Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třífázový jistič

Selektivita je vlastnost soustavy jistících prvků po sobě jdoucích. Pokud je z hlediska selektivity navržena soustava správně, vypne pouze jistící prvek, který je nejblíže přetížení a ostatní zůstanou v sepnutém stavu - nezpůsobí rušivé a bezúčelné vypnutí bezporuchového zařízení, ale SELEKTIVNĚ pouze odpojí vadnou část.

K elektromotoru: Nejprve si ujasněme, co chceme jistícím prvkem ochránit.
1) Bezpečnost před úrazem elektrickým proudem a proti přetížení vedení (požár) - při zkratu i přetížení musí jistič vybavit "včas" (je zbytečné odborně rozebírat). K tomu se vypočítá jistič se zkratovou spouští a s charakteristikou "vedení" ("B"), podle průřezu vodičů a jejich zatížitelnosti. Takový jistič již máte v rozvaděči na obvodu pro motorovou zásuvku - máte vyřešeno.
2) Ochrana samotného elektromotoru před přetížením - vedení k elektromotoru má jiný zatěžovací režim, než elektromotor, který má pracovní teplotu (oteplení točivých strojů) cca 70°C a vzhledem k nucenému chlazení i hmotě motoru trvá jeho přehřátí dlouhou dobu. Dále má velký rozběhový proud a v případně okružní pily i delší rozběh. K takové ochraně slouží "motorový spouštěč", nastavený přesně na provozní parametry motoru takto:
a) ze štítku zjistit jmenovitý proud elektromotoru při provozovaném napětí (zpravidla 400V) a pořídit si motorový spouštěč s touto maximální hodnotou (cca 4A)
b) klešťovým ampérmetrem zjistit maximální skutečný proud při normálním provozu elektromotoru
c) nastavit na motorovém spouštěči naměřený skutečný proud (+ 0,1A), nejvýše však "štítkový" jmenovitý proud.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny