Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dvoukotoučová bruska- hází kotouče

zdravím
tak jsem zkusmo koupil dvoukotoučovou brusku z Lidlu, kterou nyní mají v nabídce. Doma jsem to rozbalil a zapl. Při plynulém rozjezdu jsem si všiml, že se kotouče pohybují lehce do stran. Přeměřil jsem to a dělá to cca 0.8mm z krajní výchylky do krajní výchylky. Oba kotouče stejně. Kotouče na hřídeli drží bez vůle. Osa v ložisku taky sedí bez sebemenší vůli.
Bohužel, vybrace jsou tak silné, že bruska "pochoduje". A když ji prsty přitlačím napevno k podkladu, tak docela "bubnuje" v rámci možností.

Kotouče nehážou prakticky vůbec směrem od osy, na které jsou přichyceny(tedy směrem kolmo ke mně a zpět).

Chci se zeptat, je to normální, že kotouče hážou do stran?

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
První věc, co bych udělal je, že bych sundal kotouče a a podíval se jestli nehází hřídel a příruba.…
docent 04.03.2016 00:47
docent
zkusil jsem ohlídnout hřídel. Zdá se mi, že je "ideálně" rovná. Okem prakticky nepoznám, jestli osci…
patyk 04.03.2016 13:23
patyk
obrušování, to se provádí běžně doma? běžně a často. JE na to takový orovnávací kámen. Ono se čas o…
jirka44 04.03.2016 18:13
jirka44
Dobrý den,nejlépe orovnávače na okazu,odsunete opěrku tak,aby šel zaháknout orovnávač,pustíte brusku…
Lubomír 04.03.2016 19:34
Lubomír
Nikdy jsem neviděl orovnávat kotouče (vyjma diamantu) ničím jiným než kamenem v ruce http://www.prod…
miroslav 04.03.2016 22:57
miroslav
To jsi toho v životě teda moc neviděl. orovnavace-koleckove
albert 04.03.2016 23:44
albert
To znám,ale neviděl jsem s tím nikoho obtahovat.Proč asi ?
miroslav 04.03.2016 23:55
miroslav
No ono se dost často, používají ne zcela přesné termíny. Na orovnávání (orovnávač) se používají orov…
Zerozero 05.03.2016 01:12
Zerozero
zdravím Zkusil jsem zaměnit kotoučům strany. Tu pravou stranu jsem opět srovnal poměrně snadno. Výky…
patyk 05.03.2016 09:56
patyk
že závit je pod určitým úhlem Závit není rovnoběžně s osou hřídele. Zkus dát pod venkovní podložku…
čumil_old 05.03.2016 13:19
čumil_old
Tak jsem zkusil dát papírové podložky z novin(tak 1cm dohromady tlustý) mezi matku a vnější podložku… poslední
patyk 06.03.2016 11:40
patyk

První věc, co bych udělal je, že bych sundal kotouče a a podíval se jestli nehází hřídel a příruba. Pokud ano je závada v brusce. Protože žádný kotouč není z výroby ideální je potřeba se podívat, jak je staticky vyvážený," jak moc hází ". Křída, tužka, rukou otáčíme kotouč při vypnuté brusce z proudu a zjistíme jak hází obvod a do stran, zkoušet otáčet na hřídeli ( povolit šroub na hřídeli a kousek pootočit ), nebo nebo sundat z hřídele a otočit kotouč ( zjistíme jestli má smysl orovnávat nebou koupit nový kvalitní ). A pak teprv následuje fáze orovnávání. Z doby mého působení v Bauhausu jsme v odd. nářadí zkoušeli brusky od všech dodavatelů s výsledkem, že i ty relativně nejkvalitnější potřebovaly orovnání. Bez toho by jste kvalitně nenabrousili např. sekáč, dláto a vrták z volné ruky už vůbec ne.

1262
1261

zkusil jsem ohlídnout hřídel. Zdá se mi, že je "ideálně" rovná. Okem prakticky nepoznám, jestli osciluje(ani přiložením prstu k povrchu hřídeli při otáčení a vnímat "tepání" do prstu. Ani v ložisku se hřídel ani trochu nekýve.

Vnitřní podložka je na hřídeli skoro bez vůle. Ovšem vnější podložka, ta která je přitlačována matkou, ta vůli má dost. Odhadem 1-2 mm. Levý kotouč se mi povedlo tak nějak vystředit tím, že jsem matku povolil, trochu pohnul kotoučem v místě kde byl v krajní poloze vůči tělu brusky, a dotahl matku. A zároveň jsem trochu vystředil podložku. Pravý kotouč se mi ovšem nedaří dostředit vůbec. Vždy, když dotahnu matku(pravou), tak se kotouč "vytočí". Přitom na hřídeli kotouč lehkou vůli má. Když není dotažen, tak s ním lze kývat.
Máte někdo nápad, jak kotouč vystředit? Napadlo mne ho na třech místech podložit proti vnitřnímu krytu stějně mocnýma podložkama. Ale jak je pak vyndám,že?

K tomu vyvážování kotoučů. Ty přiložené nemají žádné závažička na dovážení. Je to jen kámen s dírou a papírové podložky.

A to obrušování, to se provádí běžně doma? To je takový běžný postup? Měl jsem prostě za to že koupím brusku, a brousím. Nebo při výmněně kotouče ho prostě vyměním a brousím....

děkuji

Dobrý den,nejlépe orovnávače na okazu,odsunete opěrku tak,aby šel zaháknout orovnávač,pustíte brusku a zvedáte násadku orovnávače ,tím je orovnávač stále opřený o opěrku,docílíte rovnoběžné orovnání kotouče vůči opěrce.Orovnávací kolečka v orovnávači se otáčejí o brusný kotouč a orovnávají ho.Jedná se o velmi jednoduchou a účinnou operaci.:-)

http://www.naradiprofesional.cz/orovnavace-brusnyc h-kotoucu-1457/

No ono se dost často, používají ne zcela přesné termíny.
Na orovnávání (orovnávač) se používají orovnávací kameny, s tvrdým materiálem (karborundum), případně orovnávače se slinutými karbidy, nebo diamantové.
To kolečkové udělátko, je určeno na ostření kotoučů. Odvalováním tvrdých koleček dochází k vydrolování opotřebených zrn a tím k obnažení ostrých zrn. Do jisté míry se dá použít i k orovnání, ale není to ono. U levných brusek, kde je opěrka z plechu a nedostatečně pevná, dojde ke zhoršení.

To házení kotoučů do stran, pokud nehází po obvodu, je dané tím, že příložky nejsou soustružené ale vylisované z plechu. -- A hází.
Polohu kotouče určuje pouze vnitřní příložka, vnější se opírá jen o matku. Je třeba se podívat, zda není na hřídeli otřep tam, kde se příložka opírá o osazení na hřídeli. Pokud je to v pořádku, je křivá příložka. Měl jsem u podobné brusky stejný problém. Je potřeba přitáhnout příložky bez kotouče a pokud hází, srovnat přesným bouchancem kladiva. (Ruská vyvažovačka).
Pokud kotouče hází po obvodu a díra nemá průměr hřídele, a je tam nějaká papírová vložka, je lepší koupit redukci. Mají tam co kotouče.
Pokud ještě hází, po obvodu nezbývá, než orovnávač.
Ale ty kotouče bývají dost přesné, chyba bývá, jak jsem psal.
Brusku z Lidlu jsem neviděl, ale předpokládám, že je to všechno na
jedno brdo. 8-)

zdravím
Zkusil jsem zaměnit kotoučům strany. Tu pravou stranu jsem opět srovnal poměrně snadno. Výkyv do stran je řádově pár desetin mm. Ale ta druhá strana se vždy po dotažení matky lehce vykřiví na hodnotu 0.8mm .

Podložky nejdou k sobě dotáhnout, neboť závit na hřídeli je pouze kousek tak, aby šel dotáhnout kotouč...

Kotouče sedí poměrně bez vůle. Papírem bylo myšleno ty papírové potisky z boků kotoučů. Je tam potisk a uprostřed je díra pro hřídel. Jenže papíry nejsou ideálně na středu. Tak jsem je sundal, ale problém to nevyřešilo. Přítlačné vnější podložky jsem tak nějak vystředil vůči hřídeli, a trošiličku se to zlepšilo. Poznám to podle toho, jestli a kolik pochoduje bruska po rovné ploše při plných otáčkách a pak při dojezdu. Při tom dojezdu jsem si všiml, že ty kotouče hází nahoru a dolů.Při těch otáčkách i drobná desetinka mm může dělat rezonance... Zkusím tedy kotouč čímsi, co tu bylo zmíněno, obrousit tak, aby to bylo pokud možné ideál.

K tomu dotahování levé strany. Zdá se mi, že není problém v té podložce - je rovná bych řekl, ale v tom, že závit je pod určitým úhlem a matka tím pádem taky. A ta vykřivená matka jak dotlačí podložku, tak tá zákonitě pohne kotoučem. Když kotouč držím prsty o krytí tak nějak v dobré pozici, tak mi to ty prsty přetlačí, když dotahuju. A pak je to zase tam kde bylo. Stejný postup na druhé straně vedl k jakémusi úspěchu.

Tak jsem zkusil dát papírové podložky z novin(tak 1cm dohromady tlustý) mezi matku a vnější podložku a dá se říct, že se mi to podařilo potom srovnat o dost. Teď už to jde do stran nepatrně(ten kotouč). Už to při chodu nepochoduje vůbec a při dojezdu jen chvíli.
Zbytek vibrací dělá šišoid kotoučů. Ten srovnám něčím co mi tu bylo porazeno a dám pak vědět, jak to dopadlo

zatím děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru