Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojení varné desky 400V k síti

Dobrý den. Prosím o radu. Koupili jsme si varnou desku Gorenje, zapojení je na 400V, takže místo klasického starého sporáku...problém je ale ten, že ze zdi nám jde kabel s 5ti dráty (žlutozelený, modrý, hnědý, černý a šedý)...jenže na varné desce je zapojení jen pro 4 kabely (PE, N, L1, L2)...kam s tím zbylým kabelem? Který vynechat? Je možné to takto zapojit? Nebo jsem zkrátka objednala špatnou desku a musím jí vrátit? Díky všem za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
jestli domácí elektrikář ví, na kterou fázi (barva h - č - š) zapojoval v kuchyni zásuvku pro rychlo…
ledníbrtník 24.12.2017 11:56
ledníbrtník
Dobrý den potřeboval bych poradit koupil jsem si cirkulárku na 380/220 ale bez koncovky trčí mi s ně…
Lukas0882 11.09.2018 10:16
Lukas0882
Nechápu přesně situaci. Tak mám spotřebič ze kterého vede kabel s volným koncem (zlatá, hnědá, dvě č… poslední
ml1 14.09.2018 12:46
ml1

Dobrý den potřeboval bych poradit koupil jsem si cirkulárku na 380/220 ale bez koncovky trčí mi s něj zlatý. Hnedy a dva cerne a potrebuju to zapojit do zásuvky kde mám zluty hnedy modrý černy a fialový zlatý davam na zluty ale ten zbytek ať skonbinuju jakkoliv motor vrčí a má snahu se roztočit ale ne roztoči poraďte jak to zprávne zapojit dekuju

Nechápu přesně situaci. Tak mám spotřebič ze kterého vede kabel s volným koncem (zlatá, hnědá, dvě černé). Tak koupim vidlici do zásuvky, jakou mám a zapojim podle toho, co je na vidlici napsané. Ani jako elektrikář nevim z hlavy, který kolík je který; nejtlustčí je uzemnění, to je jasné, ale který je N si nepamatuju, zase tak často to nedělám (u čtyřkolíkových to bylo jednodušší). Hnědá a dvě černé by měly být fáze, ta zlatá asi byla někdy zelená nebo žlutozelená, měla by jít na uzemění (předtím zkontrolovat, jestli opravdu vede na kostru a při té příležitosti změřit i ostatní). Vodič N u takových věcí většinou neni potřeba. Pak už jen zvolit správný sled fází, aby se motor točil na správnou stranu (myslet na to, že se při opačném otáčení může uvolnit pilový kotouč).
Nemusím snad upozorňovat, že elektřina je (při nevhodném zacházení) nebezpečná a veškeré pokusy je potřeba dělat s maximální opatrností. Je lépe to svěřit někomu, kdo tomu rozumí, ale předpokládám, že když toto píšete, že nikoho takového po ruce nemáte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru