Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Třífázový jistič

No vyrozuměl jsem, že je v baráku chránič a do dílny je veden kabel s pěti vodiči.
V tom případě by instalace dál, měla být pěti (jednofáz. třemi) vodiči. Tedy i třífázová zásuvka by měla být pětikolíková. Chybou tedy bylo, že byl k zásuvce natažený čtyřvodičový
kabel. No elektrikářsky správně to nebude, ale abys nemusel sekat a měnit kabel...
V přípojném místě (krabice, podružný rozvaděč, nebo co tam je), odkud vede čtyřvodičový kabel, připoj fáze a žlutozelený nulák z kabelu připoj na žlutozelený nulák přívodu. Ne na modrý, modrý nulák (pracovní) k zásuvce nepovede. Nesmí se propojit modrý se zeleným.
Do takto provedené zásuvky nesmíš nikdy připojit spotřebič, který by využíval nulák jako pracovní. Nulák bude jen jako ochranný. V případě cirkule nebo jiného motoru, to bude v pořádku. Samozřejmě kabel od spotřebiče musí být správně zapojen, žlutozelený vodič na ochranný kolík. I kdybys náhodou připojil nějaký spotřebič který by potřeboval pracovní nulák, tak se nic nestane, jen vypne chránič. Ale běžné třífázové stroje budou fungovat normálně.
Jen ještě kontrolní otázka :-) V dílně jsou jednofázové zásuvky? Jak jsou zapojené? Tam je třívodičové vedení zcela nezbytné. S chráničem by dvoudrátově fungovat nemohly.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny