Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prasklý (věnec?) komína - kolik stojí oprava (fotky)?

Přemýšlím o koupi jednoho staršího cihlového rodinného domu (cca 1970 postaven) (cca 1,5milionu). Všiml jsem si až tedka že je "divný" komín viz fotky v odkazech na konci. Majitel domu říká že je jen prasklý věnec komína nebo co a že oprava by stála jen pár stovek... To se mi moc nezdá. Měl jsem tam už stavební dozor před nějakou dobou ale už nevím co mi k tomu říkal a mám dojem že komín tenkrát vypadal o něco lépe, ted z toho skoro vylézají cihly, předtím to tak podle mě nebylo.
Každopádně- podle fotek, co je špatně s komínem a co by obnášela oprava a především kolik by oprava stála celkově? (nedělal bych to svépomocí)
Díky moc
u5i0cqran
awgc8zhrj
m19w804vj

Předmět Autor Datum
Jestli je část komína pod střechou v dobrém stavu,tak bych se toho nebál . Řešil jsem podobné.Spodní…
E250TD 16.08.2016 07:14
E250TD
Díky za odpověd ale kolik to stálo? Čistě to zbourání horní části a postavení nové části. (Bez vyvlo…
fdfdfdf 16.08.2016 08:02
fdfdfdf
Záleží na tom,jak jste schopný se domluvit a koho seženete k realizaci.
E250TD 16.08.2016 08:11
E250TD
Tak já bych se do dané lokality měl stěhovat, nikoho tam neznám, tzn. normálně asi přes internet byc… nový
fdfdfdf 16.08.2016 10:14
fdfdfdf
tzn. normálně asi přes internet bych sehnal nějakého živnostníka/řemeslníkan a Přidám jednu radu. J… nový
Zdoter 16.08.2016 19:33
Zdoter
podle fotek to ještě úplná havárka není (ale je vidět, že těleso je puklé a s opravou by se čekat mo…
touchwood 16.08.2016 08:32
touchwood
Díky všem za reakce. Jinak ten komín mi zase tak malý nepřijde. Možná to fotky zkreslují, ale určitě… nový
fdfdfdf 16.08.2016 10:24
fdfdfdf
šikovný zedník (kterému ty cihly nebudou padat na tašky) by mohl vylézt tím žlabem, slabší kousky bu… nový
touchwood 16.08.2016 20:18
touchwood
fdfdfdf, ukazujete jen obal komínu, nikoliv vnitřek. Oprava toho co je na obrázku je na několik tisí… nový
milan.cukrar 16.08.2016 08:50
milan.cukrar
Pak ale je důležité, jak komín vypadá uvnitř Taky fakt, nicméně podle fotek je problém nahoře, rovn… poslední
touchwood 16.08.2016 20:22
touchwood

Jestli je část komína pod střechou v dobrém stavu,tak bych se toho nebál . Řešil jsem podobné.Spodní část byla zdravá-r.v.1933 !,horní jsem odboural a postavil znova.Mám vyvložkováno nerezem,topím dřevem v litinových krbokamnech a jsem po více jak deseti letech naprosto spokojen:-)

Tak já bych se do dané lokality měl stěhovat, nikoho tam neznám, tzn. normálně asi přes internet bych sehnal nějakého živnostníka/řemeslníkan a to. S jakou cenou alespon tak ZHRUBA bych tedy prosím měl za takovou opravu/rekonstrukci počítat ?

tzn. normálně asi přes internet bych sehnal nějakého živnostníka/řemeslníkan a

Přidám jednu radu. Ještě pořád docela dobře funguje hospoda. Zvlášť pokud je to na vesnici. Tam člověk sežene všechny řemesla. Když ne přímo na místě, tak někdo bude mít známého, který dělá v tom či onom řemesle.

podle fotek to ještě úplná havárka není (ale je vidět, že těleso je puklé a s opravou by se čekat moc nemělo), navíc je to malý komínek.

V tomto případě stačí rozebrat cca 5-6 šárů cihel a znova vyzdít (doporučuju koupit nové kvalitní lícové cihly/klinkery a nepoužít ten sockohumus ze 70. let), plus vybetonovat věnec. Pak to vydrží skoro navěky - zvlášť takový nízký komínek.

Já mám na baráku 5 komínů, každý má nad střechu min. 3 metry, postaveno někdy koncem 18. století (dům je zakreslen už na mapě z roku 1820). Zatím stačilo vždy opravit věnec (sestaven z cihel, tj. cca 2-3 šáry dle velikosti komína).

P.S.: daleko více by mě znepokojoval docela špatný stav střechy, odpadlé tašky a odchlíplé plechy nevěští do budoucna nic dobrého.

Díky všem za reakce. Jinak ten komín mi zase tak malý nepřijde. Možná to fotky zkreslují, ale určitě má alespon tak 60 cm délku a já nevím 30cm šířku a to spíše více u obou rozměrů.

Svépomocí to dělat nebudu, nemám žádné zkušenosti se stavbami. Takže v mém případě to bude min. tak okolo 5 tisíc, spíše k 10 000 kč, tak tomu rozumím (zbourání staré nadstřešní části, nebo jen její části, nové cihly, práce, beton věnec, včetně oplechování.

Chci se ale zeptat, toto se asi nedělá z nějaké plošiny, ale zedníci lozí přímo po střeše že...? Nejsem si jistý jak to tašky vydrží...Ta střecha je někdy z roku cca 1970, taška nějaká to je (to jde vidět nakonec), trámy i latě jsou v pořádku říkal mi stavební dozor co jsem tam měl na kontrolu nemovitosti. Střecha komplet (mluvil asi hlavně o taškách) prý ještě tak 5 let vydrží, POKUD se do toho nebude zasahovat... To mi říkal... Že kdyby se do toho zasahovalo že by některá taška mohla prasknout a pak by se to vezlo...

Vydrží ta střecha za takto popsaného stavu to že po ní budou chodit nějací zednici a bourat a stavět nadstřešní část komína? (předpokládám že se bude muset chodit po střeše)...?

šikovný zedník (kterému ty cihly nebudou padat na tašky) by mohl vylézt tím žlabem, slabší kousky budou chtít stavět lešení ;-)

Ta střecha... no, popravdě, nevím v jakém kraji ten dům je, ale třeba ten upadlý hřebenáč hned vedle komína ve mně moc důvěry nebudí. Jako na to, abys musel dávat v cimrách hrnce na podlahu když trochu zaprší, to ještě není. Ale je to počátek konce a ten rozpad bude akcelerovat, zvláště pokud bude deštivý podzim a zejména sněhuplná zima - takový prašan se dokáže nafoukat do docela zajímavých míst. Doporučuju začít šetřit minimálně na generálku střechy, najít si malého a lehkého pokrývače, který to zvládne opravit, případně přeložit nejexponovanější část, než našetříš na výměnu krytiny.

fdfdfdf,
ukazujete jen obal komínu, nikoliv vnitřek.
Oprava toho co je na obrázku je na několik tisíc korun. Včetně oplechování. Svépomoci to bude levnější, řádu stokorun. Pak ale je důležité, jak komín vypadá uvnitř. Kominík, nebo jiná zkušená osoba po prohlídce zjistí více.

Pak ale je důležité, jak komín vypadá uvnitř

Taky fakt, nicméně podle fotek je problém nahoře, rovněž tam vidím vložku, takže asi plyn a tam těleso (většinou) bývá OK.

BTW, soused má taky třímetráka, ale o dům se nestará a na úrovni střešní krytiny už má v komíně kavitu o cca 1/3 šířky komína. S manželkou se sázíme, jestli ten komín spadne na jeho střechu, nebo k nám do dvora. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru