Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třífázový jistič

Dobrý den,
prosím o radu, s jakými parametry mám koupit jistič k třífázovému elektromotoru na cirkulárku. Přívodní jistič do baráku je 3x25A, motor má 2,2kw. Nevím, zda je potřeba ještě nějaká informace.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Este potrebujes poznat charakteristiku. Predpokladam ze pri elektromeri mas B25A , teda char. B. Aby…
Matfej 08.04.2016 08:21
Matfej
Pozeram do sichr-u , tak tam plati,ze za B25A je mozne pripojit este C10A. C13A uz je hranica kedy s…
Matfej 08.04.2016 08:41
Matfej
Mel by stacit 3x10A - C ale dal bych 3x16A - C
cigy67 08.04.2016 09:37
cigy67
Tam ale nedodrzi selektivitu ...
Matfej 08.04.2016 11:23
Matfej
Prepáčte že sa miešam do témy, ale čo je to tá selektivita? Tento termín počujem prvykrát? Asi to bu…
NEVO 08.04.2016 21:58
NEVO
Zdravím, selektivita je, že pokud dojde k vyhození pojistek (jističe), resp. po elektikářku, že jist…
trtr 08.04.2016 23:15
trtr
vdaka za odpoved, presne toto som si aj myslel, ale som rad že si mi to potvrdil
NEVO 09.04.2016 21:18
NEVO
Na nějakou selektivitu se vykašli. Je to nesmysl. Jistič B 10A ti nemusí při rozběhu udržet. Musel b…
PLV 08.04.2016 22:26
PLV
Špatná odpověď :-(. Použij takový jistič, jaký máš za ním drát... tedy pokud rozvody za jističem nez…
mirektatra 10.04.2016 08:18
mirektatra
Selektivita je vlastnost soustavy jistících prvků po sobě jdoucích. Pokud je z hlediska selektivity…
mirektatra 08.04.2016 23:59
mirektatra
Děkuji všem za rady. Sešlo se tu ale více doporučení, tak jsem se byl ještě poradit s jedním elektri…
barta 10.04.2016 20:43
barta
Dejte tam C.
iconek 10.04.2016 20:51
iconek
C20A za istic B25A ? To je ale rada :)
Matfej 11.04.2016 16:07
Matfej
A co chcete jističem "zajistit" ?:-D Připomínám, že se jedná o 2,2kW a B 25A u hodin. Co je mezi hod…
mirektatra 11.04.2016 16:51
mirektatra
U prvního dotazu jsem psal, že nevím, co je ještě potřeba doplnit za informace k určení správného ji…
barta 11.04.2016 22:00
barta
Co hlava, to názor, tak se taky přidám. :-) Uděláme rekapitulaci. Tedy hlavní jistič B25, potom kabe…
Zerozero 12.04.2016 00:16
Zerozero
Díky za rady, pro laika nejlépe vysvětlené. Pojistky jsou předřazeny tomu kabelu do dílny, ale jeji…
barta 12.04.2016 06:45
barta
No vyrozuměl jsem, že je v baráku chránič a do dílny je veden kabel s pěti vodiči. V tom případě by…
Zerozero 13.04.2016 01:33
Zerozero
v hlavní jističové skříni v baráku chránič není, tam budu dodělávat elektriku v budoucnu. Teď jsem j…
barta 13.04.2016 06:25
barta
Pokud je chránič až v dílně, tak se tím v podstatě nic nemění. Předpokládám, že pětivodičový kabel d…
Zerozero 13.04.2016 10:12
Zerozero
bohužel ne, v hlavní skříni je to ještě po staru - zelenožlutý a modrý na jedné liště. Budeme to pře… poslední
barta 13.04.2016 11:36
barta

Este potrebujes poznat charakteristiku. Predpokladam ze pri elektromeri mas B25A , teda char. B. Aby si dodrzal selektivitu, bolo by najlepsie pozriet do charakteristik a porovnat to.
Motory sa istia Cckami, alebo aj Mkami . Aky je nominalny prud motora ? Inak na chranenie motorov sa odporuca pouzit motorovy spustac. Na nom sa priamo nastavi menovity prud. Ak istic, skusil by som porovnat charakteristiku istica C10A , ci dodrzis selektivitu ak ho das za B25A (predpokladam ze urcite ano) Potom ten C10A by mohol stacit ...

Pozeram do sichr-u , tak tam plati,ze za B25A je mozne pripojit este C10A. C13A uz je hranica kedy selektivita nie je zarucena. Cize C10A 3f istic bude vyhovovat, za predpokladu ze zaberovy prud nebude prilis vysoky. Charakteristiku D, a vonkoncom M, uz nemozno pouzit, nedodrzi sa selektivita.
Ale ako som pisal, idealna ochrana, ktora ochrani samotny motor pred pretazenim je motorovy spustac. Istic C10A zabrani skratu, vyhodi pri napriklad prudkom zabrzdeni, ale pri pretazeni motor neochrani.

Zdravím, selektivita je, že pokud dojde k vyhození pojistek (jističe), resp. po elektikářku, že jistič vybavil, tak nejprve by měl vypadnou jistič spotřebiče, pak následují další ochrany (zvyšuje se proudová zatížitelnost) až dojde třeba k přepálení pojistky v HDS (v hlavní domovní skříni).:-)

Příklad, zapneme nabíječku na mobil do sítě. pokud nastane závada, spálí se třeba pojistka v nabíječce, při horším stavu vypadne jistič zásuvky, pokud je to ještě horší, tak vypadne hlavní jistič a pokud je to ještě horší, tak shoří pojistka v HDS. Pokud to bude úplný extrém, tak to vyrazí v elektrárně topičovi lopatu z ruky.:-D

Selektivita je vlastnost soustavy jistících prvků po sobě jdoucích. Pokud je z hlediska selektivity navržena soustava správně, vypne pouze jistící prvek, který je nejblíže přetížení a ostatní zůstanou v sepnutém stavu - nezpůsobí rušivé a bezúčelné vypnutí bezporuchového zařízení, ale SELEKTIVNĚ pouze odpojí vadnou část.

K elektromotoru: Nejprve si ujasněme, co chceme jistícím prvkem ochránit.
1) Bezpečnost před úrazem elektrickým proudem a proti přetížení vedení (požár) - při zkratu i přetížení musí jistič vybavit "včas" (je zbytečné odborně rozebírat). K tomu se vypočítá jistič se zkratovou spouští a s charakteristikou "vedení" ("B"), podle průřezu vodičů a jejich zatížitelnosti. Takový jistič již máte v rozvaděči na obvodu pro motorovou zásuvku - máte vyřešeno.
2) Ochrana samotného elektromotoru před přetížením - vedení k elektromotoru má jiný zatěžovací režim, než elektromotor, který má pracovní teplotu (oteplení točivých strojů) cca 70°C a vzhledem k nucenému chlazení i hmotě motoru trvá jeho přehřátí dlouhou dobu. Dále má velký rozběhový proud a v případně okružní pily i delší rozběh. K takové ochraně slouží "motorový spouštěč", nastavený přesně na provozní parametry motoru takto:
a) ze štítku zjistit jmenovitý proud elektromotoru při provozovaném napětí (zpravidla 400V) a pořídit si motorový spouštěč s touto maximální hodnotou (cca 4A)
b) klešťovým ampérmetrem zjistit maximální skutečný proud při normálním provozu elektromotoru
c) nastavit na motorovém spouštěči naměřený skutečný proud (+ 0,1A), nejvýše však "štítkový" jmenovitý proud.

Děkuji všem za rady. Sešlo se tu ale více doporučení, tak jsem se byl ještě poradit s jedním elektrikářem (v důchodu) u nás v ulici. Ten mi doporučil B20A, který ani nezazněl v doporučeních tady. Takže teď mám brouka v hlavě, kterou variantu vybrat.

Ten elektrikář "ve výslužbě" z ulice se ale i nabídl, že mi jistič zapojí, takže nejspíš dám na jeho radu.

A co chcete jističem "zajistit" ?:-D Připomínám, že se jedná o 2,2kW a B 25A u hodin. Co je mezi hodinami a motorkem 2,2kW za vedení, jitič, či zásuvku, to je tajné :-| Chcete chránit proti poškození, nebo nebezpečí? Zachránit chcete barák, uživatele, nebo motor? ]:(
A tak poraďte: "Uvezu to, pane Lorenc?" :-)

U prvního dotazu jsem psal, že nevím, co je ještě potřeba doplnit za informace k určení správného jističe.

Chci chránit především uživatele a barák, motor je druhotná věc. za B25A jsou takové ty šroubovací pojistky, potom do dílny kabel 5x4mm, hlavní vypínač 3p,63A, přepěťový chránič 4p,0,03A,40A. Na poptávaný jistič bude napojena 4-kolíková zásuvka a do ní prodlužovačka a do prodlužovačky kabel od cirkuly.

Co hlava, to názor, tak se taky přidám. :-)
Uděláme rekapitulaci. Tedy hlavní jistič B25, potom kabel do dílny (ty šroubovací pojistky jsou
předřazeny tomu kabelu do dílny? jakou mají hodnotu?), kabel do dílny je 5x4mm.
Tedy, pokud to souhlasí, hlavní jistič je, jištění kabelu taky. Pojistky bych nechal a pokud tam jsou jiné, dal bych zpožděné (se šnekem) 20A.
Dále předpokládám, že chceš dát jistič do dílny, před zásuvku. Tady vidím problém, píšeš že je tam chránič (správně proudový). Je li tam chránič, nemůžeš dát čtyřkolíkovou zásuvku, musíš dodržet pětivodičový systém. Tedy pětikolíkovou zásuvku (na cirkuli taky, pracovní nulák se tam nezapojí).
Jistič myslím, že postačí B 20A. Motor 2,2 kW, není tak velký aby měl zas tak velký záběr.
Rady dej tam céčko slyším všude, ale málokdo ví, že vypínací proud v daném čase je o hodně větší, takže s tím je problém a pokud to revizák změří, většinou to nevyjde. (je to složité, nebudu to rozebírat).
Co se týče selektivity, také to není tak jak si většina lidí představuje. Můžu například mít jističe pěkně sestupně silné od rozvaděče k zásuvce, což se zdá selektivní. A přesto, pokud zkratem vyrazím pojistky, vyletí poslušně všechny, zapůsobí zkratové spouště. Selektivita se v podstatě projeví jen při přetížení. I tak, B25, pojistky T20 a jistič B20, selektivitě celkem vyhoví.
Co se týká tzv. motorového spouštěče, můžeš ho tam dát, ale nemusíš. Ne každá cirkule ho má.
Montuje se spíš přímo na stroj a může sloužit jako vypínač. Nechrání před zkratem, chrání, pokud je dobře nastaven, před přetížením a přehřátím motoru. Ale nic není dokonalé, setrvačnost motoru a spouštěče nikdy není v souladu a buď spouštěč vypíná předčasně, nebo se dá motor přehřát i s ním. Celkem dobře zapůsobí jen při brutálním přetížení, například nuceném zabrždění motoru a ne včasném vypnutí obsluhou, nebo silném přetížení a ztrátě otáček. (já bych ho nedával a případně občas na motor sáhnul, jestli mu nedávám moc kapky).
:puff:8-)

Díky za rady, pro laika nejlépe vysvětlené.

Pojistky jsou předřazeny tomu kabelu do dílny, ale jejich parametry nevím (jsem teď v práci, takže nemohu odečíst). Ale dílna s těmito pojistkami funguje už 20 let, takže jsou zřejmě nastaveny správně.

Nevím, jak si poradit se 4-kolíkovou zásuvkou. Mám k ní totiž přiveden jen 4-žílový kabel a stěnu už mám naštukovanou a sekat se mi nechce. Jaké jsou možnosti se 4-žílovým kabelem, když nulák se stejně nezapojí?

Díky

No vyrozuměl jsem, že je v baráku chránič a do dílny je veden kabel s pěti vodiči.
V tom případě by instalace dál, měla být pěti (jednofáz. třemi) vodiči. Tedy i třífázová zásuvka by měla být pětikolíková. Chybou tedy bylo, že byl k zásuvce natažený čtyřvodičový
kabel. No elektrikářsky správně to nebude, ale abys nemusel sekat a měnit kabel...
V přípojném místě (krabice, podružný rozvaděč, nebo co tam je), odkud vede čtyřvodičový kabel, připoj fáze a žlutozelený nulák z kabelu připoj na žlutozelený nulák přívodu. Ne na modrý, modrý nulák (pracovní) k zásuvce nepovede. Nesmí se propojit modrý se zeleným.
Do takto provedené zásuvky nesmíš nikdy připojit spotřebič, který by využíval nulák jako pracovní. Nulák bude jen jako ochranný. V případě cirkule nebo jiného motoru, to bude v pořádku. Samozřejmě kabel od spotřebiče musí být správně zapojen, žlutozelený vodič na ochranný kolík. I kdybys náhodou připojil nějaký spotřebič který by potřeboval pracovní nulák, tak se nic nestane, jen vypne chránič. Ale běžné třífázové stroje budou fungovat normálně.
Jen ještě kontrolní otázka :-) V dílně jsou jednofázové zásuvky? Jak jsou zapojené? Tam je třívodičové vedení zcela nezbytné. S chráničem by dvoudrátově fungovat nemohly.

v hlavní jističové skříni v baráku chránič není, tam budu dodělávat elektriku v budoucnu. Teď jsem ji nově udělal v dílně a tam už jsem dal chránič. Takže do dílny je veden kabel s pěti vodiči a až na něj je připojen chránič.

V dílně je jedna třífázová zásuvka a čtyři jednofázové. A samozřejmě k jednofázovým zásuvkám jsou přivedeny tři vodiče (hnědý, modrý, žlutozelený).

Protože jsem se s nikým neporadil, spletl jsem jen ten kabel do třífázové zásuvky.

Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru