležáky a na ležení potřebuji 0-2°C nový
ovar 25.03.2018 15:30
ovar
Vidím, že jsi ještě " na vlákně" a tak Ti posílám ještě jednu možnost. Teď má kluk na Aukru ještě te… nový
George63 25.03.2018 17:41
George63
díky za tip, dobrej nápad poslední
ovar 25.03.2018 18:50
ovar

Jde o to, zda běží kompresor stále, nebo vypíná. Pokud běží stále a teplota již neklesá, je snížený chladící výkon únikem chladiva. Pokud se při teplotě 4 st.C vypíná kompresor, pak je možno vyměnit termostat. Do stávajícího termostatu nesahej, přenastavovat se nedá.
Měření můžeš provádět lépe digitálním teploměrem vloženým do lednice. A jsou rovněž rozdíly mezi teplotou nahoře, ve středu a dole.
Já nyní používám termostaty elektronické, digitální, stavitelné v širokém rozsahu.
Pokud nejde o únik chladiva a chtěl by jsi návod na ten elektronický termostat, napiš. Vyjde na cca 300,- Kč ale je jej nutno sestavit z komponentů. Ale není to žádný velký problém.

myslím , že chladiva je dostatek a vše funguje jak má , kompresor se vypíná běží minimálně. Jinak v nejhorším případě bych uvažoval to řídit externě přes STC 1000, to asi máte na mysli, ale to musím ten původní termostat asi nějak překlenout.

No to je právě ten problém. Já to dělal, je to "drbačka" a hokus-pokus. A nakonec to stejně nedopadlo to dobře. Já teď používám tenhle digitální elektronický termostat, viz odkaz, (od tohoto dodavatele z Aukra), doplním jej napaječem 230 V AC/12V DC/ 100 mA, třeba od předzesilovače TV antény, vše dám do vhodné malé krabičky a doplním vypinačem a svorkami a vyjde to tak na cca max. 300,-Kč. Ale má i hotové, v ceně kolem 400,- Kč.
Já si je dělám proto, že mám doma svoje NZ a tak nakupuji pouze ty termostaty, ostatní mám doma v krabicích, posbírané za léta bastlování.
Krabičku přichytím pomocí "mamuta" a sucháčů na lednici / mražák, zapojím do okruhu místo původního termostatu, z boku "vrtnu" do pláště dírku 5 mm a tou prosunu termistor do prostoru chlazení. Tu pak utěsním plastelinou.
Ten termostat ukazuje stále konkrétní teplotu v prostoru chlazení, dá se nastavit od -50 do +110 st.C a diferenci-hysterezi od 0,1 do 15st.C a je absolutně přesný.
Celý to vypadá viz fota. U toho jednoho taky mám i (pro účel hlídání teploty při vaření) doplněn ještě bzučák, který mi při nastavené teplotě signalizuje tuto teplotu (vařící voda v hrnci).:-)))
A se zásuvkou 230V mám i pro automatické vypnutí vařiče, el.pánve, případně i udržování nastavené teploty.
Jinak je používám ještě pro mnoho dalších účelů (automatické spínání stropního ventilátoru, čerpadla u kolektoru u bazénu, regulaci topení-el.ventilu 3/4 " u samotížného topení-radiátoru, aut. klimu v autě a pod.)
Odkaz na termostat i prodejce. Je spolehlivý. Dodá vše do 2-3 dnů.
https://aukro.cz/digitalni-termostat-regulator-s-cid-50-110%C2%B0c-12v-6923463447

No a co? Mě to přišlo na těch 68 Kč a měl jsem to druhej den doma a nemusel jsem na to čekat z "alika" měsíc. A zapomínáš na napáječ. Ostatní je na každém. Já měl jinak vše doma. A ta mnou udaná max. cena 300,- Kč je furt levnější, než nový běžný normální mechanický termostat do lednice.

Pochopil jsem to tak, že ta krabička na fotkách je to o čem píšeš za čtyři stovky. To by byla opravdu rada nad zlato (i s tím zdrojem, který se dá pořídit za pár šušňů), jakkoli by to vyšlo levněji než jiný termostat. On totiž hotový, se zdrojem ve velice povedené krabičce se dá pořídit za tři éčka a něco málo drobných taky na alíkovi (má označení XH W3001). Jo má to minus v čekání.

Jenom dodatek. Já říkal tři stovky maximálně a to z místních zdrojů. Jinak podobný hotový a na 230V mají kluci na Aukru (pochopitelně taky z Číny) v ceně 249,- Kč. Výhoda, máš vše třetí den po objednání a pokud bereš víc věcí (což já většinou ano), tak i poštovné to moc neprodraží.
https://aukro.cz/digitalni-termostat-regulator-10a-40-110%C2%B0c-220v-6923462233
Podle mne ale tento konkrétní, i ostatní, mají trochu nevýhodu, že jsou většinou v provedení vestavném do panelu, což konkrétně mě, situačně, pro veškerá má řešení, nevyhovovalo.
Tu krabičku co mám já, přidělávám odnímatelně pomocí suchého zipu nalepeného mamutem na potřebné místo (třeba na bok lednice, případně na stěnu a podobně, kde mi to nejlépe vyhovuje) a na plocho. Takže to nikam "netrčí".
No a pokud objednávám něco "perspektivně", nebo něco dražšího, tak to kupuju taky na alíku i s tou nutnou čekací dobou. Posledně třeba nové náhradní baterie pro tablety. To se pak opravdu vyplatí a mám s Číňanama dobré zkušenosti. Dokonce jsem s nima řešil i reklamaci nefunkčních digitizérů na tablety a vše bylo vyřízeno OK a peníze vráceny.
Pouhá nevýhoda, veškerá komunikace musela být v angličtině, kterou "nevládnu". Ale i to je dnes, pomocí překladačů, celkem realizovatelné.
Omlouvám se, trochu jsem se "rozkecal". Končím a zdravím.:puff:
P.S.
Ty dírky na fotce, zejména na té druhé, kde šlo o prototyp, jsou trochu zkresleny nekvalitním osvětlením, "veverka je nevykusovala", jsou docela přesný.;-)
Ty další už byly více "profi".:-D

V pohodě, můj omyl byl v tom, že jsem považoval tu krabičku z fotek za prodávaný výrobek (psal jsi "hotový okolo 400"). Jako "DYI" je to bez problémů akceptovatelné, ale za ty peníze to prodávat..... Ta W3001 je v provedení na zeď a je komplet za cca stovku. Za úsporu tří kil se mi počkat oplatí. Měj se.:beer:

Já jsem u své lednice našel od termostau kapiláru a povytahoval jsem jí trubičky, ve které byla vložena. Jelikož neznám Vaší lednici, nevím jak to máte uvnitř, ale levný rychlý pokus to bude OK.
Jen se zaptám, proč potřebujete snížit teplotu ze 4°C na 1°C. Děkuji.

Vidím, že jsi ještě " na vlákně" a tak Ti posílám ještě jednu možnost. Teď má kluk na Aukru ještě tenhle elektronický, dobře stavitelný a dokonce je i v krabičce. Pouze je potřeba jej napájet zdrojem 230V AC/12V DC, třeba tím napaječem pro předzesilovač TV antény. A máš možnost si nastavovat teplotu kdykoliv a přesně podle Tvých "technologických" požadavků.
A jeho kontakt zapojíš do obvodu spínání kompresoru, místo původního. A krabičku přilep mamutem na bok na lednici, z boku vyvrtej dovnitř dírku 5 mm a prosuň čidlo. Dírku pak zalep plastelinou.
https://aukro.cz/univerzalni-digitalni-termostat-s-led-displejem-6925273444?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru