Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojení varné desky 400V k síti

Dobrý den. Prosím o radu. Koupili jsme si varnou desku Gorenje, zapojení je na 400V, takže místo klasického starého sporáku...problém je ale ten, že ze zdi nám jde kabel s 5ti dráty (žlutozelený, modrý, hnědý, černý a šedý)...jenže na varné desce je zapojení jen pro 4 kabely (PE, N, L1, L2)...kam s tím zbylým kabelem? Který vynechat? Je možné to takto zapojit? Nebo jsem zkrátka objednala špatnou desku a musím jí vrátit? Díky všem za reakce.

Předmět Autor Datum
Zapojite to normalne, jedna faza ostane nepripojena.
poihu 24.12.2017 11:52
poihu
jestli domácí elektrikář ví, na kterou fázi (barva h - č - š) zapojoval v kuchyni zásuvku pro rychlo…
ledníbrtník 24.12.2017 11:56
ledníbrtník
Ano, je to tak. vynechat nejvytíženější fázi. deska je dvoufázová. třeba hnědá L1, černá L2, modrá N…
mik.miky 25.12.2017 10:01
mik.miky
Dobrý den potřeboval bych poradit koupil jsem si cirkulárku na 380/220 ale bez koncovky trčí mi s ně…
Lukas0882 11.09.2018 10:16
Lukas0882
Vynechat modrý a má ta cirkulárka rozběhový vypínač? Je to starší kus? Fotky nejsou?
kejki 11.09.2018 20:41
kejki
Nechápu přesně situaci. Tak mám spotřebič ze kterého vede kabel s volným koncem (zlatá, hnědá, dvě č… poslední
ml1 14.09.2018 12:46
ml1
Tieto dosky so štyrmi telesami (4x2kw- prípadne rýchloohorev jednej platni 4kW), sú robené na difere…
Nuda 24.12.2017 16:43
Nuda
Do kravské řiti - přečti si pořádně otázku, právě jsi poradil na zabití (a to doslova ]:(). Když má…
Kachlík 24.12.2017 21:10
Kachlík
Kde si tieto kydy vyštrachal? Z babičkinej škatulky? Zlatý Internet, zase je to na zabitie v prípad…
Nuda 24.12.2017 21:55
Nuda
Budu psát pomalu a zřetelně, abys pochopil i ty - MODRÁ je v ČR označením "pracovní nuly", tedy tzv.…
Kachlík 25.12.2017 12:49
Kachlík
Máš pravdu předsedo, Nuda obcas blaboli.
Kenav 24.12.2017 21:56
Kenav
Nepovídej, sa nám to pod visjolajou jolkou nejako požehnane zugrnt zgrupilo. čakáme na vstup ďalšíc…
Nuda 24.12.2017 22:20
Nuda
Nuda... Občas máš i pravdu, ale tady fakt táraš nezmysle. Pokud vynechá jak píšeš modrý (pracovní) n…
Zerozero 24.12.2017 23:51
Zerozero
Ze zdi mu čumí PE, N, L1, L2, L3 a varná deska potřebuje PE, N, L1, L2. Tak logicky musí vynechat L3…
manas 24.12.2017 22:35
manas

Ano, je to tak.
vynechat nejvytíženější fázi. deska je dvoufázová. třeba hnědá L1, černá L2, modrá N, zelenožlutá PE.
odstranit propojku v desce na L+L, možnost jí připojit na jednu fázi, ale asi bude jen v příbalu.
Odpojený (nezapojený) vodič L zaizolovat, nejlépe v propojovací krabici. ne v desce.

Dobrý den potřeboval bych poradit koupil jsem si cirkulárku na 380/220 ale bez koncovky trčí mi s něj zlatý. Hnedy a dva cerne a potrebuju to zapojit do zásuvky kde mám zluty hnedy modrý černy a fialový zlatý davam na zluty ale ten zbytek ať skonbinuju jakkoliv motor vrčí a má snahu se roztočit ale ne roztoči poraďte jak to zprávne zapojit dekuju

Nechápu přesně situaci. Tak mám spotřebič ze kterého vede kabel s volným koncem (zlatá, hnědá, dvě černé). Tak koupim vidlici do zásuvky, jakou mám a zapojim podle toho, co je na vidlici napsané. Ani jako elektrikář nevim z hlavy, který kolík je který; nejtlustčí je uzemnění, to je jasné, ale který je N si nepamatuju, zase tak často to nedělám (u čtyřkolíkových to bylo jednodušší). Hnědá a dvě černé by měly být fáze, ta zlatá asi byla někdy zelená nebo žlutozelená, měla by jít na uzemění (předtím zkontrolovat, jestli opravdu vede na kostru a při té příležitosti změřit i ostatní). Vodič N u takových věcí většinou neni potřeba. Pak už jen zvolit správný sled fází, aby se motor točil na správnou stranu (myslet na to, že se při opačném otáčení může uvolnit pilový kotouč).
Nemusím snad upozorňovat, že elektřina je (při nevhodném zacházení) nebezpečná a veškeré pokusy je potřeba dělat s maximální opatrností. Je lépe to svěřit někomu, kdo tomu rozumí, ale předpokládám, že když toto píšete, že nikoho takového po ruce nemáte.

Tieto dosky so štyrmi telesami (4x2kw- prípadne rýchloohorev jednej platni 4kW), sú robené na diferencovanie záťaže v prípade, ak je v chalupe 3x400V kvôli prudkému odberu na jednej fáze 1x230V, aby nevyrazilo poddimenzovaný istič. (Zaznelo na úvod).

Piaty kábel, modrý, je zem, recipročný nuláku podľa diferencovania kabeláže v rozvodnej krabici. (zrejme s piatym, modrým káblom v tvojom prípade sa nepočítalo, lebo nezapájaš motorové spotrebiče v podobe trojfázových cirkulár a spol. podľa súčasnej normy).

https://static.4nets.sk/photo/38/503838/forum/40680118_600.jpg

https://static.4nets.sk/photo/61/478361/forum/40680508_600.jpg

Modrý vodič radšej nechaj visieť v šporhelte ladom a skladom, (pre istotu) ho necpi nikam.

Do kravské řiti - přečti si pořádně otázku, právě jsi poradil na zabití (a to doslova ]:(). Když má PE, N, L1 a L2 a NEZAPOJÍ modrý, což je mimochodem označení pro pracovní nulu, nikoliv "zem" (což je zelenožlutý), tak asi pustí třetí fázi nejspíš na kostru, a s ohledem na provedení zbytku elektroinstalace by se mohlo stát, že bude mít 400V ve spoustě zásuvek, a to taky není dobře.
Občas radíš dobře, když si odmyslím ty antikomunistické a antimafiánské slinty, tak máš mnohdy pravdu, ale do elektřiny se buď neser (omluva adminům - výraz použit záměrně i s vědomím rizika banu), a nebo se nauč značení a normy…

Kde si tieto kydy vyštrachal? Z babičkinej škatulky?

Zlatý Internet, zase je to na zabitie v prípade, ak zapojí niekto zem - zem, nulák do nuláku pričom izolované fázy jednotlivých špirál (izolovaných od prostredia spotrebiča) prepojí v čokoláde na 230V.

Modrá nech visí a blembá kdesi v lufte ak je prepojený zelený nulák na nulák so spotrebičom a napájaním.

Dôvod: Bez zapojenie nulákov by sa mu nespustila žiadna ohrevná špirála, pritom by neohrozoval voľnými (neukostrenými) fázami nezabezpečenú konštrukciu spotrebiča. Šporhelt by zostal hluchý, nemtavý, ako si ty.

Pokiaľ si stále nepochopil v svojej naštepenej gebuli, tak ťa upozorňujem,že špirály či indukčné cievky sú napájané výhradne 230V prepojené na nulák.

Modrá je dobrá, nech mu visí bez pripojenia zo steny či zo šporáku voľne v lufte prípadne zaizolovaná na koncoch bužíriek.

Na kostru spotrebiča, v tomto prípade šporáku 230V/50Hz, sa nemá šancu dostať ktorákoľvek fáza, nech si "modrý" zapchne aj do konečníka. Capišto.
--------------------
Nefiguroval si náhodou medzi excelentnými znalcami v prípade Kramného, ktorý v mokrej plachte napojenej 110V tajomne popravil dve blízke osoby v krajine, kde existuje trest smrti za vraždu?

Budu psát pomalu a zřetelně, abys pochopil i ty - MODRÁ je v ČR označením "pracovní nuly", tedy tzv. "nulák", tedy na svorce je označen "N" a ZELENOŽLUTÝ je "ochranný vodič", tedy "zem", tedy je na svorce označen "PE". A ještě jednou si, prosím, přečti to zadání v původním dotazu - má 2, slovy DVĚ fáze (L1 a L2), a svorky PE a N, což je dost podstatná informace pro potřebnou radu. To, co v tomto případě radíš ty, může vést ke zničení spotřebiče, popřípadě k úrazu el. proudem, pravděpodobně i s následkem smrti.
PROTO SE MI TVOJE RADA NELÍBÍ, CHÁPEŠ?

Nuda... Občas máš i pravdu, ale tady fakt táraš nezmysle. Pokud vynechá jak píšeš modrý (pracovní) nulák a místo něj zapojí zelený, tak v lepším případě, je li přítomen chránič, tak při zapnutí desky vypadne. V horším případě, že zapojí všechny tři fáze, na desku (třetí fázi na svorku určenou pro modrý nulák??), tak varnou desku stoprocentně odpálí, protože na ni přivede 400V, místo 230. Pokud zapojí žlutozelený a dvě fáze, modrý vynechá, tak deska prostě nepojede a bude hrozit poškození kvůli zapojení dvou zdrojů do série a to na 400V.
Jediné správné zapojení je žlutozelený na kostru, svorka PE, modrý na svorku N, a na fázové svorky pouze dvě fáze a třetí vynechat.

Jednotlivé zdroje varných zón pracují na 230V a pracují právě proti MODRÉMU nuláku. Proto není možné jej v žádném případě vynechat.
Použití dvou fází je z důvodu rozložení výkonu mezi fáze, kvůli velkému proudu. Zde zřejmě dvě a dvě varné zóny.
Teď jsem si všimnul, že píšu o zdrojích, měl jsem zato, že se jedná o indukci. Ale pokud ne, tak princip je stejný.
Ještě doplním, že je určitá možnost ve starých instalacích, kde není modrý nulák, tak propojit u desky svorku N s PE a zapojit na žlutozelený PEN. Taktéž v krajním případě i zapojit na jednu fázi, propojením svorek pro fáze dohromady. Ale vznikne problém s jističem, který plný výkon nevydrží a nelze používat všechny zóny najednou.
Tedy Nuda pozor! Občas radíš i dobře, občas i vtipně, ale občas by jsi mohl také někoho zabít. V elektrice je to dost snadné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru